„Üleminek liginullenergiaga hoonete rajamisele on oluline ehitusliku paradigma muutus ja kuna selle realiseerimiseks  on jäänud kõigest 8 aastat, tuleb kogu meie kliimatingimustele vastav protsess alates modelleerimisest-projekteerimisest kuni kvaliteetse ehituspraktikani, kujundada väga lühikese aja jooksul. Nõlvaku lasteaed võikski olla üheks esimeseks näidisprojektiks,” ütles Saue Vallavalitsuse ehitus-, planeerimise ja maaosakonna juhataja Kalle Pungas.

Liginullenergiahoone on kõige keskkonnasäästlikum ehitustehnoloogiline lahendus. Oma olelusringi jooksul on see ka majanduslikult kõige soodsam valik, võimaldades säästa ligikaudu 50% ehitusmaksumusest võrreldes energiatõhususe miinimumnõuetele vastavalt ehitatud sarnase hoonega. Liginullenergiahoones on ka kõige suurema mugavusastmega sisekliima, sest selles on alati piisav kogus sooja värsket õhku, kõrge sisetemperatuuriga piirded talvel, vähene siseõhu konvektsioon ning passiivsete meetoditega saavutatav mugav sisetemperatuur suvel. „Kõik need sisekliima näitajad on lasteaias äärmiselt olulised, et lapsed oleksid terved, et nende vanemad saaksid käia tööl ega peaks olema haiguslehel ning et lapsed saaksid hapnikurikkas ruumis keskenduda tulemusrikkale õppetööle ja arengule,“ usub Pungas.

Rajatav Nõlvaku lasteaed valmib koostöös Saku Vallavalitsusega, mida võib pidada tervitatavaks koostöö tulemiks omavalitsuste vahel, mis võimaldavad mõlemal vallal lahendada ühiselt probleeme lasteaiakohtade vähesuse osas.

Nõlvaku lasteaia põhiprojekti koostamise ja ehitamise projekti toetab Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond meetme ”Kohalike avalike teenuste arendamine” projekti „Saue valla ja Saku valla koostöös  Nõlvaku lasteaia ehitus Laagri alevikus” raames.

Projekteerimishanke käigus esitas soodsaima hinnaga pakkumuse OÜ Sirkel & Mall.

Nõlvaku lasteaia põhiprojekti koostamise ja autorijärelevalve teenused lähevad kokku maksma 741 588 krooni.  Sellest EL Regionaalarengu Fondi toetus on planeeritud 85%.