Kui peres käib näiteks üks mudilane lasteaias, teine põhkoolis ja kolmas õpib näiteks Räpina aianduskoolis, siis pesamunale rakendub 100-protsendiline soodustus lasteaiamaksust. Eeldus on see, et nii ema kui isa on laste bioloogilised vanemad ning ametlikud vallaelanikud. Kõik lapsed ei pea olema valda sisse kirjutatud, toodud näites võib Räpinas õppiv nooruk olla sissekirjutatud ka sinna. Olenevalt lasteaias käivate laste arvust võib pere võita 35.50-53.25 eurot kuus. Soodustuse saamiseks tuleb kirjutada valla sotsiaalosakonda avaldus, mida saab teha alates 1. augustist.

Kärgpered, üksikvanemlus ja teised erijuhud

Kui peres on ema ja isa, kellel on kaks ühist last ning näiteks üks eelmisest suhtest, siis sellisel juhul peavad soodustuse saamiseks olema lisaks emale-isale ka kõigi kolme lapse sissekirjutused Saue vallas.

Kui peres on ema koos kolme lapsega ja ema uus abikaasa, kes ei ole ühegi lapse bioloogiline isa, kuid kõik viis pereliiget on sissekirjutatud ja kinnitavad end kuuluvat ühte leibkonda, siis on samuti õigus soodustusele olemas.

Kui pere koosneb emast ja kolmest lapsest, ja laste isa leibkonda ei kuulu ega ole ka Saue valda sisse kirjutatud, siis määruse kohaselt ei ole sellisel juhtumi puhul soodustuse andmiseks alust. Sellise näite puhul on emal siiski võimalik esitada taotlus, kus ta peab tõendama oma üksikvanema staatust.

Haridusnõunik Birgit Tammjõe-Tulp möönab, et ega see süsteem kerge ja üheselt haaratav ei olegi. Perekondlikke sidemeid ja vorme on tänapäeval nii palju erinevaid, kõiki n-ö erijuhte ei ole võimalik ühes määruses kirjeldada. Paratamatult tuleb kärgperede korral tõendada, et liikmed tõesti kuuluvad ühte leibkonda, samuti üksikvanemal tuua oma staatuse kinnituseks kohtulahendeid või vanemlike õiguste ära võtmise tunnistus, elatisrahade nõuded vms.

 „Meie saame kasutada ainult rahvastikuregistri järgseid andmeid ja sealt paraku põhjendusi ei leia. Kui n-ö paberite järgi on lastel isa olemas, aga ei ole sisse kirjutatud, siis meie tõlgendame seda nii, et soodustust ei saa. Me ei tea seda, kas isa on või ei ole reaalselt lahkunud pere juurest, miks tal ametlik sisekirjutus puudub. Siis ongi see olukord, kus taotlejal tuleb kokku panna asjaga seotud paberid ja sel juhul vaatab vallavalitsus need erijuhud tõesti ükshaaval üle," selgitab haridusnõunik.

Määrusejärgne soodustuse õigus on haridusnõuniku sõnul neil peredel, kus on lastel ühised vanemad või kärgpere puhul kõik lapsed (ja vanemad) ametlikult sissekirjutatud ühele aadressile Saue vallas. Ülejäänud kooslusi käsitletakse määruseväliste erijuhtumitena.

Soodustused, kui lasteaialapsi on üks või kaks

Kui peres on laps(ed) ja mõlemad vanemad 31. detsembri seisuga Saue valla elanikud ning see kajastub Eesti rahvastikuregistris, siis rakendub alates 1. septembrist 2014 pere esimesele munitsipaallasteasutuses käivale lapsele kohatasu soodustus 50%, ehk vanem maksab lapse eest osalustasu 35.50 eurot kalendrikuus.

Kui samal ajal käib Saue valla lasteaias ka teine laps, siis tema eest maksab lapsevanem 17.75 eurot kuus, seega on soodustus 75% kehtestatud kohatasust. Need soodustused rakenduvad perele automaatselt, kui mainitud tingimused on täidetud ja on nähtavad rahvastikuregistrist. Juhul, kui perekonna tegelik koosseis ei kajastu rahvastikuregistris, tuleb perel kirjutada avaldus sotsiaalosakonda, seda saab teha alates 1. augustist. Vastav taotlusvorm on välja töötamisel.

Kõikide ülalkirjeldatud soodustuste saamiseks esitatav avaldus kehtib ühe kalendriaasta, see tähendab, et andmeid kontrollitakse kord aastas jaanuaris ja aluseks võetakse eelmise aasta viimane päev - 31. detsember. Kui üks või mõlemad vanemad on end 2013. aastal mingil põhjusel välja kirjutanud, siis 2014. aastal enam soodustust ei saa.
__________________________________________________

OSALUSTASUD SAUE VALLAS:
•Kui lasteaias käib üks laps - 10% alampalgast ehk 35,5 eurot*

•Kui lasteaias käib kaks last - esimese eest 10% alampalgast ehk 35,5 eurot ja teise eest 5% alampalgast ehk 17.75 eurot* • Kui peres on kolm ja enam last (ei pea olema kõik lasteaiaealised) - 0 eurot**
*Eelduseks on mõlema vanema ametlik sissekirjutus. Avaldust esitama ei pea
**Eelduseks on, et lastel on ühised vanemad, kes mõlemad on sissekirjutatud või on kõik kolm ja enam last sissekirjutatud. Soodustuse saamiseks tuleb esitada avaldus.