Kui veel neli aastat tagasi oli kolme suurema poliitrühimituse, IRL-i, Reformierakonna ja Keskerakonna häältesaak ühtekokku 58,35%, siis sel korral tuli samal kolmikul leppida 27,12%-ga. Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kellel 2009. aasta valimistel esindatust ei olnud, korjas sel korral erakondade kontole lisaks 5,46% häältest. Valimisliitude edu 2013. aastal on üsna märkimisväärne, kusjuures nende esinumbrid kasvatasid oma poolehoidjaid suisa kordades.

Kui Koostöö esinumber Andres Laisk sai neli aastat tagasi 61 häält, siis sel korral näitas mehe vastu usaldust üles 510 sauevallakat, kasv rohkem kui kaheksa (!) kordne. Ka valimisliidu Meie Vald esimene mees Mikk Lõhmus asendas eelmise korra 103 häält 304-ga. Tavapäraselt tugeva tulemuse tegid senise valitsusliidu „vanad olijad" Eero Kaljuste (265) ning Rein Riga (171) Lisaks ülalmainituile kandideeris veel üks valimisliit, Suurliit, mis valimistele eelneval perioodil tõusis mitmeid kordi üle meedia uudiskünnise teemaga, et nimekirja liikmetel endil polnud aimugi oma kanditatuurist.

Mõneti annab selle liidu tegemistele hinnangu ka valimistulemus. Suurliit kogus kokku 57 häält 40 kandideerija kohta.

Oma kandidatuuri andsid üles ka kaks üksiküritajat, saades tulemuseks vastavalt 74 ja 20 häält, millega volikogu saali kahjuks ei pääsenud.

Võrreldes eelmise koosseisuga, on 31. oktoobril tööd alustanud volikogus toimunud 50%-line verevahetus.

Samas on enamus n-ö uutest tulijatest siiski moel või teisel olnud asjade sees ka varem - kas siis varasemate koosseisude liikmena või osalenud volikogu komisjonide töös. Päris uuteks võib pidada Reformierakonnast ainsana sisse pääsenud Andre Prometit (75 häält) ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda esindavat Ulvi Ingverit (65 häält). Viimati nimetatud erakond pääses üle mandaadikünnise õige napilt, kogudes kokku 249 häält, ületades küll 5% häälte künnise, kuid jäädes alla lihtkvoodi määra, milleks oli 268 häält.

Noorim volikogu liige on 23-aastane, vanimal elukogemust juba 72 aastat. Kui möödunud perioodi veetsid volinikud väga maskuliinses seltskonnas, siis nüüd istuvad neljal volikogu toolil ka naised. Kõige väiksema häälteskooriga volikokku pääsenu korjas 44 häält, parim tulemus oli 510 häält. Külade lõikes on uues volikogus esindatud Vatsla, Vanamõisa, Alliku, Jõgisoo, Ääsmäe, Hüüru, Valingu, Laagri.

Koalitsioonileppe sõlmisid valimisliidud Koostöö ja Meie Vald ning IRL, 14 volikogu kohaga võtab see seltskond valitsemisvastutuse järgmiseks neljaks aastaks.

Kuna kaks volikokku saanud meest, Andres Laisk ja Mikk Lõhmus, jätkavad vallavalitsuse tegevjuhtimisega ning üks, Toomas Artma, valiti vallavalitsuse mittepalgaliseks liikmeks, siis nende asemele tulevad volikokku asendusliikmed. Kes on kes ja kes on kus, vaata lähemalt leheküljelt 2. Sealtsamast loe ka seda, mis järgmisel neljal valitsemisaastal vallas toimuma hakkab ehk mida nad siis lubavad (ära) teha.


INDIVIDUAALNE ESIKÜMME
(SULGUDES 2009. AASTA TULEMUS)

1. Andres Laisk 510 (61)
2. Mikk Lõhmus 304 (103)
3. Eero Kaljuste 265 (212)
4. Rein Riga 171 (110)
5. Jaanus Kallion 158 (51)
6. Mati Tartu 153 (126)
7. Toomas Artma 145 (94)
8. Aavo Sõrmus 89 (74)
9. Kalle Reiter 84 (68)
10. Raido Ingerainen 79 (49)


MÕNINGAID "ANOMAALIAD":
Teadaolevalt ei ole ühegi kandideerija kohta varem esitatud võltsimiskahtlustust, seekord on valimiskomisjon esitanud sellesisulise kahtlustuse valimisliidule Suurliit.

Teadaolevalt ei ole ükski kandidaat Saue vallas kogunud nii massiivset häältesaaki, nagu seda tegi seekord 510 häälega Andres Laisk.

Teadaolevalt on Saue valla volikogus vähemalt üks mees, kes on rahvasaadiku rege vedanud kaks aastakümmet järjest - Indrek Tiidemann