Maamaksust

Kodualune maa maksuvabaks - kas pole meeldiv! Eriti oodatav võis see olla neile koduomanikele, kes on kolinud Tallinnast välja eesmärgil, et eestlasele omaselt nautida looduses ja rahulikumas keskkonnas elamist ja laste kasvatamist. Eestlased on juba kord selline rahvas, et meile meeldib kui naabrid akendest sisse ei vaata ja parem isegi kui meie õue ei piilu. Kas saab seda meile ette heita? Arvan, et mitte, sest maapuudust meil pole! Pigem vastupidi, oleks aga maapiirkondades rohkem inimesi ja oleks neil suuremad krundid! Sest eestlastel on paar head omadust veel: oleme töökad ja meile meeldib kui meie koduümbrus on ilus. Seepärast niidame hoolsalt muru, haljastame oma maalapid, kasvatame viljapuid ja köögivilja, puhastame võsa ning oma väikest metsatukka.

Kes otsustas, kui suur võib olla krunt minu kodu ümber?

Aga nüüd on keegi kuskil otsustanud, et sinu kodualune maa ei tohi olla suurem kui 1500 m2. Mina ei saa sellest loogikast aru? Kas see on „karistatav", et hooldan suuremat maatükki või mul on suurem pere? See on sulaselge demagoogia! Eriti halba olukorda on sattunud maapiirkondade põlisasukad, kelle kodude ümber on tihehoonestusalad tekkinud.

Maal elamine käib üle jõu!

Kodualuse maa maksuvabastus mõjutab vaid neid, kellel juba ennegi maamaks moodustas küllaltki väikese osa. Kuna paljud pered on võtnud kodu soetamiseks laenu, siis nüüd püsikulude suurenedes hakkab maal elamine käima üle jõu. Sama kehtib vallaelanike kohta, kellele kuuluvad kodud on siin juba mitmendat põlve.

Kuidas toime tulla, kuidas edasi - kas laseme üleliigse siilu ära lõigata? Aga võib-olla aasta pärast otsustatakse, et teeme maksuvabastuse alla 1000 m2 krundile? Või tuleks linnakorterisse kolida ning hüvasti looduslähedane elukeskkond ja omarajatud iluaed!

Kuidas võiks?

Kui meie riik ja omavalitsused on nii rikkad ning soovitakse teha elanikkonnale kodualuse maa maksuvabastus - peaks see kehtima kõigile ühtemoodi, olenemata maa suurusest. Kui aga omavalitsus ilma sellise tuluallikata hakkama ei saa, peaks kehtima ühtne kodualuse maa maksumäär, mis nagunii proportsionaalselt jagatuna on suuremate kruntide omanikel suurem. Kuna meil olenevalt maakasutamise sihtotstarbest kehtivad erinevad maamaksumäärad, võiks kodualune maa olla võimalikult soodsa määraga.