Bussikülge kaunistab Ave Nahkuri maal napis rõivais naistega, kellele saun ise külla sõidab. "Mõned hambamehed võivad küll rääkida, et need on kergemeelsed daamid. Aga eks igaüks mõtleb vastavalt oma rikutusele," muigas klubi eestvedaja Kristo Pals. Koos abikaasa Merje (kohalikele tuntud rohkem Mannina - A.V.) ning kuldsete kätega vabatahtliku Kalju Kõluga rääkisid nad autodest, saunast ning klubi algusest.

"Ametlik paberite vormistamine oli aastal 2007. Aga nõukogude-aegse tehnikaga tegelesime juba varem," meenutas Kristo Pals. Mees lisas, et tõuke sai ta lapsepõlves Norma plekkautodega mängides ning hiljem koos Järva- Jaani autode varjupaigaga vanatehnikat päästes. Samuti aitas ja aitab siiani külakogukonna vaim. Kõike tahetakse teha koos.

Esimene soetatud sõiduk oli külgkorviga mootorratas M-72. "Maksis 3000 krooni. Praegu ei tööta ning seisab kuuri all," lisas Merje. "Teeme nädalavahetusega korda. Toon riistad ning korraldame hoogtööpäeva," ärgitas Kalju.

Lätlaste "kutsikas"

Samas kõrval on valge mikrobuss RAF ehk rahvakeeli "kutsikas". See sobivat eriti hästi suvisteks sõitudeks kas jalgpalli või korvpalli suurvõistlustele.

Uhkusega näitasid klubilased ka samas seisvat sõiduauto Volga vana mudelit. Musta värvi kaunitariga tehakse pulma- ja muid esindussõite.

Merje ning Kristo lisasid, et viimasel kuuel-seitsmel aastal on vist kõik Ilmandu küla noorpaarid sama autoga pulma sõidutatud. "Ja mis veel huvitav: autol puuduvad turvavööd. 1960ndatel neid veel lihtsalt polnud," ütles Kalju Kõlu.

Pooleli on praegu veoauto ZIL 157 taastamine. Merje ning Kristo Pals rääkisid, et eesmärk on ehitada auto ümber välilavaks. Selle kastiservad tõmmatakse lahti, sõrestikule saab panna kilekatte ning selle alla mahub esinema ansambel või väike koor.

Klubi tuntuimad liikuvad objektid ehk nn kroonijuveelid on kümblustünn ja saunabuss.

Neist esimene mahutab kümme inimest ning sõidab soovijate juurde haagisena. Samas kõrval ootab valmis ehitamist küttega vann. "Katsetame, kas saab vee kahe tunniga soojaks.

Kalju on kuldsete kätega hea haldjas ning temal on siin veel kõvasti tegemist," rääkisid Palsid.

Ratastel Vastseliinast

Saunabussi tunneb kollase värvi ja lõbusate piltide-kirjade järgi kaugelt ära. Uksel ilutseb küll logo "Ranna sovhoos", aga tegelikult pole sõiduk kunagi siinsele riigimajandile kuulunud. Pärit on buss hoopis Võrumaalt Vastseliinast ning sõitis ka ise Ilmandusse kohale. "Ostsime aastal 2004. Paar aastat hiljem hakkasime ehitama ja keevitama. Leiliruum on taga ning ees salongis riietusruum istemete ja lauaga," seletas Merje Pals.

Bussil on kaks veepaaki ning dušš. Samuti akud, et käivitada pumbad, mootorid ning anda valgust. Katusel on platvorm, kus on isegi tantsitud ja päikeseloojangut nauditud.

Kirjad bussil teatavad, et saunaga tulevad rahvale külla Leili Hüva ning Zoja Puhur. "Nagu rallipaar. Ainult et üks sõidab Eesti ja teine Vene lipu all," muigas Kristo Pals ning lisas, et võttis eeskuju Tuve Kärneri alustatud Järva-Jaani vanasõidukite muuseumist.

Seal on näiteks Janu-Juku ning Sauna-Leili nimelised sõidukid.