Küsimustele vastab ettevõtte omanik Indrek Küttis, kes on juhatuse või nõukogu liige enamustes temaga seotud ettevõtetes.

Aitäh, et soostusite vallalehe küsimustele vastama. Te juhite väga mitmekülgset ja laiahaardelist ettevõtet: trassid, mahutid, torustikud, tööstusseadmed, metallkonstruktsioonid, katelde ehitus ja remont. Kui paljudele inimestele tööd annate?

Erinevate, Scanweldi nimega või tegevusega otse seotud firmade peale kokku, tuleb 109 inimest. Ütleksin, et ettevõtete hea käekäik on kulgenud suuresti tänu inimestele, nende lojaalsusele ja mõistvale suhtumisele ka rasketel hetkedel endast parim anda. Ei tohi unustada, et iga hästi toimiva ettevõtte taga on just inimesed.

Kus Te tegutsete?

Kontor asub meil Viimsis. Tootmisbaas asub Jõelähtmes, mis hetkel on läbimas ka uuenduskuuri. Oleme sinna loomas suuremaid võimalusi pakkumaks turule erilahendusi metallitöödes. Objektid seevastu asuvad meil üle Eesti ja ka väljaspool Eestit. Hetkel käivad tööd Rootsis ja Soomes.

Tööde keerukus eeldab kõrge kvalifikatsiooniga töötajaid, kas neid piisab?

Otsene vastus on, et ei piisa! Ettevõtete töötajad on meil kõik oma ala professionaalid ja valmis teadmisi pidevalt täiendama ning ennast uuemate tehnoloogiatega kurssi viima. Loomulikult on tulnud ette olukordi, kus objekti valmimiseks on väga vähe aega, aga maht on suur. Sellistel juhtudel oleme lisaks oma inimestele töötajaid ajutiselt juurde värvanud, sest kvalifikatsiooniga töötajaid ei ole meie alal siis piisavalt. Tööd, kui sellist võidakse osata, aga kvaliteedi kontrollist läbi saamine on paljudele probleem. Meie firmas on juurutatud ISO standardid kvaliteedijuhtimisele, looduskeskonna säilitamisele ning töö- ja tervisehoiule. Sellest ka nõudmised meie võimalikele alltöövõtjatele, keda hindame iga kord peale kindla töö lõppu.

Millised on olnud huvitavamad tööd?

Huvitavaid ja väljakutseid täis töid on olnud palju. Meie firma on osalenud paljudes projektides, mida on liigitatud Eesti mõistes suurinvesteeringuteks nagu Kunda tsemenditehase ja Narva elektrijaamade rekonstrueerimine, Galvexi tehase ehitus Muuga sadamasse, Trendgate terminaal Irus ning Enefit 280 õlitehas Narvas. Erilaadsem oli Veneetsias arhitektuuribiennaalile rajatud ligi 140-meetrine Vene paviljonist Saksa paviljonini ulatuv Nordstreami gaasitoru näidis.

Millised eeldused peavad olema edukal ettevõtjal?

Iga algus on raske ja vajab palju tööd. Edukas ettevõtja oskab kindlasti riske võtta ja hinnata. Peab olema hasarti ja soovi näha oma töö ja meeskonnatöö tulemusi.

Kumb viib ettevõtjat rohkem edasi, kas rasketel aegadel tabanud “õnnelik juhus” või rutiinne igapäevane töö?

Leian, et mõlemad koos on eduks vajalikud. Õnn tuleb äris alati kasuks! Igapäevatöö peab aga laduma tugeva vundamendi, et rasketel aegadel õnnelikule juhusele loota ei tuleks, sest kui ringi vaadata, siis kui palju neid õnnelikke juhuseid ikka on? Eemalt vaadates tundub vahel, et küll oli tal õnne, aga süüvides selgub, et mitmete aastate töö viljaks pidigi olema see õnnelik juhus.

Kuidas on Teil õnnestunud üles ehitada nii laiahaardeline ettevõte?

Lai haare ei ole olnud eesmärk omaette. See on märkamatult kujunenud nii, et üks tegevus on nõudnud järgnevat sammu ja see jälle omakorda uut lähenemist. Teinekord on lihtsalt otstarbekam luua uus firma ja jätkata sealt edasiminekut teistega koos. Mulle meeldivad keerulised ja pingutust nõudvad asjad ja alati on olnud mees- või naiskond, kes minuga väljakutse vastu on võtnud ning õhinal lahendama asunud. Tähtsad on ka pere ja lähisugulased, kes paljudes meie ettevõtmistes kaasa löövad.