"Mooste on kujunenud tänase Põlvamaa üheks vaimseks ja loomekeskuseks, kus üksteist toetades arenevad nii kaasaegne kunstikultuur, traditsioonilie pärimuskultuur kui omakultuur," tehti auhinna üleandmisel kokkuvõte „Samm-sammult renoveeritav ja kasutusse tulev mõisakompleks muutub üha enam tervikuna kultuurimõisaks, mille südameks on kohaliku kooli kõrval kindlasti Mooste KülalisStuudio."

Kümne aastaga on stuudio kasvanud kogu maailmas tuntud kaasaegse kunsti keskuseks. Siin on resideerunud ja oma loominguga ka Põlvamaad rikastanud üle saja kunstniku maailma kõigilt inimasustusega mandritelt.

Korraldatud on mitmeid rahvusvahelisi ja üleriigilisi festivale, töötubasid ning näitusi. Samuti ollakse osalised ka kohalikus kultuurielus - olgu siis tegu Toiduklubiga, filmiõhtute või keeleõppe ning -praktika võimalustega Mooste põhikooli õpilastele.

„Kogu selle rikkuse loomise ja arengu eest peame eelkõge tänama üht õblukest noorikut ja tema mõttekaaslasi," nentis enne Põlvamaa Kultuuripärli 2011 väljakuulutamist Põlva maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna peaspetsialist Helje Põvvat. Laureaadi kuulutas ja välja ning tiitli andis üle Riigikogu liige Urmas Klaas.

Põlvamaa kultuuri- ja spordiedendajate tänuürituse pildigalerii

Lisaks Põlvamaa Kultuuripärli 2011 tiitlile anti Krootusel üle kolm kultuuripreemiat. Need omistati Värska vallavalitsusele muinasroki „Peko" ellukutsumise eest, Värska muusikakooli direktorile Tiina Kadarpikule ning dirigendile ja Kauksi põhikooli muusikaõpetajale Jaanus Prükkile.

Kultuuri Elutööpreemia pälvis kauaaegne Mikitamäe raamatukogu juhataja Koidu Kann ning Spordi Elutööpreemia - võistluste korraldaja, kohtunik, maakonna spordiliidu raamatupidaja Laine Saal. Aasta Noore Tegija tiitel kuulub Lootose jalgpalliklubi naiskonna esimängijale Signy Aarnale.

Põlvamaa 2011. aasta sporditähed
Aasta naissportlane:
ANNIKA RIHMA - orienteerumine, OK Põlva Kobras

Aasta meessportlane:
ELAR HANI - vabamaadlus, Põlva Maadlusklubi Lapiti

Aasta noorsportlane:
DAISY KUDRE
- orienteerumine, Värska OK Peko

Aasta noorsportlane:
PEETER OLESK
- laskmine, Põlva Laskespordiklubi

Aasta treener:
KALMER MUSTING
- käsipall, Põlva Käsipalliklubi

Aasta võistkond:
Põlva SERVITI
käsipallimeeskond

Toetamaks tervise- ja harrastusspordi arengut maakonnas, valitakse 2005. aastast alates Põlvamaa sportlikum perekond. 2011. aastal pälvis selle nimetuse perekond TILK Põlva vallast Aarna külast. Spordi toetamise eest võttis tunnustuse vastu AS Värska Vesi juhatuse esimees Urmas Jõgeva.

Kultuuri- ja spordipreemiate väljaandmist toetavad Eesti Kultuurkapitali Nõukogu ja Põlvamaa Omavalitsuste Liit.