Tekib lihaste nõrkus ja düsbalanss ehk lihaste omavaheline tasakaal on paigast ära, mis väljendub ühes kehapooles lihaste lühenemise ja lihaspingetena ning vastastoimelised lihased teises kehapooles on lõtvunud ja välja veninud. Kui seljalihased ei saa koormust, siis nõrgad lihased ei jaksa piisavalt toetada lülisammast ega tagada vere- ja hapnikuvoolu selgroogu toetavates lihastes. Samuti aeglustub ainevahetus ja organismi kuhjuvad jääkained.

Istuva eluviisi ja nõrkade lihaste tulemusena vajuvad selgroolülid (diskid) teineteisega liigselt kokku ja nende liikuvus ja asend üksteise suhtes pole enam õige ning seljanärvid pitsutakse lülide vahele kinni. Tulemuseks on piinavad valud seljas, mis närviretseptorite kaudu kiirguvad edasi kätesse ja jalgadesse. Selga unarusse jättes ja selgroolülide nihkumise tagajärjel tekib lõpuks lülisamba deformeerumine ja tõsisemad rühihäired.

Viimase kümne aasta jooksul on Eestis jõudnud populaarsust koguda üle maailma tuntud Pilatese meetod, mis on aidanud paljudel inimestel seljaprobleemidest üle saada ning mida soovitavad ka füsioterapeutid, kiropraktikud ja arstid.

Miks eelistada pilatese võimlemist seljaprobleemide korral?

Pilates on tõhus ja turvaline võimlemismeetod, mis on tõestanud oma tõhusust erinevate terviseprobleemide (sh seljavaevuste) korral. Tänapäeval on paljud harjutused võetud kasutusse ka füsioteraapias. Samuti sobib pilatese treening ideaalselt terviseprobleemide ennetamiseks ning keha ja vaimu tasakaalustamiseks.

Pilatese treeningul pööratakse tähelepanu kogu keha tugevdamisele ja lihaste venitamisele, kuid peamiselt keskendutakse tähtsate süvalihaste - vaagnapõhja-, kõhu-, selja-, puusapiirkonna- ja reielähendajalihaste tugevdamisele, mis juhivad ja kontrollivad keha asendit ja liikumist. Kõik pilatese harjutused toetuvad kuuele põhiprintsiibile - iga harjutus algab neutraalsest asendist, keskendudes ja süvalihaseid pingutades. Juurde lisatakse õiges rütmis sügav hingamine, harjutusi sooritatakse kontrollitult, täpselt ja sujuvalt. Põhiprintsiibid on loodud selleks, et aidata tööle panna õiged lihased ning vältida tarbetut ülepingutamist. Pilatese harjutuste eesmärk on saavutada tasakaalustatud pingevaba lihaskond, mehhaaniliselt õiged liigutused ja koormustaluvus.

Regulaarselt treenides muutub keha "jõujaam" (süvalihased) tugevamaks, mille tulemusena paraneb rüht ja seljaprobleemid vähenevad või kaovad.

Süvalihastele pööratud eriline tähelepanu koos kuue põhiprintsiibiga on pilatese meetodi edukuse võti ja piisav põhjus, miks eelistada pilatese võimlemist seljaprobleemide korral.

Tasub ära mainida, et teaduslike uurimuste põhjal on lihastreening ainus tõestatud ja efektiivne viis seljavaevuste ravis!

Kas pilates sobib kõigile inimestele?

Pilates sobib sõltumata vanusest ja soost kõigile inimestele, piisab vaid soovist võimelda ja oma enesetunnet paremaks muuta. Tähtsust ei oma ka varasem füüsiline vorm, sest pilatese harjutused on paindlikult kohandatavad vastavalt harrastajale ning puudub ülekoormuse oht.

Värskemate traumade korral on siiski asjakohane nõu pidada arsti, füsioterapeudi või tunnustatud kiropraktikuga! Samuti on oluline treeneri ja harrastaja omavaheline koostöö, mille aluseks on väike treeningrupp, kus treener jõuab tähelepanu pöörata ka personaalselt igale inimesele ning jälgida, et ta harjutusi õigesti sooritaks.