Põhikooli ja gümnaasiumiastme (5.-12. klass) õpilaste õigeaegseks koolijõudmiseks tuleb hommikuste liinide algusaega nihutada 5-10 minutit varasemaks. Seega muutuvad varasemaks hommikused väljumised Kata, Karla, Vilamaa ja Viskla peatustest. Milline liin ja kui palju varasemaks tõstetakse, selgub 12. augustiks. Siis saavad kõik arvestused tehtud ja avalikustatakse uued sõiduplaanid.

Õhtused bussid, mis lapsi koolist koju viivad, väljuvad kõik endiselt Kose gümnaasiumi peatusest.

Tormama ei pea

Lisaks muutuvad lähtudes Oru põhikooli ja Oru kandi lastevanemate soovidest järgmised õpilasliini K1 väljumisajad. Alates 2. septembrist väljub buss Orust kell 15.15. See võimaldab lastel peale koolitundi rahulikult riietuda ja ei ole vaja enam tormata. Õhtuse bussi Koselt väljumise nihutasime hilisemaks, et kõik lapsed jõuaksid trennidest ja huvikoolidest ilusti bussi peale. Õhtune buss hakkab väljuma Koselt Oru suunas nüüd kell 20.30.

K2 liinil peale hommikuste muudatuste midagi ilmselt muuta ei ole vaja.

K4 liinil korrigeeritakse natukene ka päevaseid väljumisi Visklasse. Nimelt on liinid K4 Kose-Viskla-Kose ja K5 Kose- Habaja-Alansi-Kirivalla-Kanavere- Oru-Kose omavahel seotud. Lähtudes Habaja, Äksi, Alansi ja Kirivalla elanike soovidest muutsime K5 graafi kut ja see omakorda muudab ka Viskla bussi väljumisaegu Koselt. Täpsed ajad saame jällegi 12. augustiks.

Tänu heale koostööle Harju Ühistranspordi Keskusega õnnestub parandada ka Habaja, Kõue ja Virla kandi inimeste transpordiühendust valla keskusega .

K3 liini nädalavahetuste väljumised Koselt vaadatakse üles ja korrigeeritakse nii, et need sobiksid Tallinnast tulevate busside Kosele saabumise aegadega. Lisaks aegade korrigeerimisele saavad nüüd Habaja inimesed Tallinnast koju ka 22.30 Balti jaamast väljuva bussiga. Selle bussi väljumisaeg Koselt Habajale hakkab olema 23.40. Buss sõidab 7 korda nädalas. Seega ei pea inimesed enam muretsema, kuidas õhtul hilja linnast tulles Koselt koju saab, vaid selleks on võimalus olemas.

Lisaks eeltoodule avatakse ka uus liin K7: Kose-Ojasoo- Riidamäe-Kõue-Virla-Kõue- Ardu, ja sama teed tagasi. Buss on käigus 7 päeva nädalas ja igal teisipäeval ning reedel sõidab buss Ardusse minnes ja pühapäeviti Ardust tulles Virlast läbi. Buss väljub Koselt 19.45. Ardust väljumise aeg on veel täpsustamisel. Seega saavad Kõue kandi inimesed nüüd Tallinnast 18.30 väljuva bussiga Kosele ning siit ilusti edasi koju.

Sellised on need muudatused, mida suutsime inimeste soovidele vastu tulles ja valla eelarvelisi võimalusi arvestades ellu viia. Kõik uute liinide graafikud on mitmed korrad läbi räägitud külavanemate ning aktivistidega ja peaksid seega olema igati sobilikud. Kindlasti tehakse uutel liinidel loendust ja vaadatakse aasta lõpus, palju ikkagi sõita soovijaid tegelikult on. Lähtudes nendest andmetest langetame detsembris otsused, kas täna loodud liinid 2014. aastal jätkavad või mitte.

Muutused jätkuvad

Kindlasti ei ole need viimased ühistranspordi muudatused meie vallas. Peale juriidilist ühinemist tuleb ühis - transport 2014. aasta sügiseks uuesti üle vaadata. Eesmärgiks on ju valla elanikke ja nende liikumisvajadusi rahuldav ühistransport, kasutades selleks nii valla busse kui ka avalikke ja kommertsliine.

Pärast liinide väljumisaegade täpsustamist 12. augustiks teavitame kindlasti vallalehtede ja kodulehtede kaudu kõiki elanikke ja lasteasutusi uutest sõiduplaanidest. Liinidel K1, K2, K4, K5 ja K7 kehtivad kõik Kose valla poolt kehtestatud sõidusoodustused. Liinidel K3 ja K6 kehtivad valla soodustused ainult õpilastele. Sooduskaarte väljastab endiselt Kose vallavalitsus.

Palun siinkohal õpetajate abi lastele selgitamaks, et koolist bussiga koju saamiseks peavad ka 1.-4. klassi õpilased minema Kose gümnaasiumi peatusesse