„Tahame olla kompetentsile veelgi lähemal – kindlasti viime osaliselt uude Heureka kontorisse programmi DoRa, mille raames toetatakse üliõpilaste, õppejõudude ja teadlaste vahetust, ning tõenäoliselt ka haridusteaduse ja õpetajakoolituse edendamise programmi Eduko,“ rääkis sihtasutuse juhatuse esimees Rait Toompere. Oma esindajad saavad esialgsetel andmetel Helsingisse ka Eesti kõrghariduse rahvusvahelise turunduse büroo ja kõrghariduse kvaliteediagentuur.

Heureka on maailma üks atraktiivsemaid kogupere teadus-ja ajaviitekeskusi, mida külastab aastas ligi 300 000 inimest. Enam kui pooled külastajatest on perekonnad, kooliõpilastest külastajad moodustavad tervikust veerandi.

Sihtasutusele on laienemine investeering tulevikku, kuna juba praegu asub Archimedes kahes suuremas Eesti linnas ning kolmes eri hoones. „Lõppude lõpuks peame tagama selle, et oleksime oma kliendile lähedal. Kui hetkel on Eestis õppivatest välistudengitest suurim arv pärit just Soomest, siis on laienemine Helsingisse strateegilise tähtsusega samm,“ lisas Toompere.

„Loodame, et see sünergia uute partnerite vahel hakkab vilju lõikama juba lähiaastate jooksul. Üheskoos Soome kogemustepagasi ning Eesti e-lahendustega suudame haridust ja teadust veelgi jõulisemalt populariseerida. Kui asja veel huumoriga võtta, siis nimi „Heureka!“ tuleneb just filosoofilt Archimedes,“ ütles Soome teaduse eestvedaja ja Heureka juht Per-Edvin Persson.

Tehingu suurust haridus- ja teadusministeeriumi ning sihtasutuse Archimedes esindajad veel ei avalikusta. Vajalikud kapitalimuutused ja muutused omanikes peaksid saama viimistletud selle nädala lõpuks. Sihtasutuse juhatus ja nõukogu ning haridus- ja teadusministeeriumi esindajad tutvustavad Heureka plaane ja strateegiat lähinädalatel.