Auditeerides kümnes omavalitsuse majandustehinguid, tuli välja, et kaheksas neist oli tehingute tegemisel rikutud korruptsioonivastast seadust. Ametiisikud olid seal omavalitsuse varaga teinud tehinguid ühingutega, millega nad olid ise samal ajal seotud. Et vältida avaliku võimu kuritarvitamist erahuvides, on osavõtt sellistest tehingutest ametiisikule seadusega rangelt keelatud.

On vaja suuremaid ja tugevamaid omavalitsusi

„Kohalik demokraatia printsiibina on demokraatliku riigi üks nurgakividest. Aga need Riigikontrolli välja toodud tähelepanekud näitavad, mis juhtub siis, kui see demokraatia on liiga kohalik, selle rakendamine toimub liiga väiksel territooriumil ja kitsas inimeste ringis. Ja paraku need järeldused ei ole üllatavad, probleemist ollakse tegelikult teadlikud juba pikka aega, iseasi kui palju seda tunnistada tahetakse. Nüüd ongi küsimus, kuidas seda probleemi on võimalik lahendada. Ühelt poolt võib nõuda, et kõigis omavalitsustes palgataks siseaudiitor, kuid olgem ausad - suures osas omavalitsustes on alla 10 töötaja ning igale poole eraldi inimest palgata järelvalvet tegema ei ole ka reaalne. Olemasoleva süsteemi tõhustamine jääb sageli aga ka oskuste ja teadmiste puuduse taha.

Mina näen ainukese toimiva lahendusena suuremate ja tugevamate omavalitsuste loomist. Selliste, kus on võimalik nende probleemidega ka sisuliselt tegeleda, veel parem - probleeme ennetada. Suuremad omavalitsused loovad eelduse probleemide lahendamiseks ning siis on juba tahtmise ja oskuste küsimus, kas seda ka tehakse."