Valgjärve kooli korraldatava ja koolis toimuva aastapäevaürituse võttis sedapuhku enda organiseerida Valgjärve 9. kodukandipäeva raames MTÜ Koduküla Valgjärve. Ettevalmistused algasid juba kevadel projekti kirjutamise ja eelarve koostamisega. Tänusõnad Valgjärve valla arendusnõunikule Mailis Kogerile, kes kokku kirjutatud projekti üle kontrollis ning omapoolsete nõuannete ja parandustega täiuslikumaks muutis. Oli see nüüd õnn või hästi läbimõeldud tegevused, igatahes planeeritav, nüüd juba 18. augustil Valgjärve külas toimunud üritus sai toetuse EAS-i Kohaliku Omaalgatuse Programmist 1600 euroga.

Projekti teostumisele, õnnestumisele ja ürituse korraldamisele olid abiks paljud tublid Valgjärve kooli endised töötajad ja vilistlased.

Traditsioonikohase raamatu Valgjärve kooli töötajate ja vilistlaste meenutustega, seekord pealkirjaga " Valgjärve Kool 1767 - 2011", aitas kokku panna Valgjärve Kooli vilistlane aastast 1992 Kristiina Praakli, kellel kogemus raamatu „Minu Itaalia" kirjutamisega. Suureks abiks Kristiinale oli Valgjärve raamatukogu juhataja Ilse Aigro.

Raamatu koos pastapliiatsiga sai endale soetada iga üritusest osavõtnu. Lisaks oli võimalik 18. augustil vaadata viimast koolimaja seest ja väljast. II korrusel oli ülessätitud pisike fotonäitus. Tänusõnad Ülle ja Friedel Anile, kes sponsoreerisid väljasõite vana koolimaja juurde. Lisaks oli võimalik soetada endale üritusest osavõtnute ühispilt.

Püstitasime Valgjärve koolile mälestuskivi, mille kohale toimetamise vana koolimaja juurest, pinnase ettevalmistamise ja ümbruse viimistlemise võttis enda kanda Valgjärve kooli vilistlane aastast 1977 Arvo Hausenberg oma abikaasa Anne-Ly ning töötajate, Valgjärve Kooli vilistlaste Anderi, Mati ja Martiinoga. Plaat mälestuskivile sai tellitud Osaühingust RockStone. Mälestuskivi avamistseremoonial tegi põhjaliku ülevaate Valgjärve kooli ajaloost Valgjärve Põhikooli endine ajalooõpetaja Kaja Raud (töötanud Valgjärve koolis aastast 1988). Filosoofiliste mõtisklustega esines Valgjärve kooli 2 viimase aasta direktor Anu Luiga (töötanud aastast 1988). Kauni lauluga meeleolu loonud tütarlaps oli Laura Kalve, vilistlane aastast 2009. Mälestuskivi õnnistas ja avamise puhul koos Anuga süütas küünlad Otepää kirikuõpetaja Marko Tiirmaa.

Õhtu edenedes andis 40 minutilise kontserdi 2007. a Eesti otsib superstaari finalist Taavi Peterson.

Valgjärve koolile pühendatud ürituse puhul pööraksin tähelepanu neilegi inimestele, kes on väga tihedalt seotud olnud Valgjärve kooliga, kes on rohkem kui poole oma elust pühendanud Valgjärve koolile. Aastast 1952 registreeritud töötajate ja õpetajate hulgas on Valgjärve koolis töötanud kõige kauem järgmised õpetajad:

Helgi Jõela - 49 aastat

Anne-Mare Zupping - 44 aastat

Maimu Kindma - 35 aastat

Ruth Huik - 34 aastat

kooli kokana Marju Tikk - 34 aastat

Laine Hummal - 29 aastat

Ilse Aigro - 28 aastat.

Siinjuures loetelu lõpeb, sest 20 - 25 aastat said Valgjärve koolis töötada peaaegu kõik Valgjärve kooli viimasena töötanud õpetajad. Tegemist oli väga püsiva kollektiiviga.

Esile tahaks tõsta veel vanimat kohal viibinud vilistlast aastast 1938 Magda (Kuuse) Kapp.

Projekti väliselt ja Ilse Aigro initsiatiivil õnnestus endisel õpetajate lauluansamblil plaadile laulda Virve Paali loodud Valgjärve valss, mis üha enam ja enam populaarsust kogub. Selle lauluga on Virve ennast kindlasti Valgjärve küla ajalukku jäädvustanud. Õhtu ametliku osa lõpetuseks toimuski avalik nimetatud plaadi esitlus.

Tantsukeerutust ansambli C-duur saatel jätkus uue päeva kolmandassegi tundi. 

Korraldatud üritusest tekkinud uued ideed jäävad ootama järgmise ürituse korraldamist, mis ebaõnnestus - vajab parandamist, mis hästi läks, vajab kordamist. Tänud üritusest osavõtjaile, kohalkäinute nõuanded ja mõtted on alati teretulnud. Ilmaga meil igatahes vedas.

Kel on soovi, on võimalus salvestatud plaati Valgjärve valsiga ja Valgjärve kooli viimast raamatut allakirjutanu käest endale veel hankida.