etapile nurgakivi asetama. Oleme tundnud pidevat toetust, aga et see nii suur on, võtab sõnatuks," ütles Vaivara vallavanem Heiki Luts peale piduliku tseremoonia sisse juhatanud Sinimäe Põhikooli õpilase Kätrin Jaaksoni esitatud luuletust kodukoolist.

„Olime just koos volikogu esimehe ja abivallavanemaga Tallinnast oma kodudesse jõudnud, kui kooli direktor meile helistas ning ütles, et koolimaja põleb. Läksime kohe kohale, koolimaja põles ja põles ja põles..." meenutas Vaivara vallavanem pooleteise aasta tagust traagilist ööd. „Juba järgmisel hommikul vara helistas mulle Sillamäe abilinnapea Eevi Paasmäe ja pakkus linnapoolset abi Sinimäe kooli õpilastele kooliaasta jätkamiseks Sillamäe vabadel pindadel," rääkis Luts. Vallavõim pidi otsustama, kuidas edasi minna. Oli neidki, kes arvasid, et Vaivara hariduselul on nüüd lõpp.

„Head naabrid asusid meid kohe toetama - nii moraalselt kui materiaalselt," ei jätnud see toetus Lutsu sõnul vallavõimule tegelikult muud võimalust, kui koolimaja uuesti üles ehitada. Kuna valla arengukava nägi ette uue lasteaia ehitamise, otsustati need kaks kokku panna ning nüüd kerkibki kooli ja lasteaeda ühendav Vaivara hariduskompleks.

„Meil on kindel plaan, et 1. septembril algab selles koolimajas juba õppetöö," kinnitas Heiki Luts, mille peale kohal viibivad ehitajad noogutasid nõusoleku märgiks pead.

Sinimäe Põhikooli direktori Evald Teetloki sõnul on taasavatav kool eesti kool, kus õpivad kõrvuti nii eesti keelt, kui ka vene keelt kodukeelena kõnelevad õpilased.

"Nii nagu ei tohi lõppeda laualt leib, ei tohi katkeda ka haridus. Vaivaras pole see katkenud," heitis kooli direktor Evald Teetlok pilgu ajalukku. "2012. aasta 20. septembri öösel põlenud koolimaja ehitati 1958. aastal, selle eelkäija oli Vaivara valla kihelkonnakool, kus õpetati lapsi 69 aastat. Seda me ei karda, et lapsi ei jätkuks - eelmisel aastal sündis vallas 24 last, eelkoolis käib praegu 13 last, kes sügisel siia uude majja esimesse klassi tulevad."

Otsekui sümbolina liugles selle jutu järel üle ehitusplatsi neli kurge.

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski sõnul polnud tal Sinimäe kooli põlengust kuuldes kahtlusi, et Vaivara valla tublid juhid leiavad võimaluse kooli taastamiseks.

„Väiksemates omavalitsustes ei ole kool kindlasti see koht, kus antakse pelgalt teadmisi. Sellel on hulga olulisem roll kohaliku kogukonna jätkusuutlikkuse mõttes - vallaelanikud saavad siin ennast tunda kindlana nii praegu, kui ka tulevikus," kinnitas minister, lisades, et tuleb aru saada sellest, et kuigi suuremad koolimajad võivad olla efektiivsemad, tagab võimalus saada oma kodukohas põhiharidust, tulevikus omavalitsuse püsima jäämise. Haridus- ja teadusministri sõnul on sellest lähtuvalt ka tema poolt juhitav ministeerium selgelt seda meelt, et kodulähedane põhikool peab olema kõigile tagatud.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul kulus Tallinna linnal pärast 20. septembril 2012. aastal toimunud põlengut 21 tundi selleks, et appi tulla ja Vaivarale eraldada esimesed kümme tuhat eurot. „Ma usun seda, et me kõik siin aitame kaasa sellele, et see ehitus siin läheks õnnelikult edasi. Oleme sotsiaaldemokraatidega koalitsioonis ja aitame koos üles ehitada ka selle koolimaja," ütles Savisaar, kelle sõnul äratas Sinimäe kooliga juhtunu kogu Eestit. Tallinna linnapea avaldas lootust, et peale kooli- ja lasteaiahoone valmimist tuleb haridus- ja teadusministeerium omapoolse panusega appi ka spordihoone rajamisel.

Eesti Energia Õlitööstuse juht Igor Kond ütles, et Eesti Energia panustab Vaivara laste heasse haridusse: koostöös sihtasutusega Noored Kooli välja kuulutatud konkursile uude kooli reaalainete õpetaja leidmiseks laekus sooviavaldus 15 kandidaadilt. Väljavalituks osutujale, kes hakkab õpetama matemaatikat, keemiat ja füüsikat, maksab energiafirma kahel aastal 3040 eurost lisastipendiumi.    

Nurgakivisse müüritavasse vutlarisse asetati peale maakonna- ja vallalehe ka kooli ning lasteaia õpilaste ja töötajate nimekiri ning õpilaste poolt lisati tükk rukkileiba koos viitega omaaegsele Vaivara põllumajanduskoolile.

Lasteaiamudilaste ja kooliõpilaste kõlavad lauluhääled ja säravad silmad olid märgiks rõõmuderohkest tulevikust ühise katuse all.   

Sinimäe põhikooli endine hoone sai oluliselt kahjustatud 2012. aasta 20. septembri öösel toimunud põlengus ja kuna hoone taastamist ei peetud otstarbekaks, siis otsustati ehitada uus, kaasaegne ja energiasäästlik koolihoone koos lasteaiahoonega.

Sinimäe Põhikooli õpikeskkonna parandamisele on jätkuvalt võimalik kaasa aidata, tehes annetusi eriarvele EE282200221023385374, saajaks Vaivara Vallavalitsus ja märksõnaks "Sinimäe põhikool". Praeguseks on annetusi kokku laekunud summas 32,6 tuhat eurot ja selle raha eest on koolil kavas soetada õppevahendeid.