Võru on armas Eesti väikelinn. Meie Eesti väikelinnad sarnanevad järjest enam Põhjamaade väikelinnadega, kus on hea ja turvaline elada ning lapsi kasvatada.

See ei olegi enam nii väike väärtus, alternatiiviks on suures linnas vääveldioksiidi sisse hingata. Minu arust on siin kõik võimalused heaks eluks olemas.

Võru linna elanike arv on aasta-aastalt vähenenud. Mis on selle põhjuseks?

Ajaloos on ikka nii olnud, et inimesed on rännanud ühest kohast teise. Meilt rändavad inimesed praegu peaasjalikult Tallinna, Tartusse ja Soome. Kui rääkisin Võru haigla peaarstiga, siis ta tõdes, et Soomes on tegelikult samad probleemid: liigutakse näiteks Norra riiki, kus on kõrgemad palgad.

Tööjõu vaba liikumine Euroopas on meile 21. sajandil uued ülesanded seadnud.

Mis põhjusel inimesed end linna elanikuks ei registreeri?

Raske öelda, võib-olla teadmatusest. Sissekirjutusele hakatakse üldjuhul mõtlema siis, kui selle järele tekib konkreetne vajadus, näiteks siis, kui on vaja lasteaia- ja koolikohta või mõnda toetust.

Iga elaniku pealt laekub linnale üksikisiku tulumaks, see on linna peamine tuluallikas.

Sellest võimaldataksegi linna lastele haridust, abistatakse endaga mitte toime tulevaid inimesi, puhastatakse teid ja tänavaid, valgustatakse linna. Usun, et suur hulk inimesi ei teadvusta endale, mis nende maksudest saab.

Linnaelanikuks registreerimise kampaaniat on linn korraldanud juba mitu aastat. Miks seda tehakse? Kellele see mõeldud on?

Me keskendume olemasolevatele inimestele.

Meie eesmärk ei ole meelitada teistest omavalitsustest inimesi siia elama, vaid saada oma hingekirja need, kes siin tegelikult elavad, õpivad ja töötavad. Selge ülevaade linna elanikest aitab meil planeerida lasteaia- ja koolikohti, korraldada elu linnas.

Loosiauhinna oleme välja pannud registreerimise motiveerimiseks ja kampaaniale tähelepanu tõmbamiseks.

Mis sa arvad, kui palju elanikke kampaania käigus juurde tuleb?

Mind huvitab pigem inimeste reaalne kohalolu kui suureks paisutatud number. Mind huvitavad inimesed, kes reaalselt siin elavad, nii on parem Võru linnas elu korraldada.

Eelkõige rõõmustab mind väikeste võrukeste sünd, mitte kunstlik elanike arvu suurendamine.

Mainisid kõige pisemaid linnakodanikke. Miks ei toimu linnas enam pidulikku aasta jooksul sündinud laste vastuvõttu?

Väikeste linlaste tervitamine on minu arust väga kena traditsioon. Mul on plaan see traditsioon taastada. Tegelikult ettevalmistused käivad, et juba uue aasta alguses toimuks vastuvõtt taas.