Kassiabis oldud aja jooksul olen kohanud palju kasse ja palju inimesi ning kuulnud erinevaid arvamusi lemmikloomade ja kasside kohta. Minu arvates võib inimeste suhtumise loomadesse jagada üldjoontes kaheks. Ühed leiavad, et loom on pereliige, ning kohtlevad teda vastavalt. Loom on hoitud ja hooldatud. Teised arvavad, et loom on loom, ega vääri mingit erilist tähelepanu. Need viimased ka ei vaktsineeri ega steriliseeri oma kasse ja lasevad neid vabalt hulkuma. Kontrollimatu paljunemise õigustamiseks öeldakse, et see on looduslik protsess. Las tugevad kassipojad jäävad ellu ja nõrgad surevad.

Me oleme sellise suhtumise üle juba piisavalt õnnetud, sest me ei taha lasta süütutel olenditel surra. Kass on koduloom, kelle ellujäämine sõltub inimesest. Oleme toonud tänavatelt ära palju kasse, kes on sinna inimeste süüdimatuse ja hoolimatuse tagajärjel sattunud.

Lisaks paljunemisele levitavad vabalt hulkuvad, opereerimata ja vaktsineerimata kassid aga ka haigusi. Üks neist ohtlikest haigustest on FIV. See ongi Ralfi mure. FIV (Feline immunodeficiency virus) on kasside immuunpuudulikkuse viirus, mis nõrgestab organismi ja muudab selle vastuvõtlikumaks teistele viirustele. Kui FIV-positiivne kass on korralikult hooldatud, saab kvaliteetset toitu ja elab puhtas kodus, võib ta elada aastaid täisväärtuslikku kassielu.

Viirused ja haigused võivad tabada ka tervet, FIV-negatiivset kassi. Inimesele ega teist liiki loomadele FIV ohtlik ei ole, teisele kassile nakkab vere ja sülje kaudu peamiselt siis, kui kasside omavahelises kakluses tekivad sügavad haavad. Uurimuste järgi on ühes majapidamises peetavate kasside puhul nakatumise tõenäosus kõigest 1-2%. FIV-i riskirühmaks on isased täiskasvanud kastreerimata kassid, kes käivad õues ja kaklevad teiste isastega.

Kui soovid oma kassi FIV-i eest kaitsta, kastreeri ta ning ära lase hulkuma. Ralf aga vajab stabiilset kodu, kus ta oleks hoitud ja armastatud, kus talle pakutaks tervislikku toitu ning kus oldaks valmis temaga aeg-ajalt veterinaari juures tervisekontrollis käima. Ta on kaunis noor kass, kellel on veel terve elu ees. See, et tal on FIV, ei tõmba ta tulevikule kriipsu peale. Palun aita Ralfi. Kingi talle kodu. Võta ühendust meiliaadressil kodu@kassiabi.ee