Patrullvõistlus on sõjalis-sportlik võistlus, millest võtab osa kaheksa võistkonda. Kõik võistlejad kannavad välivormi riigi ja üksuse eraldusmärkidega ning lahingrelvi. Kadetid kannavad relvasid kaasas, kuid ei kasuta neid sihtimiseks ega tulistamiseks. Võistkonnad liiguvad jalgsi ning lahendavad kontrollpunktides erinevaid ülesandeid. Võistkondadega kokku puutudes palume olukorda suhtuda rahulikult ning võistlejaid mitte segada. Täiendava info saamiseks palume pöörduda KVÜÕA poole.

Patrullvõistlusele eelneb pidulik jalutuskäik, mis algab algab reedel kell 9.00 kaitseväe ühendatud õppeasutuste eest. Rongkäik liigub mööda Riia maanteed ja Ülikooli tänavat Raekoja platsile, kus KVÜÕA ülem kolonel Martin Herem tervitab kõrgema sõjakooli aastapäeval osalejaid ning annab ühisstardi patrullvõistlusele. Kõrgema sõjakooli aastapäevapidustused kulmineeruvad laupäeva, 11. aprilli õhtul õppeasutuste saalis peetava kadetiballiga.

Aastapäevaüritustel osalevad lisaks kõrgema sõjakooli koosseisule ka välisdelegatsioonid Soome, Rootsi, Taani, Poola, Leedu ja Läti sõjaväeakadeemiatest ning sisekaitseakadeemia kadettide esindus.