Muuseumiöös on tihti üllatusi, mida tavalisel muuseumikülastusel kogeda ei saa. Eesti Sõjamuusem pakub muuseumiööl võimalust tutvuda MTÜ Minimaailma poolt koostatud näitusega "Militaartehnika miniatuuris", mille raames on võimalik näha ligikaudu sada militaartehnika mudelit, millest suurem osa pärineb II maailmasõjast ja ajast enne seda. Eksponeeritud on Nõukogude Liidu, Saksamaa, Suurbritannia, USA, Prantsusmaa, Itaalia jt maade tehnika. Lisaks on huvilistel võimalik osa saada väljapaneku koostajate Toomas Simoni ja Toomas Harjuse poolt juhitud ringkäigust näitusel. Näitus on sõjamuuseumis avatud 31. augustini.

Muuseumiöö filmiprogrammi juhatab sisse 1939. aastal valminud dokumentaalfilm "Päev sõjakoolis". Teise filmina pakume vaadata dokumentaalkaadreid 1917. aastal toimunud Saksa vägede dessantoperatsioonist "Albion", mille käigus vallutati Lääne- Eesti saared.

Sakslaste ühendoperatsioon, milles osalesid nii mereväe, maaväe kui ka õhuväe üksused, on läinud sõjaajalukku kui I maailmasõja üks õnnestunumaid dessantoperatsioone.

Esitlusel näidatakse kollektsionäär Vahur Kuhlbergile kuuluva filmi originaallinti. Kuhlbergil õnnestus kõnesolev film osta eBay oksjonilt. Haruldased filmikaadrid jõuavad vaatajateni 1934. aastast pärineva projektoriga, mis pakub tänapäeva kinole mõnevõrra teistsugust elamust.

Eesti Sõjamuuseumi muuseumiöö programm

  • Militaartehnika mudelite eri!
  • Eesti Sõjamuuseum on 19. mail avatud kell 18.00-23.00.
  • Sissepääs muuseumisse kuni kella 22.30-ni.
  • 19.30-20.15 Militaartehnika mudelite tutvustus ja ringkäik näitusel.
  • 20.30-21.00 Dokumentaalfilm "Päev sõjakoolis". Eesti Kultuurfilm,
  • 1939. Filmile teeb sissejuhatuse ajaloolane Leho Lõhmus.
  • 21.30-22.00 Dokumentaalfilm 1917. aasta Saksa dessantoperatsioonist "Albion". Filmiõhtu juhatab sisse ajaloolane Siim Õismaa, kes annab ülevaate Saaremaa dessandi sündmustest.
  • Kogu muuseumiöö vältel on külastajatel võimalik osa võtta muuseumiga tutvumist võimaldavast koguperemängust "Eesti ja sõda". Parimatele auhinnad!