Sööge alltoodud 8 toiduainete rühmast midagi. Jälgige, et söögist ei puuduks pikema aja vältel ühegi nimetatud toiduainete rühma esindaja.

Kõik need 8 rühma on vajalikud nädala lõikes, rühmast saate toiduaineid ja tooteid valida vastavalt oma maitse-eelistustele. See tähendab, et kui mõni konkreetne toiduaine ei meeldi, võite selle asendada mõne teise toiduainega samast rühmast. Teile vajalikud toiduainete rühmad on järgmised:
1. Teraviljatooted (rukkileib, teraleivad, jämejahvatatud jahust pagaritooted, sepik, kaerahelbed ja nendest tehtud tooted, kodus küpsetatud leivad, kliilisandiga pagaritooted, kiudainetega rikastatud pastatooted, mitmevilja helbe pudrud, kamajahu, tangud, kruubid, riis, tatar, hirss).
2. Kaunviljad (aed-ja põldoad, herned, läätsed).
3. Puu- ja köögiviljad (õun, pirn, ploom, kirss, virsik, banaan, kiivi, granaatõun, tsitrusviljad, pähklite segud, kartul, paprika, peet, kõrvits, porgand, tomat, lehtsalat, kapsateisendid, porrulauk, sibul).
4. Kala (väiksemad räimed ja kilud, heeringas, väiksed lõhed või forellid, haug, latikas, ahven, lest).
5. Linnuliha (kalkun, kanafilee jm linnuliha).
6. Piimasaadused (kohupiim ja sellest valmistatud tooted),keefir, jogurt, pett, kodujuust, joogipiim, või).
7. Muud loomsed toiduained(munad, punane liha, pasteedid, veretooted).
8. Puu- ja köögiviljamahlad (naturaalsed täismahlad) ja marjad(maasikad, sõstrad, karusmarjad, vaarikad, mustikad, murakad, kibuvitsad, jõhvikad, pohlad, astelpajumarjad jt).

Mida on teil vaja kindlasti meeles pidada:
Suurim viga on jätta söömata hommikusöök. Organism peab saama süsivesikuid, valke ja mõõdukalt rasvu. Väga head süsivesikurikkad toidud hommikusöögiks on pudrud, kartulitoidud, täisterahelvestest eined, leib, sepik, pastaroad, helbed, ka saiakesed, pannkoogid lemmikmoosiga, kaeraküpsised jms. Täisteratooted sisaldavad ka piisavalt kiudaineid, mis aitavad vältida kõhukinnisust. Hommikusöögiks võite mõnikord süüa tükikese magusat kooki või tumedat šokolaadi. Hommikul söödud süsivesikute muundumist ülemääraseks rasvaks ei toimu. Eeltoodu ei tähenda, et süsivesikuid hommikul võiks süüa piiramatult!
Hommikusöök peab kindlasti andma piisavas koguses biokvaliteetset toiduvalku, mida saate munast, linnulihast, kalast, mitmesugustest piimatoodetest: biojogurtist, kohupiimast, probiootilisest keefirist, jogurtist, kodujuustust, toor- ja tavajuustust.
Rasvaga hommikul liialdada ei maksa. Ja kasutage võid, mitte margariini!

Lõunasöök on tegevus ja aeg, mil peaksite nautima söömist nii hinge kui kehaga. Aga see on võimalik vaid juhul, kui olete alustanud oma päeva korraliku hommikusöögiga.
Lõunasöök peab olema võimalikult mitmekesine, kus menüü osaks peaksid olema puu- ja juurviljad, soovitavalt toorsalatina. Kindlasti peaksid lõunasöögis olema valgurikkad kala- või lihatooted. Hoiduma peaksite kahest äärmusest: liigrasvase toidupidevast söömisest ning rasvavaese toidukraamiga liialdamisest.

Õhtusöök ei tohi olla hommiku-ja lõunasöögi aseaine ja sobivam aeg selleks on kella 17-19 vahel. Ärge liialdage õhtusöögi kogusega, sest see liigsus läheb nüüd juba rasvaks. Mida hilisem kellaaeg, seda enam hoiduge tärkliserikastest toiduainetest: saiakestest, pannkookidest, magusatest koogikestest, pasta- ja kartulitoitudest.
Samuti peaksite õhtusöögil vältima liigrasvast toitu. Õhtusöögiks sobivad puuviljad ja juurviljad, sobib kala, linnuliha, väherasvane juust, kohupiim, biokeefirid ja biojogurtid.

Põhiliste toidukordade vahed peaksid olema vähemalt 3 tundi. Pideval tarbimisel on keedetud toiduained alati tervislikumad kui praetud või grillitud toit.
Söömine peaks olema normaalne, st ainevahetusepõhine, kogu nädala jooksul. Tarbimise sageduse järgi võite toiduained jagada kaheks: need, mida tuleks kindlasti süüa iga päev ja teised, mida oleks vaja süüa mitte vähem kui piisav arv kordi nädalas. Iga päev tuleks tingimata süüa midagi täisteraviljatoodete ja piimasaaduste hulgast, süüa juur- ja puuvilja, juua täismahla, puhast vett, tarbida külmpressitud õli. Linnuliha peaksite sööma 3 korda nädalas, kala vähemalt 4 korda nädalas, punast tailiha mitte harvemini kui 1-2 korda nädalas.
Söödavad toidukogused peaksid olema mõõdukad ja vastama teie kehalisele koormusele. Optimaalse ainevahetuse jaoks peaks põhiosa teie toidus olema taimne, ka loomset toidukraami on kindlasti vaja, aga palju vähemas koguses.

M. Zilmeri, U. Kokassaare ja A. Lille „ Normaalse söömise kursuste käsiraamatust“ refereerinud Aili Laasner