Soojafirma ja Konkurentsiamet

Veel üks pisut salapärane aspekt soojahinna kujunemisel on see, milline roll on siin Konkurentsiametil ning kas hindade paikapanemine on ikka aus ja kontrollitud.

„Soojuse piirhinna taotlemiseks peame esitama Konkurentsiametile korrektselt täidetud taotluse, mis sisaldab nii kütuse kulu ja -hinda kui ka kõiki efektiivsusnäitajaid, müügimahtu, varade väärtust, tegevuskulusid ja muid soojuse tootmise, jaotamise ja müügiga seotud kulusid. Kõiki neid näitajaid kontrollib Konkurentsiamet väga hoolikalt. Samuti peame taotlema piirhinna alandamist kui kulud muutuvad oluliselt," ütles Arbo Reino.

Kel huvi, siis hindade kooskõlastamise metoodika on ära toodud siin.

Soojahinna kujunemine gaasi näitel

Üheks kütuseliigiks, millega paljud kaugkütte- ja lokaalsed katlamajad opereerivad, on maagaas. Viimastel aastatel on Arbo Reino sõnul enim arusaamatusi tekitanud gaasi hindade kiirete tõusude ja langustega seotud soojuse hinna muutumine.

Mida tähendab maagaasiga kütmine ühe soojaettevõtte jaoks:

„Kaugküttesoojuse müüki reguleerib Kaugkütteseadus. Vastavalt sellele kuuluvad soojuse piirhinnad kooskõlastamisele Konkurentsiametis. Peale kooskõlastuse saamist peame soojuse müügihinnad avalikustama üks kuu enne nende kehtima hakkamist. Tulenevalt täna seaduses sätestatule oleme seda teinud oma kodulehel.

Gaasi hinna määravad eelmise üheksa kuu keskmine kerge- ja raske kütteõli maailmaturu hind ning dollari kurss. Selle tõttu muutub gaasi hind mitmekuulise hilinemisega võrreldes tanklates müüdavate mootorikütustega. Arvestades hinnakalkulatsioonide läbivaatuse aega on kooskõlastatud soojuse hinnas arvestatud gaasi hind juba üks kuu "vana". Kui lisada nüüd veel ühe-kuuline tarbijale etteteatamise aeg, on hinna rakendumise hetkel selles arvestatud kütuse hind juba kaks kuud "vana".

Selleks, et kaugküttefirmad suudaksid jätkata oma tegevust ja ei kaotaks oma investeerimisvõimet, lubab Konkurentsiamet arvestada eelmisel 12 kuul tekkinud kütuse ostuhinna ja soojuse hinnas arvestatud kütuse hinna erinevuse alusel soojuse hinnale korrektsiooni. Kui kütuse hind on olnud arvestusperioodis kõrgem, kui on soojuse hinnas arvestatud, siis tehakse järgmises perioodis soojuse hinda tõstev korrektsioon. Kui aga kütuse hind on olnud madalam, kui on soojuse hinnas arvestatud, siis tehakse soojuse hinda langetav korrektsioon.

Erinevatest kooskõlastuse aegadest ja sellel ajahetkel kehtivatest erinevatest kütuse hindadest lähtuvalt langeb soojuse hind esimesena sellistes piirkondades, kus see oli arvestatud kõrgeima kütuse hinnaga. Hiljem langeb soojuse hind nendes piirkondades, kus kütuse hind kooskõlastatud soojuse hinnas oli madalam. See tähendab, et erinevatel kaugkütte-ettevõtjatel ja isegi ühe firma erinevates piirkondades muutub soojuse hind eri ajal. Sama seos kehtib kas hindade tõusu puhul," selgitas Reino.

Mida toob Adven Eesti ASi jaoks lähitulevik?

Kõige oluliseks osaks soojahinna kujunemisel on kasutatava kütuse hind. Kui teise suure soojamüüja SW Energia OÜ esindaja rääkis, et nemad soovivad 2016. aastaks täielikult üle minna biokütusel toimivatele kateldele, siis Adven Eesti AS on veidi ettevaatlikum:

"Kuna kütuse kulu on kõige suurema tähtsusega, siis selle vähendamine on olulisima tähtsusega. Adven Eesti AS tegutseb selle nimel et soojuse tootmine ja jaotamine oleks võimalikult efektiivne. Seda jälgime nii igapäevaselt kui ka igakuiselt. Enne tootmisseadmete või torustike vahetust analüüsime hoolega kas efektiivsuse tõus võimaldab ka hinda langetada ehk kas sellest saadav kasu on suurem kui investeeringu kulu.

Teiseks, kaalume väga hoolega ka gaasi asemel tahkekütuse kasutusele võtmist. Kuna tahkekütust põletavate katlamajade maksumus on mitmeid kordi kõrgem gaasi või õli põletavate omast, siis ei saa siin uisapäisa otsuseid teha. Ka sel juhul on võtmeküsimuseks hinna langemine tarbija jaoks, odavamast kütusest saadav mõju soojuse hinnale peab olema suurem kui kallima katlamaja mõju."

Adven Eesti AS võrgupiirkonnad on: Adavere, Haabneeme, Kesklinn-Pirita, Kunda, Kostivere, Laagri, Loo, Narva-Jõesuu, Nõmme linnaosa, Põhja-Tallinna linnaosa, Põltsamaa, Püssi, Saue, Sõmeru, Tõrva, Viimsi, Viiratsi, Väike-Maarja, Vändra.

Hea lugeja, milline oli sinu viimase kuu soojaarve. Selleks, et saaksime aimu, millist hinda maksavad eri paikade inimesed, siis kirjuta kommentaariumisse järgmised andmed: arvel olev summa, millises linnas/vallas elad ja elukoha suurus ruutmeetrites. Püüame koos teada saada, kui palju erinevate paikade inimsed toasoojale kulutama peavad.

Kui sul on antud teemal pikem lugu jutustada, siis saada see meie aadressile rahvahaal@eestielu.ee või kasuta seda saatmisvormi.