„Hea meel on, et Rae vallas elab palju ühtseid kogukondi, mis toimivad kuritegevust ennetavalt. Keegi inimestest märkab näiteks kahtlust äratavat autot ja annab sellest kiiresti teistele teada, selleks on meililistid või sotsiaalvõrgustik. Kutsun üles inimesi märkama avalikus ruumis toimuvaid kahtlasi tegevusi või liikumisi ja andma sellest teada politseile," ütles Rae vallavanem Mart Võrklaev.

„Meil on aktiivsed ja tähelepanelikud elanikud ning kõik ümbruskonnas toimuv levib kiiresti terves kogukonnas, seda eelkõige sotsiaalmeedia kaudu. See, et inimesed teavad ja oskavad tähele panna, aitab kindlasti kaasa sellele, et halbade kavatsustega tegelased meie küladest kiiresti lahkuvad," rääkis Harku valla kommunikatsioonjuht Katrin Romanenkov.

Väike kasv teeb siiski pisut ärevaks

„Selline info (kahtlastest isikutest - toim.) levib üldiselt avalikus meediaruumis (valla FB lehel) ning meie suhteliselt tugevate külakogukondade kaudu, millisel juhul ta vallavalitsuseni tingimata ei jõua. Konkreetseid pöördumisi ei ole palju, eile esitatud politsei statistika kohaselt on vallas üldse kokku registreeritud viis majadest vargusega seotud juhtumit. Seega ei saa öelda, et kuritegevus oleks absoluutnäitajatelt kõrge, aga hetkel on tuimunud juhtumite arvu suhteline kasv võrreldes tavapärase kõrge turvalisusega ja see on teinud inimesed, kaasaarvatud vallavalitsuse, mõnevõrra ärevaks," märkis Saue vallavanem Andres Laisk.

Laiski sõnul on antud "laine" olnud jutuks juba augustist-septembrist:

„Sellest ajast oleme ka olnud tavapärasemast tihedamas dialoogis politsei ja turvafirmaga ning püüdnud olukorrale reageerida. Oluliseks läbimurdeks  loodame siiski pidada kodanike abiga varaste jõugust vähemalt osade isikute tabamist, kes on hetkel politsei poolt vahi alla võetud," lisas Laisk, viidates juhtumile, mille kohta saate lugeda siit.

Turvakaamerad ning naabrivalve

„Turvalisust aitab kindlasti tõsta ka otsene järelevalve. Sel sügisel paigaldas vallavalitsus Tabasallu videokaamerad, mida reaalajas jälgib turvafirma operaator. Videovalvega on kaetud kõik asula olulised tänavad ja lasteasutuste ümbrus. Kevadel on kavas videovalveprojektiga jätkata ning veel valvekaameraid paigaldada," ütles Katrin Romanenkov.

„Rae vallavalitsuses on saanud tavaks pea iga nädala esmaspäeval kohtuda kohaliku politsei konstaabliga ja saada ülevaade toimunud kuritegudest. Peame oluliseks laiendada koostöös politsei ja Eesti naabrivalve MTÜ-ga naabrivalve tegutsemist. Rae vallas on esimesed naabrivalve piirkonnad loodud 2005. aastal, tänase seisuga on naabrivalvesse kaasatud üle 350 kodu. Liitunute arv võiks olla palju suurem ja loodame koostöös selleni jõuda," ütles Mart Võrklaev lõpetuseks.