Õhtupoolik terviserajal pakkus  tegevust ja tarkust nii algajale kui ka edasijõudnud harrastajale

9. mail ootas raudteeäärne terviserada aga kõiki rulluisu huvilisi, sest just selle teemalist koolitust tuli läbi viima Jaanus Ritson Eesti Rulluisuliidust.

Paar päeva varem oli raja veerele paigaldatud ka projekti raha eest soetatud vahva looduslik pink, millest seni oli suur puudus. Nüüd saab rajale rullitama tulnu seal kenasti uisud jalga sättida, vajadusel saab pingi külge kinnitada ka oma jalgratta või lihtsalt puhkepausi pidada. Pingi valmistas puidutöömeister Leo Eensoo Pöiatu-Jüri talust.

Osalejaid oli kohal pea paarkümmend, kellest mõned päris algajad ja teised kohal sooviga saada oma harrastuse kohta juurde uusi ja põhjalikumaid teadmisi.

Koolitaja alustas ala varustuse tutvustamisega ning põhireeglite paikapanekuga. Ja ehkki Käru rajal puudub eraldi plats nö õppesõiduks on rada piisavalt hea, et sellel saaksid treenida nii algajad rullitajad kui ka tõsisemad harrastajad. Ritsoni sõnul sõidetakse rulluisurajal reeglina vastupäeva, ning kiiremad uisutajad lastakse mööda sise-kurvist ehk vasakult. Kindlasti soovitas treener kasutada ka turvavarustust, et ära hoida tõsisemad vigastused, mis rulluisutamisega paraku kaasneda võivad. Koolitusel õpiti pidurdamist, kaaslast toetavat sõitu ning sooritati erinevaid harjutusi, mis aitavad treenida uiskudel tasakaalu ja tulla toime rajal ette tulevate ootamatute olukordadega.

Lisaks rulluisutreeningutele kõneles Meelika Laasma Rapla Haiglast füüsilist treeningut toetavast toitumisest. Saadi vastused küsimustele, mida ja millal süüa ning millele võiks oma toitumises füüsiliselt aktiivne inimene enam tähelepanu pöörata.

Rulluisuõhtupooliku lõpetas väike tervislik kehakosutus.

Jalgrattamatk viis ratturid uudistama naabervalda ja tõi ringiga tagasi koju

11. mail seadis tosin jalgrattamatka huvilist end 34 kilomeetri pikkusele rajale. Alustati Käru kaupluse juurest, kust võeti suund Kehtna vallas asuvale Kastna hiiemäele. Ehkki Kärust vaid 7 km kaugusel asuvat mäge ja seal kõrguvat hiiepärna uudistasid mitmed osalejad esmakordselt. Mäe jalamil asuva talu pererahvas eesotsas perenaise Regina Õispuu ja noore perepoja Ergo Õispuuga oskasid mäe kohta huvilistele ka nii mõndagi põnevat pajatada.

Hiiemäelt võeti läbi metsa suund Koogistele ning sealtkaudu jõudsid ratturid  peatselt Toosikannu Puhkekeskuse maadele ja tagasi koduvalda. Puhkekeskuse tegev-juhi lahkel loal uudistati  väikesel peatusel vastvalminud Alesepa puhkemaja, mis pakub majutusvõimalust kuni 15 inimesele.

Viimane peatus tehti Toosikannu kes-kuse peamajas, kus rattureid ootas keskuse poolt maitsev õunakook ja sinna kõrvale soe jook. Toosikannu keskust on igal aastal põhjust väisata, sest pidevalt tekivad sinna uued ja põnevad hooned ja laieneb pakutavate tegevuste ja võimaluste valik. Tänud vastuvõtjatele!

Koju jõuti läbi Jõeküla sõites väsinuna ent siiski üllatavalt reipana ning sooviga sarnast retke suvel korrata.

Jalgrattamatka esimesel peatusel Kastna Hiiemäel sai tehtud ka kummiparandus. Foto: Eva Seera

Talgutega said rajad korda

20. mail olid kõik oodatud Käru mõisapargi terviseraja korrastustalgutele. Osa-lejaid oli küll kesiselt, aga suur hulk tööd sai vaatamata sellele ära tehtud. Rajad said võsast ja teele langenud puudest puhtaks. Kokku sai korjatud ka paras hulk prügi, mis talgulistele metsa all silma hakkas. Talgute raames renoveeriti ka sild, mis viib terviserajal jalutajad ja jooksjad üle oja. Talgute raames jäi paraku puhastamata kõige jõepoolsem rada, sest sinna langenud puudest puhastamine käis talgulistel lihtsalt üle jõu. Seda rada tuleks saata puhastama elukutseline saemees koos vastava käsitehnikaga. Küll aga said kõik teised rajad puhtaks ning valmis kasutamiseks. Ka augustikuise Käru järve päeva triatloni jooksuetapp on kavas läbi viia just neil radadel. Talgud lõppesid maitsva kõhutäiega, mille valmistasid ette Hooldusravi Keskuse kokad ja rahulolutundega tehtust.

Sellega on projekti "Terve ja töökas Käru vald" kevadised tegevuse lõppenud. Senistes tegevustes on osalenud 166 inimest.