Valla haridusosakonna juhataja Ervin Jürisoo sõnul on elu näidanud, et igal aastal otsustab umbes üks klassitäis lapsi mõne kooli kasuks väljaspool valda.

“Seega arvestame praegu, et 1. klassi läheb vallas sügisel kokku ca 158 last”, ütleb ta. “Kuna oleme oma valla koolide puhul ära kaotanud nn koolide teeninduspiirkonnad, siis on igal vanemal vaba voli valida, millisesse kooli ta oma lapse soovib panna.” Ta rõhutab, et arvestada tuleb sellega, et Vääna ja Harkujärve koolid ei saa ruumipuudusel vastu võtta rohkem kui ühe klassitäie 1. klassi minejaid.

Lapsi tuleb juurde

See, et Harku vallas on palju lapsi, on nii suur rõõm kui ka mure. “Möödunud aastal avasime Tabasalu Ühisgümnaasiumis viis esimest klassi,” räägib Jürisoo. “Sel aastal avame Tabasalus tõenäoliselt sama arvu klassikomplekte, Väänas ja Harkujärvel mõlemas ühe. Samas 2013. aastal läheb vallas kooli juba 250 last, mis tähendab, et peame looma tingimused praegusele lisaks veel vähemalt 3-4 esimese klassi avamiseks.”

Olukorra lahendamiseks on lähiaastatel plaanis Harkujärve kanti ehitada uus põhikool. Täna aga ei ole veel selge kas ja millal saadakse sellele projektile rahastus.

Kõigi kolme valla kooli direktorid kinnitavad, et koolikatseid sügisel 1. klassi minevatele lastele ei korraldata – kõik lapsed on teretulnud. Koolivalmidust hindab lasteaed ning sealt saadud nn koolivalmiduse kaardi põhjal saab kool esmase ülevaate iga lapse oskustest.

Harkujärve kooli direktor Külli Riistopi sõnul toimub neil igal kevadel traditsiooniline Kooliminekumäng, mis on mõeldud nii lastele kui lapsevanematele kooliga tutvumiseks.

“Tegemist on nii-öelda avatud uste päevaga, kus lapsed saavad mänguliste tegevuste kaudu koolieluga tutvuda ning samas tutvustame lapsevanematele kooli ja meie võimalusi,” räägib Riistop.

Uued võimalused

Tabasalu Ühisgümnaasiumi direktor Carolin Kadaja ütleb, et lisaks avatavatele üldklassidele pakutakse lastele võimalust süvendatud õppeks kahel õppesuunal – inglise keele ja matemaatikamuusika klassis.

“Keeleõppega alustame teisest klassist ja kolme tunniga nädalas,” selgitab ta. “Järgmistes klassides on juba neli keeletundi nädalas ning põhikooli lõpuks saavutavad inglise keele kallakuga klassi õpilased Euroopa keeleõppe raamdokumendi järgi B1 taseme.”

Direktori sõnul peaks selle õppesuuna valinud lastel ole-ma hea emakeeleoskus ning huvi ja valmisolek erinevate keelte õppimiseks.

Matemaatika-muusikaklassis arendatakse õpilasel nii musikaalsust kui ka matemaatilis-loogilist mõtlemist. Matemaatikas toimub täiendav arvutiõpe ning muusikaõpetuses õpitakse lisaks riiklikule õppekavale 1. klassist alates plokkflööti.

“Selle õppesuuna võiksid valida lapsed, kellel on huvi arvutamise ja nuputamise vastu,” ütleb Kadaja. “Samuti peaksid nad olema musikaalsed ja hea rütmitundega ning valmis pilliõppeks.”

Mõlema õppesuunaga klassi toimub vastuvõtt pingerea alusel, kandideerijad peaksid suutma arvutada 10 piires, neil tuleb kirjutada väike etteütlus ja lugeda trükitähtedes teksti.

Matemaatika-muusika õppesuunaga klassi soovija laulab lisaks ühe ettevalmistatud laulu ja plaksutab rütmi, inglise keele õppesuunaga klassi katsetel hääldab sõnu järgi. Carolin Kadaja: “Üldklassidesse meil koolivalmidusteste ei korraldata ja sinna on oodatud kõik lapsed.”
_________________________________

Vääna Mõisakool
• Avatakse üks esimene klass, õpilasi orienteeruvalt 2224.
• Avaldusi võetakse kooli kantseleis vastu 1. maini, tööpäeviti kell 9-14.

Harkujärve Lasteaed-Põhikool
• Avatakse üks esimene klass, õpilasi orienteeruvalt 2224.
• Toimub Kooliminekumäng lastele ning tutvumispäev lapsevanematele.
• Kooliminekumängule saab ennast registreerida e-posti aadressil kylli@harkujarve.edu.ee või helistades telefonil 6575 374.
Tabasalu Ühisgümnaasium
• Avatakse tõenäoliselt 5 klassikomplekti, sh kaks süvaõppega suunda: inglise keel ja matemaatika-muusika.
• Matemaatika-muusika õppesuuna tutvustus toimub 28. aprillil kell 18.00, kus matemaatika ja muusika vahelistest seostest kõneleb EBS Infotehnoloogia õppetooli juhataja Peeter Lorents. Kool ootab rohket osavõttu!
• Taotlusi 1. klassi astumiseks võetakse kantseleis vastu alates 1. märtsist.
Registreerimine matemaatika-muusika ja inglise keele suunaga klasside vastuvõtukatsetele algab 1. maist kooli kodulehel elektroonselt.
• Sisseastumiskatsed toimuvad 7. juunil inglise keele ja 8. juunil matemaatika-muusika õppesuunaga klassi.