Suislepa lasteaed alustas tööd 1. oktoobril 1973. Vajadus selle asutuse järele oli juba varemgi, aga kui 1970. aastatel tuli majandisse palju noori spetsialiste, lausa väikelastega noorte spetsialistide peresid, tõusis lasteaia avamise küsimus taas päevakorda.

Kolhoosi juhatus mõistis noorte perede muret ja lasteaed otsustati ellu kutsuda. Majand eraldas ruumid vast valminud korterelamus nr 3.

Elma Mälk, lasteaia esimene juhataja ja peaorganisaator, meenutab, et ruumid küll anti, ent kõik vajalik tuli sinna ise hankida. Ka load haridusosakonnast ja sanitaar-epidemioloogiajaamast.

Esimeste töötajatena alustasid Elma Mälk (juhataja), Linda Mändmets (kasvataja), Urve Valk (koristaja) ja Mare Seiler (kokk). Iga algus on raske. Ometi kõik laabus ja rahul olid nii mudilased, nende vanemad kui ka külarahvas.

1. septembrist 1999 muutis Tarvastu vald Suislepa põhikooli algkooliks, millega liideti lasteaed, ja sündinud oligi Suislepa lasteaed-algkool. Seitse aastat töötati kahes majas: kool mõisamajas ja lasteaed 3-toalises korteris. Asutuse töö paremaks organiseerimiseks kolis lasteaiarühm 18. detsembril 2006 mõisamajja.

2000. aastast kannab lasteaed Ubinakese nime. Nime valikul peeti silmas Suislepa õunasordi tuntust. Ja nagu ütleb juhataja Tiiu Rõõm rõõmsalt, on selles õunavaimustuses möödunud juba rohkem kui tosin aastat. Esinemiskostüümid, logo, T-särgid, mütsid, matkakostüümid, ka oma laul - kõik on seotud õuna ehk ubinaga.

Tänu Tiiu Rõõmu kirjutatud projektidele ja Tarvastu vallavalitsuse kaasfinantseeringule ning hoolekogu ja lastevanemate abile on lasteaial korralik mänguväljak, mitu puitehitist (mängumaja, puidust lauad-toolid, istepingid). Juubeliaasta eel pakkus oma abi Suislepa kooli endine õpilane Brit Mesipuu (Ingermann).

Tänu tema kirjutatud projektile on lasteaial nüüd kaunis puitpaviljon.

Loovad lapsed

Töös lastega peetakse sel õppeaastal eriti oluliseks loovust. Seda on aga Suislepa lasteaias ja koolis alati olnud. Lasteaiaõpetajad Külli Krull, Anne Kattai, Lii Lõhmus ja Siivi Kichno on loovad ja andekad inimesed. Olgu selle kinnituseks kas või juubeliaktuseks koostatud kava. Kõik mudilased ja õpetajadki said esineda - lugeda, laulda, tantsida.

Aprillis kuulutas juhataja Tiiu Rõõm välja lastenäidendite konkursi. Näidend pidi rääkima lasteaia eluolust ja olema seotud lasteaia sümboli - õunaga.

Juubelisünnipäeval esitatud näidendi "Jussike läheb lasteaeda" kirjutas endine lasteaiaõpetaja Urve Grossthal ning kooli näiteringil õnnestus see lühikese ajaga n-ö lavale tuua. See oli näiteringi kingitus lasteaiale.

Peaosatäitjat Jussikest mängis Eero Lõhmus. Mitme asjatundja arvates on tema eriti andekas: hea diktsiooni, vaba ja julge lavalise liikumise, hea lauluoskusega.

Tema Jussike lausa säras. Tublid olid ka Meeri-Helena Kalamees, Sandra Lilloja, Helina Kalamees. Tore on õpetada ja vaadata neid, kes tahavad tööd teha ja vaeva näha.

Palju häid soove

Häid sõnu ja sooje tervitusi töid lasteaiale kolleegid naaberkoolidest ja -lasteaedadest, kõrged ametnikud haridusosakonnast ja Tarvastu vallast. Muidugi toodi ka palju kingitusi. Suurim üllataja oli taas hoolekogu esimees Enno Feldveber, kelle kingitus - kolm jalgratast ja kolm kiivrit - pani pidulised eriti tugevasti aplodeerima.

Koolilapsed õpetaja Imbi Napritsoni juhendamisel olid valmistanud mudilastele väikesed armsad padjad, et hommikuringis mõnusalt istuda. Vallavanem Alar Karu kingitus - suur istumispadi - sobib muinasjutte vestvale õpetajale.

Väga erilise kingituse tegi Tarvastu gümnaasium - kutse tulla valmistama multifilmi. 22. oktoobril sõitsidki lapsed Mustlasse, et osaleda multifilmi tegemisel ja näha, kuidas valmib tõeline film.