2010. aasta sügisel jõustus kohtuotsus - kohus rahuldas hagid osaliselt:

  • soojussõlmed kuuluvad omanike kaasomandisse (katlad);
  • tüüptingimuste tühisuse tuvastamine jäeti rahuldamata (hindade kujundamine);
  • poolte menetluskulud jäeti nende endi kanda (korteriühistute kulud: õigusabi ca 128 000.00 krooni + riigilõiv 8 000.00 krooni + hagiavaldus 40 000.00 krooni).

Kohtuotsus jõustus kui kütteperiood oli alanud ning kõik läks endist viisi edasi. Nüüd, suvel, on aeg otsusteks, kuidas ja kellega edasi. Olgugi, et meie korteriühistu ei pöördunud koos teistega kohtusse katelde omastamiseks, oleme ometi olukorras, kus see katel (paigaldatud 90-ndate lõpus) peaks kuuluma meile. Lisaks tuleb Toila V.V.-lt võõrandada gaasitrassid: kuni krundipiirini võõrandab arvatavasti AS Eesti Gaas ja edasi kuni katlani tuleb võõrandada korteriühistul. Gaasitrassid tuleb viia vastavusse AS Eesti Gaasi nõuetele. Kõik need kulutused tuleb kanda korteriühistul.

Kui kohtusse mineku eesmärk oli alandada soojusenergia hinda, siis tulemus tundub vastupidine. AS Eesti Gaasi esindaja küsis minult meie korteriühistu kolme kuu soojusenergia arveid, et saada aimu soojusenergia hinnakujundusest Vokas. Saatsin 2010.a. novembri ja 2011.a. märtsi ja aprilli arved ning palusin teha ümberarvestused. Sealt sain vastuse, et kui oleksime ostnud maagaasi nendelt, siis ainuüksi maagaasi maksumusest oleks tulnud toasoojus meile kallim, millele lisanduks veel katla ja trassi hooldustasud.

Järeldus - ühe aktiivse eestvedaja tõttu kasvavad kulud ka teiste ühistute korteriomanikele:

  • gaasitrasside võõrandamine;
  • gaasitrasside nõuetele vastavusse viimine;
  • parimal juhul katelde remont, halvimal asendamine;
  • katelde hooldaja leidmine ja hooldustasu maksmine;
  • jaehinnaga maagaasi ostmine AS Eesti Gaasilt;
  • gaasitrasside hooldustasu (võrguteenustasu).

Jääb vaid küsimus: mida võitis korteriomanik? Korteriomanikud võiksid selle küsimuse esitada korteriühistu juhatuse liikmetele, kes otsustasid teha Toila V.V.-le teene. Sest just Toila V.V. vabanes vanadest kateldest ja gaasitrassidest ning kohustusest tagada meile toasoe.

Õnneks ei osalenud me kohtukulude jaotuses, kuid samas ei ole ka rõõmustamiseks põhjust. Oleme ju sarnaselt kohtuskäijatega sunnitud olukorras, sest ka meil tuleb teha sügiseni kulutusi, mida ei ole majanduskavas planeeritud.