FOTO: Foto: Martin Dremljuga
Tänapäeval on internet väga suur ja muidugi leiab täiesti kõik ka sealt. Koht, kust mina ja ka koolitaja soovitab materjali soetada (muidugi saab supermarketitest ka, kuid hind on seal kordades suurem), on www.nori.ee ja kauplus asub Punasel tänaval Lasnamäel. Seal lehel on ka nt sushiriisi ja misosupi valmistamise juhend.
Sushi valmistamiseks läheb vaja sushiriisi (tavaline riis ei sobi kuju poolest), norilehti ja vahelepanemiseks endale meelepärast. Punasest kalast kasutada ainult lõhet (forellis võib leiduda parasiite). Aga vahele sobib ka kurk (välimine kõva osa), lumekrabi, Philadelphia toorjuust, toores lõhe, erinevad suitsutatud valged kalad, krevetid, avakaado jne, jne, jne - mis endale meeldib.
Hea nipp kodus sushirullide valmistamiseks on kasutada kummikindaid (ilma talgita). Ja veel, natuke majoneesi (Hellmanns) käte peale määrides ei jää ükski riisitera kinni. Bambusmatt tuleb katta toidukilega ja panna sinnagi väheke majoneesi peale. Norileht lõigata pooleks ja rullid tulevad väga head, paraja paksusega ning koguseliselt saab rohkem maitsvat sushit.
Sushiriisi ei tohi norilehele kinni tampida, vaid see peab jääma õhuline, umbes poole sentimeetri paksune kiht. Sushi maki rulle on kahte laadi - õiget pidi (kus on norileht peal ja riis sees) ja tagurpidi (ehk siis riis on väljaspool). Õigetpidi rullil tuleb jätta 1,5-2 cm ala norilehel katmata, see on kinnikeeramisel oluline, et riis vahelt välja ei tuleks. Tagurpidi rullil aga tuleb katta kogu norileht, keerata teistpidi (riis bambusmatil ja norileht peal) ja lisada meelepärane norilehele, seejärel keerata rulli. Kogused, mis vahele lähevad, sõltuvad riisi kogusest ja materjalist, mida lisada. Õigetpidi rull tuleb enne lõikamist jätta natukeseks (u 5 min) seisma, tagurpidi rulli võib aga kohe lõigata.
Tavaliselt kastetakse sushi sojakastme sisse, kuid Zhanna soovitas poes müüdava soja lahjendada veega pooleks, muidu olevat liiga kange, kuid maitse jääb samaks.
Meeldivaid sushielamusi!