Auhinna nimi - Holmer - on tuletatud Harjumaa Omavalitsuste Liidu lühendist HOL, millele on lisatud Me Ehitame Riiki. Holmer on skulptor Aivar Simsoni pronksskulptuur, mida antakse välja iga aastal kahes kategoorias: suur Holmer antakse välja omavalitsuse volikogu esimehele, linnapeale/vallavanemale, HOLi juhatuse liikmele ja HOLi tegevaparaadi juhile teenete eest konkreetse valla/linna või omavalitsuste koostöö arendamisel.

Vello Jõgisoo on suure missioonitundega omavalitsusjuht ja Kose valla patrioot. Alates 1992. aastast on valitud Kose vallavolikogusse, 2000. aasta jaanuarist on valitud volikogu poolt Kose vallavanemaks.

Vello Jõgisoo eestvõtmisel sai Kose gümnaasium uue spordisaali ning juurdeehituse, 2006. aastal valmis Kose vallas üks kaasaegsemaid ning suuremaid staadioneid Harjumaal.

Ta on käivitanud külakeskuste loomise ning ehitamise Kose-Uuemõisa alevikus ning Orus külas. Samuti tuleb tema teeneks lugeda Kose endise kutsekooli ümberehitamise alustamist kaasaegseks kultuurikeskuseks. Vello Jõgisoo on teinud edukat tööd kohaliku omavalitsuse arendajana Harjumaal ning omavalitsuste koostöö edendamisel HOLi juhatuse liikmena ning aseesimehena. Alates 2010. aastast on ta HOLi esimees.

Lisaks tegevusele HOLis on ta aktiivne Eesti Maaomavalitsuste Liidu juhatuse liige ja aseesimees, on valitsuskomisjoni ja omavalitsusliitude koostöökogu eelarveläbirääkimiste hariduse ja noorsoovaldkonna töörühma kaasesimees, omavalitsusliitude koostöökogu põhiliige. Aasta omavalitsusjuhi Holmereid antakse välja igal aastal üks. 2012. aastal - HOL 20. aastapäeva auks - anti välja erandkorras kaks omavalitsusjuhi auhinda.

Lisaks antakse välja väike Holmer, mis antakse omavalitsuse volikogu liikmele, linnavalitsuse / vallavalitsuse (ametiasutusena) ja HOLi büroo teenistujale/töötajale teenete eest konkreetse valla/ linna või omavalitsuste koostöö arendamisel.

Aasta omavalitsustegija Holmereid antakse välja igal aastal kaks. Tänavu anti välja kolm omavalitsustegelase auhinda.