Linna Raiekivi säärel läheb pidu aga lahti reedel, kui kõikidele kohaletulnuile on avatud käsitöölaat ja vanavara ehk haakriku laat ning Tori abajas ja Roomassaare sadamas näeb nii kohalike paaditootjate kui kaugemalt tulnute merealuseid. Saab teha meresõitu nii misjonilaeval Jenny Kruse, mis peatub Roomassaares, kui kahemastilisel kaljasel Hoppet ning külastada Eesti mereväe lipulaeva Admiral Cowanit.

Merepäevade pidulik avamine toimub, nagu juba traditsiooniks kujunenud, Saaremaa merispordi seltsi eskaadrisõidu ja merepäevade lipu heiskamisega.

Parim KalaRoog

Avamisele lisab elevust esmakordselt Saaremaa parima kalatoidu välja kuulutamine. Konkursi „Saaremaa Parim KalaRoog 2013" võitjal on õigus kasutada seda tiitlit aastaringselt.

Merepäevade korraldajad koostöös Kuressaare Ametikooliga soovivad kalaroa konkursiga pöörata kohalikus meres elavale ja tervislikule kalale veelgi enam tähelepanu. Sageli leiab meie söögikohtade menüüs kauge kandi forelli ja lõhet, kuid miks ei võiks igas Saaremaa kohvikus ja restoranis olla ka üks Läänemere kalast tehtud roog, mis sobiks kokku meie maakonna merelise olemusega.

Kolmapäeval käis konkursil osalenud kuue söögikoha kalapalasid mekkimas viieliikmeline žürii, kuhu kuuluvad ametikooli majutuse ja toitlustuse õppesuuna juhtõpetaja Õile Aavik, kalaspetsialist Aivar Sõrm ning ajakirjanikud kohalikest päevalehtedest ja ajakirjast Oma Maitse. „Enamikes meie maakonna söögikohtades pakutakse kalatoite, kuid paljud kasutavad näiteks Norra lõhet. Meie eesmärk on aga just propageerida kohalikku kala," selgitas merepäevade produtsent Reet Truuväärt, kuid nentis, et esimese korra kohta on kuus osalejat päris hea tulemus.

Logiraamat ootab tegemist

Laupäeval pärastlõunal oodatakse Raiekivi säärele huvilisi, kel hea võimalus Kuressaare Kunstikooli õpetajate Leelo Leesi ja Boris Šestakovi juhendamisel valmis meisterdada üks tõeliselt omanäoline logiraamat. Ja pole hullu kui isiklikku laeva ei ole, see raamat sobib hästi ka muidu päevikuks, oma kodu külalisraamatuks või näiteks salmikuks. Kuigi töövahendid ja materjalid on kohapeal olemas, võib kaasa võtta ka omi asju, näiteks käärid, naaskel, lisandid kaunistamiseks. Hakkajamatel on kaasas aga nägemus oma tulevasest logiraamatust.

Merepäevade konverentsid

Kuressaare merepäevadel toimub tänavu mõlemal päeval konverents, kuhu on oodatud kõik huvilised. Reedel, 2. augustil kell 11 toimub hotell Meri konverentsisaalis väikelaevaehituse visiooniseminar „Tösised jutud messis", mille alateemaks on tänavu „Meremees otsib sadamat". Seminari eesmärk on teha poliitikakujundajatele ettepanekuid, kuidas aitab sihipärane sadamate arendamine kaasa regiooni majanduse, kalanduse, väikelaevaehituse ja mereturismi arengule ning seda kõike Saare maakonna näitel. Täpsem info väikelaevaehituse kompetentsikeskuse kodulehel www.scc.ee.

Laupäeval, 3. augustil kell 12 toimub aga GoSpa hotelli saalis Gotland Saaremaa merekultuuri seltsi konverents "Saaremaa kalandusest 19.-20. sajandil".

Külastajamäng avatud sadamates

Kõik Saaremaa merenädala külalised saavad osaleda vahvas külastajamängus, kus loosimisele lähevad mitmed auhinnad, muuhulgas luksuslik aastavahetuspakett Saaremaal neljale inimesele. Mängus osalemiseks tuleb külastada erinevaid Saaremaa merenädala toimumispaiku, et koguda templeid merenädala ja merepäevade kavasse. Merenädala üritused toimuvad 13 sadamas, käia võib neist kõigis, kuid minimaalselt viies. Sadamates jagatakse templeid merenädala toimumisajal 22. juulist 3. augustini. Auhindade loosimine toimub 8. augustil.

Punkti paneb ilutulestik

Põnevaid sündmusi ja tegevusi on merepäevadel aga veel. Kõik on taas oodatud osa võtma mereteemalisest mälumängust Meremälukas, kindlasti tasub sammud seada Zurra-Murra kohviku mere-eri kirbuturule. Kaasaelamist ootavad ka tänavuse Kaarma rammumehe võistlusest osa võtvad mehepojad. Merepäevade juurde kuulub vaieldamatult ka hea muusika, esinejaid on siit- ja sealtpoolt Suurt väina.

Lastele ja noortelegi on omad lõbustused. Noorteala „Kuressaare kilud" supelrannas ja lasteteatri õu kesklinnas pakuvad tegevust kaheks mõnusaks päevaks.

Kuressaare 17. Merepäevad lõpetab taaskord ilutulestik, mis tänavu lastakse taevalaotusesse Tori abaja keskelt vee pealt laupäeva südaööl vastu pühapäeva. Kokku ligi seitse minutit kestev ilutuli koosneb viiest osast ning peaks ilusa elamuse pakkuma küll kõikidele kohaletulnuile.

Tasub meeles pidada, et merepäevadel on üritusi, mis puhta muidu kätte antakse, aga leidub ka neid, mille eest piletiraha küsitakse. Tule sinagi merepeole ja võta sõbrad kaasa!