Lennart Meri mälestusürituse algatajad olid 2006. aasta kevadel Pandivere Arendus- ja Inkubatsioonikeskuse juhataja Aivar Niinemägi, Väike-Maarja vallavalitsus ja meie sõprusvalla Kaarma vallavalitsus Saaremaalt. Sestpeale süüdatakse 29. märtsil üle Eesti mälestuslõkked või märgutuled jaanitulepaikades, külaplatsidel, linnustes või teistes kohtades, mis asuvad võimalikult lähedal mõttelisele joonele Ebavere mäe ja Kaali järve vahel - seega oletatavale Kaali meteoori ehk Tarapita teekonnale. Seda teekonda kutsutakse ka Suure Lennu kaareks või tuleteeks.

Lennart Meri kirjeldas oma raamatus "Hõbevalgem", kuidas Kaali järve moodustanud meteoriit just Väike-Maarja lähedal atmosfääri sisenes ja põiki üle Eestimaa lendas, võimas tulejutt taga, ning Saaremaale kukkus. Hiljem said mõlemad meteoriidi trajektoori otspunktid nimeks Kaarma, mis võib tuleneda sõnast "kaar".

Tänavu korraldasime telesilla Ebavere mägi - Kaali järv. Mälestustuli süüdatakse ka meteoriidi lõpp-punktis Kaali järve ääres Kaali Trahteri kaminas, ürituse üleväina korraldaja Alver Saguri kõrtsis. Silla Saaremaa-poolses otsas oli seekord Aivar Niinemägi - Lennart Merile pühendatud mälestusürituse idee autor.

Alates eelmisest aastast võttis Ebaveres Lennart Merile pühendatud ürituse läbiviimise enda kanda Tantsuselts Tarapita. Kaali meteoriit tähistab rauaaja algust Euroopas, Tarapita kui legend kauge tule kumast väärib tähistamist. Tantsuselts süütas lõkkest ka oma esimese nimepäeva küünla. Tule ümber ja laululaval tantsisime ning loitsisime. Kõik üritusel osalenud said kääru koduleiba ja suutäie mõdu. Sünnipäev lõppes ühise tordi söömisega ja L. Meri filmi "Linnutee tuuled" vaatamisega.

Miks Tarapita ja 29. märts?

Väike-Maarja rahvamaja B-segarahvatantsurühm leidis pärast pikki nimeotsinguaastaid omale nime ja sellega ka väärilise nimepäeva. Hoolimata manitsustest - jumala nimi ei ole paslik ühele tantsurühmale -, oleme Lennart Meri mõtteviisi kandjad: mõelda tuleb suurelt, kõrge lennuga. Selleks, et lennukaar saaks kõrge ja säraks eredalt, ammutame igal aastal Lennart Meri sünniaastapäeval iidse Ebavere hiiemäe jalamil jõudu tulest, maast ja ajaloost. Tarapita nime hoiame au sees, kandes edasi rahvakultuurisädet Pandiveres - allikate allikal. Ürgne loits toidab tantsuseltsi liikmete mõttelendu tänavu ja tulevikuski.

Lennart Meri on oma teose "Hõbevalge" sõnumi edasi andnud ühe lausega: „Pea püsti, me oleme vähemalt omaenda mineviku peremehed".

Lennart Georg Meri, Eesti Vabariigi president aastatel 1992-2001, lahkus jäädavalt 14. märtsil 2006. aastal. Meri oli tuntud kirjanik, filmitegija ning diplomaat.

PS
Tänutundes tervitame Maie Oravat, kes loitsis sõna ja sammuga meile jõudu nimepäeval, aasta tagasi.