Lõke sai süüdatud Avaste mäe Oti talus perekond Rein Lättekivi ja Marianne Heinsaare pool. Talupidamist alustasid nad 1989. aastal ühena esimestest Vigalas. Kohal olid külavanemad J. Kuusik Tiduverest; A. Maiste Läti külast; J. Viska Vängla külast ning ürituse hing ja hea ajalootundja H. Aiaots Uus-Kaubi talust. 

Avaste külas on alalisi elanikke kuus ja niipalju oli ka seekordseid kokkusaajaid. Ligi 24 meetri kõrgune seljandik annab hea ülevaate ümbruskonnale. Kevade lõhnad ja hääled lõid meeldiva keskkonna aruteludeks.

Avastes on avastamist palju, sest kunagi laiutas mäe all meri. Soos pidi leiduma viikingilaeva jäänuseid ning aastaid tagasi oli Soontagana soos etendus „Soolaev". Teadaolevalt on mõned noorpered tundnud eraldatud asupaiga vastu huvi. Rõõmsamat uudist ei oskaks nagu tahta, samas teame, kui karmilt kohtleb uusi liitujaid Eesti Energia.
Kolhoosi ajal, kui põllud kevadeti ei kandnud, siis sai lennuk Avaste mäel väetisehoidlast  oma laadungi peale ning väetis rabistati põldudele, tugeva tuulega läks seda kunstrammu ka mööda ilma laiali ning jõgede kaudu jõudis Kasarisse. Jõe taimestik kasvas päris hoogsalt. Eks jutud laua taga liikusid meteoriidi langemisest kuni tänapäeva. Nüüd pärast 20 aastat iseseisvana hakatakse tõsisemalt rääkima omavalitsemisest, nende jätkusuutlikkusest, kuid üldse elust Eesti erinevates piirkondades. Teame, noort peret huvitab, millised on kohalikud teed, kuidas toimib interneti ühendus, milliseid teenuseid pakub oma kodanikele vald. Väikevalla puhul räägime hoopis tõmbekeskustest väljaspool valda, kust saab arstiabi, ravimeid, toidukaupa.... Loetelu läheb päris pikaks, mida igapäevaseks toimetulekuks vaja.
Juttu jätkus kauemaks, juhiti tähelepanu sõna väele, et jälgiksime, millist sõnavara kasutame. Kooliõpetajana tean kodu rolli ja kõne osa uue põlvkonna kasvatamisel.
Võiksime rohkem teada ruunimärkidest, peremees Rein näitas vastavat raamatut.
Juttude vahele mängis Rein Lättekivi oma süntesaatoril mitmeid tuntuid lugusid valsi-, polka-, reinlenderirütmis. Lauldi Kukerpillide 40 tegevusaasta meeleolukaid viise. Muusikahelid Avaste mäel jäid meenutama olnut. Lahkumisel tänati vastuvõtjaid. Tore on koos käia ja arutada, teades, et Lennukaare all sünnib iga päev midagi tähelepanuväärset.

Kevadet lugejatele Vigala mailt!