Kaiega kohtumine on inspireeriv ja julgustav, andes jõudu ja ainest unistamiseks ja oma eesmärkide nimel töötamiseks. Imekaunis Liiva talu, kus iga vist küll ruutsentimeeter maad perenaise sõrmede vahelt läbi on käinud, on ehe näide unistamise ja töö tohutust mõjust.

„Ma olen eluaeg soovinud, et mul oleks oma maja ja suur kasvuhoone maja juures,” räägib Kaie, kes suure osa oma elust on elanud kortermajas. Tänase kodu lähedal, ainult 800 meetrit eemal, on aga tema sünnikodu, kus tal praegugi poole hektari jagu maad kasutada on. Suviti kasvavad seal tema kapsataimed, millest tehtud talvine hapukapsas tegusa perenaise sõbrad ja lähedased rõõmsaks teeb.

Armastusest oma taluni

Kümmekond aastat tagasi, kui Kaie ja tema abikaasa Liiva talu ostsid, kasvasid seal vaid kaunid sirelid. Külas olnud kirjanik Jaan Rannap uuris Kaielt, millest too unistab. Kaie istus sirelipõõsa all ja rääkis kõigest sellest, mis seal ükskord on – ilus maja, suur kasvuhoone ja palju-palju lilli. Ja nüüd on see kõik olemas! Lilli, köögivilja ja marju lausa nii palju, et nende kasvatamisest ja müümisest on saanud Kaie Pilli töö ning ettevõtlus.

Tegusa perenaise elufiloofia annab oma selge sõnumiga silmad ette paljudele n-ö gurudele: „Tuleb suurelt unistada... Tuleb teha tööd ja teha head ning luua iga päev enese ümber ilu. Siis on kõik võimalik.”

Täpselt nii ta ise elabki. Aedniku hooaeg kestab varakevadest aasta lõpuni ning hooajal on tema tööpäevad pikad. Paar talvekuud on puhkust,kuid Kaie kinnitab, et sel ajal ootab ta juba uut hooaega.

Kõige rohkem on tööd kevadel ja suvel. Tööpäevad algavad varahommikul ning lõppevad öösel pimedas – viimaseks tööks järgmisel päeval Tallinna müüki mineva kauba kokkupanek ning seda tööd teeb Kaie tihti prožektori ja taskulambi abil. Sel perioodil on päeviti teretulnud ka palgalised lisakäed, kuid nende leidmine pole kaugeltki mitte kerge ülesanne. Juhtub perenaine abilise leidma, tuleb kiiresti hulk potte ette toota – päev kahekesi annab sellise koguse potte, millesse Kaie pärast üksinda mitu päeva istutab.

Hästi toimiv müügitöö

Liiva talu põhiliseks kasvatus- ja müügiartikliks on lilled. Kaie Pililt saab osta nii aiaehteid kui ka kalmistulilli, istikuid ja vaasi-ilu. Kuna perenaine on reeglina kodus, saab lilli osta lihtsalt järele sõites, Kosel saab temalt hooajakaupa tellida OTTi võrgustiku vahendusel ning Tallinnas on Liiva talul Rohelisel Turul (Balti Jaama juures) oma müügiboks. Just see pani Kaie Pildi pingutama selle nimel, et müügiaeg aastas oleks võimalikult pikk st talu kasvataks võimalikult eri aegadel müüdavaid saadusi – letimaksu tuleb ju maksta ka siis, kui reaalset müügitööd ei toimugi.

Mitu aastat müüs Kaie Pill lilli ka Kose kalmistu juures, kuid see oli seotud mitmete keeruliste asjaoludega – inimesed ei teadnud, kas kalmistuväravas lilli müüakse või mitte ning ostsid sageli lilled mõnest Kose kauplusest kaasa. Kaie Pill aga veetis surnuaiaväravas hulga tunde, mille puudumine koduaias ja -kasvuhoones kohe tunda andis.

Olukorda kaalunud, leidis Kaie uue ja vähem aega nõudva niši, milleks sai hulgimüük kauplusele. Nüüd saab Kaie Pilli taimi osta ka Kose lillepoest. Kaie mainib, et äriliselt on tegu huvitava olukorraga, kus ta on lillepoele korraga nii tarnijast koostööpartner kui ka oma koduse müügiga pisut konkurent. Ent elu on näidanud, et lilleilu-ihaldajaid jagub nii alevi keskel asuvasse poodi kui ka Kaie juurde Liivale.

Lisaks lillede ostmisele saab Kaie Pillilt ka head nõu – millised taimed millisesse mulda istutada, mis millega kokku sobib ning kuidas luua kõige ilusam üldmulje. Vajadusel ja suurema ostu korral toob Kaie Pill lilled ka ise kohale.

Lisaks väikesed üllatused

Ent peale lillede kasvab Kaie Pilli käe all Liiva talus palju muudki toredat. Näiteks maasikad, vaarikad ja köögiviljad, mida samuti saab osta nii otse perenaiselt kui ka Tallinnast Roheliselt Turult.

Kes ostma tuleb, lahkub kindlasti hea tujuga, sest tark ja lahke Kaie oskab nii igaühele hästi ütelda kui ka üllatusi teha.

„Mul on põhimõte – lisaks tööle tuleb ka head teha,” räägib Kaie, kes ostjat üldjuhul ilma väikese kingituseta ära ei lasegi. Selleks on tal lausa oma leiunurk, kus kasvavad üllatustaimed – põnevad salatid, arbuusitaimed ja muu huvitav, mille peale paljud esmapilgul taimeostu plaanides mõeldagi ei oskaks.