6. veebruariks sai kohalikud Suurupisse taas külalisi kutsuda. Ehita OÜ töömehed on sügisest alates näinud kõvasti vaeva. 1952. aastal ehitatud tuletorni tehnohoone on saamas uut sisu. Katusel on sarikad ning osaliselt on need juba isolatsioonikihiga kaetud. Seinal olev infotahvel teatab, et valmimise tähtaeg on tänavu juulis. Tellija on MTÜ Suurupi Selts.

Anne-Ly Mitt räägib, et rajamine käib etapiviisiliselt. "Ehitust rahastab PRIA. Esimese etapi rahaeralduse otsus saadi septembris. Teisele etapile saime heakskiidu Nelja Valla Kogust ning ootame vastust PRIA-lt," ütleb Mitt. Kahe järgmise ehitusetapi jaoks tuleb veel taotlused kokku panna.

Liftiga teisele korrusele

Külakeskus saab plekkkatuse. Samuti saavad korda siseseinad- ja laed. Esimesele korrusele on planeeritud muuseum, kus saab ülevaate mõlemast tuletornist, asula kultuuri- ja militaarloost. Samuti hakkavad alumisel korrusel toimuma seminarid ja koolitused.

Teisele korruse saab enda valdusse selts. "Koosoleku ja koori harjutusruum ning muu vajalik. Ülakorrusele pääsevad ka ratastooliga külastajad, sest plaanis on ehitada lift," räägib Anne-Ly Mitt külalistele.

Kokku maksab ehitis koos sisustusega 240 000 eurot. Uut külakeskust hakkavad kütma soojuspump, ülemise korruse kamin ja alumise korruse ahi.

Ehita OÜ juhatuse liige Kalmer Schüts kinnitab, et ehitamine pole läinud sugugi lihtsalt. "Aga näeme vaeva ning tahame maja valmis ehitada. Projekt on ju olemas," kinnitab mees.

Ranged nõudmised

Suveks on hoonel katus peal, uksed ning aknad ees Haljastus ja välitööd jäävad soojale ajale.

Et tehnohoone jääb tuletorni muinsuskaitsevööndisse, ei tohi selle välimust muuta. Nii peavad uksed ning aknad olema puidust ning seinad tuleb krohvida.

"Ajalooliselt oli see generaatorite hoone, kust sai tuletorn energiat ja millest tööd juhiti," lisab Mitt. Koha aadress on huvitav - lihtsalt Suurupi tehnohoone. Veel paar aastat tagasi töötas esimesel korrusel betoonkuubikul seismograaf. Kui kõik läheb plaanipäraselt ning ehitusraha taotlused "jah" vastused saavad, siis valmib paikkonna muuseumkülakeskus järgmisel aastal.

_____________________________________________________________

Suurupi ja tuletornid
• Aastast 1566 seisab maailma navigatsiooniteatmikes kirjas Surpe. Praegu on see kant Suurupi poolsaar.
• Paikkond on enim tuntud oma kahe tuletorni poolest. Ülemine kivitorn valmis aastal 1760. Alumine puittorn valmis aastal 1859. Läheduses paiknevad ka Peeter Suure Merekindluse objektid.
• Mullu elas külas 878 elanikku. Suvel võib see arv koguni kahekordistuda. Kohalik selts asutati aastal 2003.
• Vaata lisa www.suurupiselts.ee.