Enamasti sünnimärkidest väljaarenev nahakasvaja tekitab muret paljude riikide meedikutele, sealhulgas ka Eesti arstidele. Kuigi melanoom on väga ohtlik vähivorm, on õigeaegse avastamisega võimalik halvim ära hoida. Oluline on regulaarselt jälgida nahal toimuvaid muutusi. Melanoom võib tekkida nahale kõikides kehapiirkondades, arenedes välja olemasolevast sünnimärgist või uuest, kasvavast ja muutuvast pigmendilaigust. Kui mõnes sünnimärgis on tekkinud asümmeetria, sünnimärgi serv on muutunud ebakorrapäraseks, sünnimärgis on näha erinevaid värvusi, sünnimärgi läbimõõt on üle 5 mm, lühikese aja jooksul on toimunud kiire kasv või mingid muutused, siis tuleks seda sünnimärki esimesel võimalusel uurida. Ka siis, kui teie lähisugulastel on esinenud nahavähki, on soovitav oma sünnimärkidel silm peal hoida. Õigeaegselt alustatud ravi võib päästa elu.

Tänu infotehnoloogia arengule on sünnimärkide uurimiseks nüüd saadaval uudne teenus Dermtest, mis on loonud kiire ja mugava võimaluse pahaloomuliste nahakasvajate ennetamiseks ja varaseks diagnostikaks. Dermtestil kasutatakse mikroskoobi ja valgussüsteemiga spetsiaalset fotokaamerat edermatoskoopi. Dermatoskoobiga sünnimärgist tehtud pilt aitab näha naha pinnaaluseid tunnuseid, mis ei ole tavaliselt silmale nähtavad. Nende hindamine on eriti oluline kasvaja varases ja kliiniliselt minimaalsete muutustega arengustaadiumis. Pilt, mille tervishoiutöötaja dermatoskoobiga kahtlasest sünnimärgist teeb, suunatakse vastava programmi abil erialaspetsialistile hindamiseks. Dermatoloog edastab oma hinnangu ja soovitatava edasisetegevuse e-konsultatsiooni vahendusel.

Tänu sellisele võimalusele ei tule oodata dermatoloogi vastuvõtu järjekorras ja samuti on dermatoloogide ajakasutus efektiivsem, sest neist on Eestis suur puudus.

Kuna melanoomi tekkeriski võib oluliselt suurendada intensiivne päikesevalgus, siis just nüüd, enne suve algust ,oleks õige aeg oma sünnimärgid üle vaadata ja kahtluse korral uuringule tulla
Viimsis on alates aprillikuust võimalik Tallinn Viimsi SPA tervisekeskuses võimalik oma kahtlust tekitavaid sünnimärke kontrollida Dermtesti uuringumeetodi abil. Tervisekeskus on avatud kõigil nädalapäevadel ,ka nädalavahetustel ja puuduvad järjekorrad.