Valla jaanituli oli Surjus, nagu ikka, meistrite tehtud ja traditsiooniliselt võimas. Rahvast, rahvatantsu ja rahva tantsu oma poiste pilli järgi jätkus pikalt, kuigi pikem vihmavahe kestis vaid kella kaheksast keskööni.

Surjus on kuldaväärt kool ja lasteaed

Lasteaia laste toreda näidendiga sisustati nii pisikeste ja nende vanemate kevad- ja koolisaatmise pidu kui ka vallavalitsuse korraldatud paljulapseliste perede vastuvõtt lastekaitsepäeval. Surju Põhikooli parematele õpilastele korraldatud vastuvõtul esines näidendiga huvikool Shart. Kõik need üritused toimusid rahvamajas rahvast tulvil täissaalile.

Heameel on, et kõik meie lasteaiast kooliikka jõudvad lapsed jätkavad tänavu oma õppimist-kasvamist koduses Surju Põhikoolis. Loodame koolile lisa mujaltki. Reserve on näiteks meie oma Rabakülas ja Metsaääre külas.

Ilmtingimata tahan lugejatega jagada oma heameelt meie põhikooli üle! Meedias vohavad jutud suurte linnakoolide eelistest ja nö kombinaatgümnaasiumide vajadusest ajaksid lausa naerma, kui nende poolvägisi tekitamisega poleks riigivõimul tõsi taga. Ometi näeme oma kooli tulemustest just väikese maakooli eeliseid. Väikesed klassid, õpetajate võimalus suhelda iga õpilase ja tema vanematega kordades tihedamalt kui mammutkoolides, vaba loodus ja linnulaul, paksud metsad ja korras põllud otse koolimaja akna taga, uus avar koollasteaed- võimla-palliplatsid, korras õpilastransport, tublid muusika-, male-, kunsti-, näiteringid, Ilmi Kolla luulekonkurss, üleriigilised võidud ühtaegu nii peastarvutamises (pranglimises) kui ka multimeedias (Tiigrihüppe konkurss), kokku 12 esi-, teist ja kolmandat kohta maakondlikel olümpiaadidel - seda loetelu võib kadestada iga kool. Eriti tahan kõigile padulinlastele rõhutada, et Surju Põhikooli kõigi aktiivsemad ja nutikamad elavad suurtes peredes kõigi kaugemates ja paksemates metsades - Tomingad, Saalisted, Verlinid ... loetelu võiks jätkata! Aitäh lapsed, noored, emad-isad ja õpetajad! Kas koolis peaks ja võiks veel paremini?

Muidugi - kesisemate tulemustega ja lohakamate noorte paremaks kaasamiseks-innustamiseks näevad koolijuhid ja kooli hoolekogu reserve eeskätt tihedamas koostöös laste ja nende vanematega.

Pole ju üldsegi mõistetav, miks mõned vanemad ei viitsi või ei taha tiheda(ma)lt suhelda oma laste oma õpetajatega, oma laste tublideks inimesteks kasvatamiseks?!

Suvetöödest

Pärast jaanipäeva alustame kaua oodatud ja räägitud Surju keskasula kanalisatsioonitorustike ja reoveepuhasti uuendamist. Läheb sügiseni kestvaks trassikaevikute kaevamiseks vanade torustike kõrvale või asemele.

Uued jõe- ja sadevett pidavad torustikud, kaevud ja reoveepuhasti ehitab riigihankekonkursi võitnud OÜ Vesiehitus. Kava kohaselt jääb haljasalade ja teekatete taastamine tulevasse kevadesse, et kaevikud saaksid vajalikult kinni vajuda. Kindlasti on see ehitus keskasula elanikele tülikas, samas aga möödapääsmatult vajalik. Palume kõigilt mõistvat suhtumist!

Projekti toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus 274 800 euroga.

Tööde (projekteerimine, ehitamine ja omanikujärelevalve) kogumaksumuseks kujuneb 358 000 eurot, st vallaeelarvest kulub meil 84 000 eurot.

Ka valla pikkadel teedel ning sildadel on kavas teha ja juba tegemisel mitmeid uuendustöid. Maanteeametil on käsil Surju-Saunametsa riigimaanteel paikneva Hudsoni silla renoveerimine ning Jaamakülast sillani mustkatte ehitamine. RMK ehitab vanal Ristiküla raudteetammil Uulu- Valga maanteest Läti piirini Raudtee teed. Vallavalitsusel, kui rääkida suurematest töödest, on kavas remontida Laadi paisu ja Kiksu silda ning Metsaääre külarahva toel ehitada pool kilomeetrit mustkatet Miku teele. Siinkohal tahangi tunnustada Metsaääre Külaseltsi, kes tulemuse nimel soovib ise osaleda teeremondi rahastamises 2500 euroga.

Ilusat suve!