Müüjate sõnul tõi hiline suvi turule ka palju neid, kellel omal peenrad ja kasvuhoone. Kui aiaviljade valmimine viibib, ei jäägi muud üle, sest hing ja suu ihkavad selle suve saadusi varem, kui meie ilm seda lubab. Paljude uute eramute juures aga tarbeaeda polegi ja kortermajade elanikud saavad loota ainult turu, poe ja maasugulaste peale.

Turul tunneb juba sügise hõngu. Maasikaid müüdi veel sellel nädalal, kuid neid ei ole enam kauaks. Juba oli saada selle aasta õunu Poolast, pirne Hispaaniast ning mitmes suuruses, sordis ja hinnas kohalikku värsket kartulit. Kõige suurem valik oli Matsu talu perenaisel Ainol: Ariella, Solist, Monaco. Joa külas väikest kartulipõldu pidav ettevõtlik proua ütles, et kõik need on järele proovitud sordid. „Kui pakutakse mõnd uut sorti, paneme algul prooviks paari vakku, et näha, kuidas meie maa kartulile sobib ja kartul omakorda ostjale. Erinevaid sorte on tänapäeval väga palju." Kartuleid müüb Matsu talu Keila turul neljal päeval nädalas, lisaks reedele, laupäevale ja pühapäevale ka teisipäeval. „Mingi päev peab ka endale jääma, et kodus ja põllul töötada. Kõige rohkem on ostjaid ikka nädala lõpus," põhjendas Aino päevade valikut. Lisaks kartulile pakub Matsu talu veel mett ja teisigi aiasaadusi.

Öeldakse, et turul on turu hinnad. Need olenevad aastaajast, kauba rohkusest, nõudlusest ja inimeste ostujõust. Pole kellelegi uudis, et tänavused hinnad on krõbedamad, kui need olid mullu, ja võib arvata, et tuleval suvel nutame taga tänavusi hindu.

Kes soovib võrrelda hindu aastatagustega, otsigu mõnest mullusuvisest Maalehest üles turuhindade tabel. Parem on seda siiski mitte teha, vaid nautida hoopis rikkust, mida loodus meile pakub. Viriseda ei maksa ka tänavuse suve üle, vaid mõelda, nagu teeb seda optimist - mis siis, et tänavune suvi oli hiline, sügis on seeeest varajane!

Neile, kes pole viimasel ajal turul käinud, toome ära mõned kilohinnad, mis olid väljas selle nädala kolmapäeval:

Väike kurk - 1,50 (Leedu oma 1,20)
Tomat - 2,20 (ainult Leedu omad)
Värske kartul - 0,40-0,60
Porgand - 1,50
Sibul - 1,20
Küüslauk - 8,00
Oad - 2,50
Herned - 3,50
Kukeseened - 6,00
Mustikad - 4,50
Maasikad Florensia - 3,50
Mustad sõstrad - 3,00
Punased sõstrad - 1,50
Värsked õunad - 1,20 (Poolast)