Alustasime aprillis lihavõtte-eelse tervisepäevaga muuseumis, kus huvilised said teada palju uut ja põnevat paastumisest ning vee tervendavast mõjust inimese organismile. Paastumisest rääkis preester Afrat ning vee tähtsust inimese elus tutvustas üritusel refleksoloog Ellen Toom. Samuti toimus muuseumi õuel Saatse nulga kevadine kirmask, mis on oluline kogukonna üritus, mille toimumisele ka muuseum alati kaasa aidata püüab.

Muuseumiöögi oli põnev ja külastajaterohke. Veetsime öö metsas, kus otsisime ja leidsime aardeid nii iseeneses kui enese ümber. Põnevaks ürituseks kujunes puutööpäev muuseumis, mis korraldati rahvusvahelise metsa-aasta raames. Sellest võtsid osa Värska Gümnaasiumi 4. klassi õpilased ning uudistama tulid ka Misso kooli õpilased. Päev oli väga põnev ja loominguline. Kõik lapsed said oma oskusi arendada puu lõikamisel ja vormimisel puulõikevirtuoosi Olev Russi juhendamisel. Siinkohal suured tänud Värska Gümnaasiumi õppealajuhatajale Eve Kaptenile, kes alati leiab võimalusi, et õpilased saaksid osa võtta Saatse muuseumi üritustest.

Rahvusvahelist metsa-aastat kajastab muuseumi õuealal metsateemaline fotonäitus „KUI ILUS ON VÄLJAS", mis jääb avatuks kogu suveks. Juunis on veel ees eelmisel hooajal suure populaarsuse saavutanud sõirapäev ja muuseumi sünnipäev, mis sel aastal on pühendatud Renaldo Veeberi mälestuseks.

Juulis aga pakume huvilistele võimalust nautida jaanipäevaegset Setomaa taimeriigi ilu ning korraldame ürituse, kus huvilised saavad õppida tundma siin kasvavaid taimi. Kõikide ürituste täpsema kirjelduse ja ajakavaga saab tutvuda Seto Talumuuseumi kodulehel. Nii mööduvadki suvepäevad Saatse Seto Muuseumis - tegusalt, põnevalt, linnulaululiselt aga tihti ka päris väsitavalt ja murederohkelt. Aga väsimatud linnulaulukoorid jätkavad ikka vapralt igal hommikul uuesti oma tööga ning nii annavad nad meilegi jõudu jälle edasiliikumiseks. Püüame anda endast alati ikka parimat ning loodame, et suvi Saatse muuseumis on sel aastal põnev ning paljud leiavad üles teeotsa meie muuseumisse.