Ka vallavalitsus töötas suvel ning mõnest tegemisest allpool ka väike ülevaade.

Spordihoonest ja tema haldamisest

Kuigi spordihoone on rajatud teenindamaks esmalt Võsu kooli ja seejärel ka maksimaalselt piirkonna elanikke, siis ikka tundub kellelegi, et väga maksimaalselt olemasolevaid võimalusi ei kasutata ja mingi muu mudel tagaks parema töö. Kahjuks on tihti sellised arvamuseavaldused emotsio­naalsed. Tihti juhtub, et sellise arvamuse avaldab kogu­konnas arvamusliidri rolli kandev isik ja ei süveneta sellesse, et arvamusel ei ole pragmaatilist tõestavat tausta.

Täpselt analoogne olukord on ka meie spordihoone ja selle kasutamisega. Väide, et spordihoonet ei kasutata efek­tiivselt, on väidetud, kuid kahjuks ei ole seda keegi suutnud (püüdnud?) numbritega tõestada.

Mida numbrid siis näitaksid? Numbrid näitavad, et nii väikeses kohas (suurtest keskustest kaugel) ei ole võimalik spordihoonet majanduslikus mõttes efektiivselt käima panna. Kulud jäävad suuremaks kui tulud ja unistuseks jääb isegi ots otsaga toimetulek.

Kuid kindlasti saab alati paremini ja nii tuli vallavalitsus kevadel välja mõttega, et meil on olemas käivitamisfaasis sihtasutus Võsu Kuurort ja miks mitte anda ka spordihoone majandamine sellele sihtasutusele. Sihtasutuse huvi ja võimalused on kindlasti suuremad spordihoone tihedamaks kasutamiseks, kui seda on koolil. Mis seal salata, vallavalitsus ei jõudnud ametlikult seda ettepanekut tegemagi hakata, kui idee, moodsas keeles, alla lasti. Võsu vahel kogusid jõudu jutud, et näe nüüd tahavad spordihoone läbi Võsu Kuurorti maha parseldada ja inimestele üldse ei mõelda ning meil on tahtjad, kes hakkaksid MTÜ all asja korraldama ja teeksid seda paremini kui keegi teine.

Siinkohal peab ütlema, et valla juhtkonnal (nii valitsusel kui volikogul) ei saa midagi olla heade lahenduste vastu. Nii ka siin. Töötati välja lepingu tingimused, milles oli sees, et osa kulusid maksab vald ja osa peab suutma MTÜ spordihoone tegevusest teenitult tasuda ja kuulutati välja konkurss operaatori leidmiseks. Eesmärk anda MTÜ-le legaalne võimalus konkursi võitmise kaudu jõuda lepinguni ja sealt edasi pakkuda head teenust piirkonnas ja ka väljaspool seda.

Kahjuks ühtegi pakkumist konkursile ei laekunud. Ilmselt pakkumise tegemisel süveneti ja saadi aru, et tegemist oleks pigem missiooni kandmisega, millest tulu ei laeku, kuid tööd ja vaeva kindlasti ja ohtralt. Nüüd oleme tagasi aastaalguse seisus ja küsime - kas jääb spordihoone kooli võimlaks, kus kohalikud saavad trenni teha või annab volikogu tulevikus siiski võimaluse sihtasutusele.

Võsu kooli ja Rannaklubi soojustamiseprojektidest

Vihula vallal õnnestus saada riigieelarvest 13000 eurot Rannaklubi katuse (vallamaja poolse osa) soojustamiseks ja 18000 Võsu kooli peasissekäigu korrastamiseks ning ka osaliseks soojustamiseks. Korraldatud hangete alusel sai Võsu kooli töö osas ka kohe ehitajaga lepingusse astuda, sest saadud pakkumine mahtus eelarvesse. Hanke võitis SKM Ärigrupp OÜ pakkumisega, mille suuruseks 17976 eurot, leping sõlmiti 18.07.2012 ja töö lõppeb enne kooliaasta algust.

Vallamaja katuse soojustamise ja katusekatte vahetuse pakkumised ületasid tugevalt eelarve ja seega kuulutati esialgne hange nurjunuks, vähendati mahtusid (jäi vaid pööningu soojustamine) ja jätkati hankemenetlust. Loodetavasti leitakse nüüd ka ehitaja, kes suudab töö ära teha olemasoleva eelarve ulatuses. Tänu sellele tööle ja koosmõjus kevadel Rannaklubi saali avatäidete vahetusega, peaks vallamaja küttekulud järgmistel kütteperioodidell tuntavalt langema.

Võsule rajatakse jäätmejaama

Momendil toimuvad Võsul Spordi tänaval jäätmejaama rajamise tööd, mis lepingu kohaselt peavad lõppema 30.09.2012. Jäätmejaama projekteerimine maksis 3000 eurot ja ehitushind on 71012.40, millest 63912 eurot tuleb toetusena läbi Keskkonna investeeringute keskuse. Jäätmejaama valmimine annab Võsu ja Võsu ümbruse inimestele ära anda jäätmeid, mis ei mahu kohustusliku jäätmeveo alla, olgu need siis vanad mööbliesemed, elektroonika või ohtlikud jäätmed.

Olulised planeeringud lähenevad kehtestamisele

Piirkonna arengule oluliste planeeringutena on menetluses lõppfaasis Võsu sadama planeering, mis loodetavasti lehe ilmumise ajaks on volikogu poolt kehtestatud, samuti olulised planeeringud Käsmus Majakamäe sadam ja Käsmu muuli ümbruse planeeringud on lõpusirge alguses ehk kooskõlastuste saamiseks saadetud asjaomastele.

Eskiis on valminud ja seda ka tutvustatud kõikidele huvilistele Võsu Käsmu kergliiklustee detailplaneeringu menetluses. Põhimõttelisi ja lahendamata vastuolusid pole seni tõusetunud ja hea tempo jätkumisel on lootust ka selle planeeringuga aasta lõpuks finišijoon ületada.