Kui aga kuulata keskerakondlasi, siis on just meie pealinn viimase aastakümnega suisa õide puhkenud ja seda vaid tänu tsentristide targale valitsemisele. Kogu ülejäänud Eesti võiks elada samamoodi ja sama hästi, kui vaid ansiplik hirmuvalitsus Toompeal punniks ees ei oleks.

Selline vastandumist õhutav retoorika süvendab omakorda vastandumist ühiskonnas ja suurendab inimeste võõrandumist poliitikast, tegelikult on ta aga mõeldud varjama tõsiasja, et mõlemad parteid on status quo erakonnad, kellele sobib sellise olukorra põlistamine, kus Toompeal valitseb üks ja all-linnas teine.

Ei saa salata, et tubli annus tõtt on nii reformierakondlaste kriitikas tsentristliku Tallinna linnavõimu aadressil kui ka keskerakondlaste etteheidetes reformierakondliku riigivalitsemise suhtes.

Aga tõsiasi on seegi, et muutust Tallinnas oleks sootuks lihtsam saavutada, kui Toompea võimurid alustaks muutusest iseendis ja oma poliitikates. Kui tallinlased näeksid ja usuksid, et riigi valitsejatele on kulude-tulude tasakaalu kõrval tähtsad ka lastega perede ja pensionäride toimetulek ning et Toompea on valmis kuulma ja kuulama ka vene emakeelega inimeste muresid, siis oleks neil palju lihtsam ühineda ka kriitikaga linnavõimu poliitilise kultuurituse ja kuritarvituste suhtes.

Muutus riigi sotsiaalmajanduslikus poliitikas tuleks aga lihtsamalt, kui rohkem valijaid oleks valmis uskuma, et inimesest hooliva poliitikaga ei pea ilmtingimata kaasas käima maksumaksja raha eest tehtav poliitpropaganda ja avaliku ressursi ohjeldamatu kühveldamine partei kaukasse.

On tõsiselt põhjust arvata, et tegelikult ei soovigi Reformierakond keskerakondliku ainuvõimu langemist Tallinnas, sest see võtaks neilt tondi, millega hirmutada ja mobiliseerida oma valijaid Riigikogu valimistel. Keskerakond omakorda ei ole ülearu huvitatud võimust Toompeal, sest kohustus valitseda kogu riiki teeks avalikuks tõsiasja, et loosung "tehkem kõikjal nii nagu Tallinnas" on õõnes ja sisutu.

Vastandumist rõhutava propaganda varjus on mõlemal Eesti liberaalsel erakonnal küllaldaselt põhjust "seisu hoida" ja muutusi peljata. Aga valijatel ei peaks olema põhjust peljata. Nii Toompeal kui Tallinnas tooks senise poliitilise suuna teatud korrektsioon üksnes head.