Oi, oleme Haapsalus nii palju mänginud. Valge Daami festivalil, aastavahetuse peol kultuurimajas. Haapsalus on alati meeldiv. Tegelikult Tallinn ja Haapsalu on need linnad, kus kõige rohkem mängime. Viljandi muidugi ka, aga seda ei saa arvestada.

Proovi inimesele, kes ei ole Svjata Vatrat kunagi kuulnud, kirjeldada, millist muusikat te teete.

Lihtsam on teha muusikat, kui seda. Firefolk. Tuline folk. Kahe kultuuri - Ukraina ja Eesti - folk. Tuleb südamest. Power, võimendab. Noored saavad öelda punk või rokk, aga see tuleb nende ilmavaatest.

Loomulikult on olulised laulud, on rahvalaule ja enda tekste ka. Kõik laulud on sellest, mis on mu ilmavaade. Mis Maidanil toimub Ukrainas. Tean et Haapsalus on praegu taastusravihaiglas ukrainlased, kes tahtsid kontserdile tulla, aga peavad reedel ära minema.

Kust sa ise Ukrainas pärit oled?

Ma olen sündinud Donetskis, viieaastasena läksime Kiievisse.

Siit vaadates jääb mulje, et Donetsk on nagu meie Narva, Vene linn. Vastab see tõele?

Ma ei ütle, et see on venelaste linn. Räägiti küll palju vene keeles, aga rääkijad ei olnud ise alati venelased. Donetsk on tööstuslinn ja tööstuslinnad olid ja on alati teistsugused. Sinna tulid inimesed oma rahvakultuuriga, aga seal sündis oma kultuur. Käisin kaks aastat tagasi Donetskis isal külas. Rääkisin temaga vene keeles, istusime kaua ja lõpuks laulsime ukraina keeles rahvalaule.

Donetsk, Kiiev. Kas Viljandi liiga väike ei tundu?

Sellepärast ma ei tahtnudki elada Kiievis. Kui on oma pere ja lapsed hakkavad kasvama, siis on Viljandi õige.

Elan siin peaaegu kümme aastat. Tulin Viljandi folgile, kohtusin Terjega. Armastus. Viljandi on kodulinn, siiamaani elame. Sündinud kolm last, kodus ilma arstita.

Naine on mul nii armas, et teeb ise kodus head sööki ja leiba. Ökoloogilist toitu oma ümbrusest. See on meie eluviis. Kui tarbid õigeid asju, siis on hing ka puhtam.

Paar minutit hiljem helistab Ruslan Trochynskyi ise tagasi ja palub, et ma kirjutaksin, miks ta Haapsallu tulekut ootab.

Käin Haapsalus alati kohvikus, nii maitsvad koogid. Meri on ilus ja inimesed rõõmsameelsed.