Ümber järve teatejooksus osales viis neljaliikmelist võistkonda, neist kaks täiskasvanute ja kolm laste võistkonda. Selgi aastal jäi 2009. aastal joostud rekord löömata, ent kaotus rekordile oli napp.

Uue võistlusena toimus kuni viieaastastele mudilastele mõeldud veekandmis-jooks, kus vannist oma väikese ämbriga vett ammutades tuli täita mõne meetri kaugusel asuv oma ämber. Mõnel lapsel piisas kahest käimiskorrast, pisematel kulus ämbri täitmiseks aga neli jooksuringi. Vahva oli aga nii väikestel veekandjatel kui ka neile kaasaelanud publikul.

Selgi aastal jagas järvepäevalistele ohutusalast tarkust vetelpäästja Eimar Täht, kellel olemas nii teoreetilised laiad teadmised kui ka palju praktilisi kogemusi sel-lest vallast. Rahvas kuulas huviga ning loodetavasti sai igaüks midagi kasulikku kõrva taha panna või midagi taaskord meelde tuletada.

Minitriatloni distants läbiti poole tunniga

Veidi peale kella kahte anti start Käru minitriatlonile, kus osales sel aastal viis meesvõistlejat. Triatlonistid ujusid üle järve, haarasid vahetuspunktist rattad ja sõitsid 5,5 km ulatuses Käru aleviku tänavail ning siirdusid siis taas vahetusalast jooksudistantsile, mis kulges sel aastal mõisapargi terviserajal. Tammepärja teenis sel korral esimesena lõpetanud Rene Abel, lõpuajaks 26.14,36. Teisena lõpetas Elar Jürimaa ajaga 27.05,66 ja kolmanda koha pälvis ajaga 27.39,16 Elar Vaarmets. Triatlonistide auhinnad oli sel korral välja pannud projekt "Terve ja töökas Käru vald" ja nendeks olid veepiisakujulised klaasvaasid, mis puhutud Järvakandi klaasistuudios spetsiaalselt meie triatloniks. Järgmisel aastal loodan, et minitriatlonis on enam osalejaid koduvallast. Distants peaks olema jõukohane kõigile, kes vähegi regulaarselt mõnda spordiala harrastab.

Ka teiste alade tublimad autasustati sel aastal veepiisakujuliste meenete - piisakujuliste medalitega, mis valminud Järvakandi klaasipuhujate käe all. Veepiisamotiiv läbis ka diplomeid. Lisaks loositi laste vahel 11 lisaauhinda, mis oli välja pannud AS Balbiino. Lapsed said Jeti doominoid, vahvaid T-särke, kooliks sobilikke Jeti pinaleid ning kõik väikesed veekandjad said lisaks ka Jeti diplomid.

Kella kolmeks pealelõunal olid end järvekaldale valmis seadnud pritsimeeste võistkonnad, et võistelda motopritsi kasutamises. MP-800 IV etapist võttis osa 15 võistkonda. Neist viis laste võistkonda ja neli naiste võistkonda. Motopritsi võistlust oli tulnud kaema ja sellele kaasa elama omajagu rahvast ja mis seal salata, ala on huvitav ja vaatemänguline ning sobib meie järve päeva igati. Sel aastal saavutas noorte arvestuses auhinnalise 3. koha Käru võistkond. Kõige kiirema aja said aga Lelle noored, kes said endale ka võitjate tammepärja. Lisaks autasustati kiiremaid karastusjookide ja maiustustega ning Käru tuletõrjeseltsi poolt välja pandud klaasist veepiisa karikatega.

Kogu päeva jooksul toitlustas järvepäevalisi Käru mõisa pererahva poolne toidutelk, kus pakuti nii suppi, hamburgeri, joogipoolist, jäätist ja muud suupärast.

Õhtuse kontserdi avas vallavanema Elari Hiisi tervitussõnavõtt. Seejärel oli publik aga suurepäraste muusikute päralt. Laval astusid Juhan Viidingu lauludega üles Jaagup Kreem, Tiit Kikas ja Taavi Langi. Lisaks esitas Kreem mõne Viidingu luuletuse ja jagas meenutusi oma onust. Oli väga südamlik kontsert, mis igati sobis meie sumedasse augustikuu õhtusse küünlavalguses kumava järve kaldal. Õhtu lõpetas taaskord vaimustav ilutulestik Triplexi meistritelt, kus üllatusena pakuti meil sel aastal järve sukeldunud kuldseid sädemeid, mis mõni hetk hiljem veest üles taevasse lendasid.

Enam kodanikujulgust ja kodust kasvatust

Meie õhtu olnuks aga kindlasti veelgi kaunim ja ka pikem, kui poleks olnud mõnda häirivat asjaolu.

Esmalt tahaks kõigile edaspidistele kontserdikülastajatele südamele panna, et vaatamata sellele, et tegemist on publiku jaoks tasuta kontserdiga, tuleb arvestada nendega, kes tõepoolest tahavad seda nautida. Mitmed kontserdikülastajad said järve ääres kokku oma sõprade ja tuttavatega ning jutt kippus kohati segama ülejäänud publikut. Samas saab alati astuda paarkümmend sammu kaugemale, kust jutukõmin enam publikuni ei kosta ning oma vestlust rahulikult pidada. Samuti tuleks lapsevanemail enne kontserdile tulekut teha kodus selgitustööd sellest, kuhu minnakse ja kuidas seal käitutakse. Laste pingiridade ja lavaesisel jooksine ja hõikumine ületas kohati ka muusikute taluvuse piiri. Vabaõhukontsert ei ole liivakast, kus päeval pooleli jäänud mänge jätkatakse. Samuti ei ole kohane lubada väikeseid lapsi omapead kontserdile, mis toimub hämaras järve kaldal, paraku kõõlus sel korral nii mõnigi omapead olnud lastest lausa paisu piiretel ning olukord oli ohtlik. Lastele peaks selgitama, et kui kuulamisest vahepeal isu täis, tuleb sõpradega jooksmiseks valida turvaline plats, mis asub lavast kaugemal. Sel juhul ei häirita teisi kontserdikülastajaid.

Kõige rohkem kurvastas mind aga olukord, kus paar joobes kontserdikülastajat otsustasid ka ise esinema hakata ja publiku seast ei leidunud ühtki inimest, kes oleks need isehakanud artistid korrale kutsunud või vähemalt tekkinud olukorrast korraldajaid informeerinud. Kahju kui meie kauneid kultuurisündmusi jääb lõpetama joobes inimeste räuskamine.

Tänan kõiki, kes sel toredal päeval osalesid. Olgu siis publiku või kaasalööja rollis. Tänan päeva toetajaid ja häid koos-tööpartnereid, ilma teie toetuseta seda päeva poleks. Tänan kõiki neid, kes abistasid selle päeva korraldamises. Ka väike panus sellesse päeva aitas kogu päeva õnnestumisele kaasa. Ma väga loodan, et aastatega on kujunenud Käru järve päevast üks kaunis päev nii omakandi rahvale kui ka meie külalistele, millel on kindel kvaliteedipitser ja mida võib julgelt reklaamida kui meie valla tähtsündmust. Arvan, et Eesti Vabariigi 20. taasiseseisvumise päeva tähistamine Käru järve kaldal läks korda.

Järvesport algas tavapärase kanuuralliga. Pildil on stardi saanud segapaarid. Dagmar Seera

Järvesport algas tavapärase kanuuralliga. Pildil on stardi saanud segapaarid. Foto: Dagmar Seera

Kommentaar

Piret Eensoo:

Kuulan Viidingu laulude plaati autos sagedasti. Seega oli rõõm avastada, et Viidingu laulud kõlavad ka Käru järve päeval. Plaati ostes üllatas mind, et Jaagup Kreem nende lauludega nii hästi hakkama saab. Kontsert meeldis mulle, pillimehed olid väga head ja hoolimata suhteliselt väikesest kuulajatehulgast ei teinud esinejad oma etteastet poole jõuga. Isegi ilm läks aina paremaks ja kontserdi lõpus oli juba pilvede vahelt tähtigi näha. Kahjuks häirisid kuulamist-vaatamist mõned tähelepanu otsivad "kuulajad". Aga ilutulestik oli taas kord väga kena! Kontserdile tulnud sõber Viljandimaalt oli hämmingus, et nii väikeses kohas suudetakse pakkuda rahvale midagi sellist ja arvas, et nende palju suuremas koduvallas ei tehta iial midagi niisugust. Tänu tegijatele!