Kiirtramm Lasnamäele on möödapääsmatu!

Lasnamäe eripära seisneb selles, et tema elanikud on väga mobiilsed. Toimub pidev liiklemine suunal Lasnamäe-kesklinn-Lasnamäe. Seetõttu on kummaline, et Lasnamäele käib vaid üksainus põhiühistranspordiliik: buss. Võrdluseks: Mustamäele ja Õismäele sõidab nii buss kui troll, Põhja-Tallinnasse ka veel lisaks tramm.

Juba aastaid on räägitud Lasnamäe kiirtrammist ja isegi kanal on selle jaoks valmis ehitatud. Pole kahtlustki, et Lasnamäe vajab kesklinnaga kiirühendust pakkuvat trammi. Seda on leidnud erinevad kodumaised ja ka rahvusvahelised eksperdid. Tehtud on mitmesuguseid kõrgetasemelisi uuringuid ja analüüse. Pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist elas Eesti üle raskeid aegu ja trammiehituseks Lasnamäele oli suhteliselt võimatu vahendeid leida. Pärast Eesti ühinemist Euroopa Liiduga aastal 2004 avanesid meile aga uued rahastamisvõimalused erinevate Euroopa Liidu fondide kaudu.

Keskerakonna jaoks on Lasnamäe tramm väga tähtis!

Teatavasti koostab Eesti valitsus nimekirja nendest objektidest, mis vajaksid nn euroraha. Kui Tallinna linnapea Edgar Savisaar sai majandus- ja kommunikatsiooniministriks 2005. aastal pani ta rattad käima, et Lasnamäe tramm saaks Euroopa rahadest finantseeringu. Kõik oli valmis, ent siis saabus 2007. aasta kevad ja Eestis vahetus valitsus. Võimule pääsesid Reformierakond ja IRL. Savisaare mantlipärijaks majandus- ja kommunikatsiooniministri toolil sai IRLi liige Juhan Parts, kes pani Lasnamäe trammiprojektile koheselt piduri peale. Ei ole aidanud ka hilisemad Tallinna linna poolsed jõupingutused, et Lasnamäe kiirtrammi projekt saaks Euroopa Liidu rahadest finantseeritavate projektide nimistusse.

Mul on aga tõsiselt kahju, et on neid, kes ei mõista, et Lasnamäe trammi puhul ei ole tegemist Keskerakonna eraprojektiga, vaid keskkonnasõbraliku elektritranspordiga, mis parandab mitte ainult Lasnamäe, vaid ka teiste tallinlaste ja siia mujalt Eestist ning ka välismaalt tulnud inimeste liiklemisvõimalusi. Mind teeb kurvaks, et selline suurepärane ja ka rahvusvahelise tunnustuse ja ekspertiisi saanud projekt, nagu seda on Lasnamäe tramm, ei saa hetkel teostuda, kuna mõnedel poliitikutel ja erakondadel jääb vajaka kõige elementaarsemast riigimehelikkusest. Me kõik, ka lasnamäelased, oleme üks ja ühine eesti rahvas! Ainus asi, mida me hetkel teha saame on selle aasta 6. märtsil valida Riigikokku sellised jõud, nagu Keskerakond, kes Lasnamäe eest seisavad ja kellele Lasnamäe inimeste mured korda lähevad. Õnneks on Lasnamäe suur ja tugev, mis tähendab, et Lasnamäe hääl loeb!

(foto: Delfi, Andres Putting)