Uute õppekavadega püstitatud kõrgemad nõuded õpikeskkonnale ja iga õpilase kohta koolis ettenähtud pindja ruumalale pingestavad olukorda veelgi.

Tõenäoliselt valmib kooli uus lisakorpus aga alles kahe, võib-olla isegi kolme aasta pärast ning ka Muraste algkooli valmimiseni, mis vähendaks survet algklassidele Tabasalus, kulub veel aasta või pigem isegi kaks.

Leidsime lahenduse

Ilma õppetööd kahes vahetuses korraldamata saaks Tabasalu ühisgümnaasium tänavu avada kolm, äärmisel juhul neli esimest klassi. Kahes vahetuses töötamine oleks aga ebameeldiv lahendus nii koolile kui õpilastele ja lastevanematele.

Teine vahetus alustaks sel juhul tööd pärast kella 12.00, mis tähendab, et selles õppivatel lastel sisuliselt puuduks võimalus osaleda ringide, treeningrühmade jne töös. Vastavate ruumide topeltkoormuse tõttu poleks võimalik kooli ruumes korraldada ka pikapäevarühmade tegevust - ei esimesele ega teisele vahetusele.

Probleeme valmistaks ka nt toitlustuse korraldus, riietusruumide puudus jne. Seetõttu otsustati pärast pikemaid arutelusid kooli sees ja koos teiste huvitatud poolte ja ka Harku vallavalitsusega pakkuda välja lahendus, mis ei tooks kaasa tööd kahes vahetuses.

See lahendus oleks tunduvalt vähem valus kui kahes vahetuses koolitöö. 1. septembrist 2013 alustab tööd Vääna-Jõesuu kool, mille ehitustööd hetkel veel käivad.

Esialgu alustab seal vaid üks esimene klass ja uues koolimajas männimetsa all on paaril algaastal ruumi majutada ka Tabasallu praegu mittemahtuvaid klasse. Lahendus seisneb kuni kolme esimese klassi õppetöö korraldamises Vääna- Jõesuu kooli ruumides ühe õppeaasta vältel. Vääna-Jõesuus algab õppetöö hommikuti kell 9.00, sinna viib Tabasalust ja sealt toob Tabasallu kindla marsruudi ja peatustega koolibuss (septembris avatav lisaliin).

Õpilastele on tagatud võimalused osaleda nii pikapäevarühmade kui huviringide töös - nii Vääna-Jõesuus kui Tabasalus.

Vaid üks aasta

Järgneval õppeaastal tuleb seda ajutist ümberkorraldust korrata uute esimeste klassidega, seejärel kaob sellise korralduse vajadus kooliteed alustavate laste arvu vähenemise tõttu. Vääna-Jõesuu kool kasvab ise suuremaks, jäädes siiski väikeseks kodulähedaseks kooliks ümbruskonna lastele, eeldatavasti alustab Muraste algkool tööd ning Tabasalus valmib kooli uus hoonekorpus.

Ajutise üleviimise otsus puudutab kolme esimest klassi, sealhulgas ühte inglise keele õppesuunaga klassi. Kooli tulevate laste suure arvu tõttu avatakse 2013/14. õppeaastal senise ühe asemel kaks inglise keele õppesuunaga klassi. Ka Vääna-Jõesuu kooli õppekavas on esimesest klassist alates ette nähtud võõrkeeleõpe.

1. klassi astuvate laste vanemail on palutud endast teada anda neil, kelle elukoht on Vääna-Jõesuu koolile lähemal või kelle elukorraldus seda paremini lubaks, et veeta oma esimene õppeaasta väiksemas, vaiksemas ja rahulikumas Vääna-Jõesuu koolis.

Paljudele lasteaiast või otse kodust suurde kooli tulevatele lastele on see mitte ainult uus, vaid ka üsna pingeline muudatus senises elukorralduses.

Pakutud lahenduse positiivne külg on see, et väikeses koolis on lihtsam alustada, seejärel aga, aasta vanemana, tulla suurde kooli koos juba tuttavate klassikaaslaste ja oma õpetajaga.

Vääna-Jõesuu kooli ehitustööd jõuavad kooli sisustamiseni augustikuus, kooliga lähemaks tutvumiseks toimub esimene infopäev 12. juunil algusega kell 18.00 (kool asub Vääna-Jõesuus, Hiie tee 21).