Kruviksi juhatuse esimees ja direktor Vladimir Kozõrev räägib, et nad alustasid tööd juunis 1996. Kuid mitte Tabasalus, vaid hoopis teisel pool Tallinna, Viimsis. Seal töötati rendipindadel ning tehti keevitus- ja metallitöid. Aga 2008. aasta jaanuaris soetati tootmishooned Ranna teele.

"Saime päris enda maja. Krediidipank usaldas meid, andis laenu ja saime sisustada tehase ning muu vajaliku," räägib Kozõrev. Tänavu jaanuaris täitus uues kohas seega neli aastat.

Firmajuhi sõnul käib Kruviksis nii projekteerimine kui ka ehitamine. Masinad-seadmed mõeldakse välja, koostatakse joonised, ehitatakse valmis ning varustatakse seejärel ka vajaliku arvutiprogrammiga.

Pressid Euraasias

"Meie firma enimnõutud tooted on turba separeerimis-, pressimis- ja pakkimisliinid. Üle 30 meie poolt toodetud turbapressi töötavad edukalt Eestis, Lätis, Leedus, Austrias, Hollandis, Prantsusmaal, Itaalias, Ukrainas, Venemaal," loetleb Kozõrev. "Esimese pressi projekteerisime ja valmistasime 1996. aastal ning see töötab tänaseni. Vaja on olnud vaid väikest hooldusremonti." Enamus turbatööstuse seadmeid ongi viidud piiri taha. Eestis on partneriks olnud näiteks Tootsi Turvas.

Kaugeim paik, kuhu press on viidud, asub India lõunaosas. See juhtus mullu augustis.

2009. aasta ehitas OÜ Kruviks tehase Valgevenesse, Vitebski lähedale. "Seal on turbatööstus, kuhu meie tegime kogu sisseseade. Ja mida me ise ei teinud, selle me korraldasime teiste firmade abiga," räägib Kozõrev. Naljaga pooleks ütleb ta, et vallutamata on veel Aafrika ja Austraalia.

Viimase aja uudistoodangust on suuremad turbakogujad. Need meenutavad esimesel vaatamisel suurt tolmuimejat, mida veetakse traktori järelhaagisena. Nendega kogutakse frees-, aiandus- ja põllumajandusturvast suurtelt väljadelt.

Ka väike kasum on hea

Kuidas elasid Tabasalu masinaehitajad üle viis aastat tagasi alanud ülemaailmse majanduskriisi, mis rappis kõvasti ka Eestit? "Turbatööstus on õnneks selline nišivärk, sest tootjaid ning ka tarbijaid pole just liiga palju. Meid teatakse, seadmeid tellitakse ning seetõttu saimegi kriisi suhteliselt edukalt üle elada," vastab Vladimir Kozõrev. Mehe kinnitusel tuleb tunda rõõmu juba kasvõi 1-2% kasumist ning käibe kasvust.

Eesti turbatööstuse aitas mehe sõnul hädadest välja selle kuulumine Soomele. Lätis ja Leedus on omanikud kas sakslased või hollandlased.

Mida praegu välja mõeldakse ning seejärel tootmisse antakse?

"Uus karussell-pakkemasin. Seda töötame praegu välja ning tahame veel sellel aastal ka esimese partii valmis saada," räägib Kozõrev. Tema sõnul hakkavad liinidelt tulema aianduskauplustes müüdavad turbakotid. Plaanis on ka tööstushoonete laiendamine ning uue tsehhi ehitus.

Tellimusi on ning olemasolevad hooned on jäänud kohati kitsaks.
_________________

OÜ Kruviks

• OÜ Kruviks asutati 1996. aastal.

• Firma põhitegevus on masinaehitus, mittestandardsete seadmete ja ehituslike metallkonstruktsioonide tootmine.
Ettevõttele on sertifikaat ISO 9001:2008.

• Praegu on koos administratsiooniga tööl üle 30 inimese.

• Tabasalus asuva krundi suurus on 7500 ruutmeetrit.
Sellest hoonete all on umbes 4000 ruutmeetrit.

• Vaata lisa www.kruviks.ee.