Juba mitmed kuud oleme saanud nautida mõnusat talveilma terves Eestis. Oleks patt jätta kasutamata võimalust suusad alla panna ning rajale tormata, sest teatavasti on eesti rahvas läbi aegade olnud suusasõber.

Tabasalu Ühisgümnaasiumi õpilased on innukalt suusatamisega tegelenud juba veerandi algusest. Kool on soetanud korraliku suusavarustuse, kooli kõrval asuvas pargis on olemas suusarajad, mida kohendatakse igal hommikul, ka staadionil on võimalik suusatada ning ümbritsevatel väikestel mägedel saab harjutada laskumist ning tõuse – tingimused talverõõmude nautimiseks on igati olemas. Seetõttu jõuti otsusele, et tuleks korraldada ülekooliline talispordipäev ja kaasata sinna ka vanemad. Teha sellest üks vahva pereüritus, mida oleks hea meenutada.

Palju suusasõpru

Nii saigi see teoks – laupäevasel päeval, 12. veebruaril kell 10 võis näha esimesi õpetajaid spordirõivastes koolimaja uksest sisse astumas. Osa neist aga oli juba staadionil ettevalmistusi tegemas, teised jälle metsarajal finišijoont märkimas. Mina, saanud ülesandeks selle erilise sündmuse jäädvustamise, püüdsin hoida silmad lahti ning märgata kõike toimuvat, saabuvaid inimesi ning tehtavaid toiminguid.

Vahepeal kogunes kooli fuajeesse terve hulk lapsevanemaid, sest tol päeval oli võimalus tutvuda koolimajaga, näha meie kaasaegset sööklat, tutvuda sealse kiipkaardisüsteemiga, käia ringi ka mujal koolimajas ning esitada küsimusi juhtkonnale. Vanematele näis taoline võimalus väga meeldivat, oldi rahul nähtuga. Koolimaja ette oli kogunenud palju suusasõpru. Püüti suusad jalga saada ja asuti valmistuma tähtsaks päevaks.

Inimesed, kes olid kogunenud kooli ette, tutvusid päevakavaga, kus oli märgitud, milliseid spordialasid peagi näha võib: 1. ja 2. klassile pikim liug ja teatevõistlus, 3.-4. klassile teatevõistlus, köievedu ja suusatamine staadioni kõrval, 5.- 7. klassile pushpall, suusatamine ja köievedu, 8.-12. klassile suusatamine, köievedu ja pushpall.

Kell 12 koguneti staadionile. Rõõm oli näha, et rahvast oli tohutult palju. Kogu suur plats sai ühe hetkega inimmassiga täidetud. Klassid ootasid edasisi juhtnööre. Soojenduseks tantsiti Astrid Väizene juhtimisel kõigile tuntud tibutantsu, siis lausus tervitussõnad meie kooli direktor Carolin Kadaja, ürituse patroon, 1988. aasta Calgary olümpiamängude pronksmedalisangar suusatamise kahevõistluses Allar Levandi. Kohal oli kooli suurüritusest osa saamas ka vallavanem Kaupo Rätsepp.

Pärast spordipäeva avamishetki suundusid 8.-12. klassid in corpore metsarajale, kus algas suusavõistlus. Väiksemad jäid staadionile, et selgitada välja parimad pikimas lius, teatevõistlustes, pushpallis ja köieveos. Metsas tegi esimese sõidu kaasa ka Allar Levandi ning seejärel järgnesid õpilased ükshaaval 15 sekundi järel. Tore oli vaadata, kuidas klassijuhatajad finišijoone juures osavõtjaid ergutasid, kiitsid ja vajadusel juhtnööre jagasid. Aja registreerimine käis kiipkaardi alusel, mis tunduvalt lühendas kogu päeva.

Taevast alla sadav kerge lumi ja seda keerutavad tuulehood ei näinud kellelegi muret tegevat ega takistanud kauni talveilma nautimist. Inimesed, kes pealt vaatasid, muutusid aja jooksul justkui lumememmedeks. Ent mõnusat kosutust pakkus maitsev tee, mida sai staadionil asuvast telgist.

Spordialade vahepeal käisid õpilased koos vanematega koolisööklas maitsvat suppi söömas. Sel päeval toitlustati kokku üle 1000 inimese.

Mäng hiigelpalliga

Kui vaatasin väikeste ja suuremate õpilaste köievedu ning pushpalli, oli õhus tunda põnevust ja kaasaelamist. Nii mõnegi õpilase seas tekitas küsimuse, mida see pushpall endast õieti ette kujutab. Mäng oli selline, et kaks klassi püüdsid hiigelsuurt palli lükata üle piirjoone. Tuli välja, et see polnud sugugi kergete killast ülesanne: inimesed jäid selle palli alla ja jooksid hingetuna mööda platsi ringi, ent siiski töötati ühtse meeskonnana ning tunti tegevusest rõõmu.

Kui õpilaste võistlusalad otsa lõppesid, toimus staadionil veel üks pushpalli võistlus: jõudu proovisid vilistlaste ja õpetajate ühisvõistkond versus lapsevanemad. Pärast rasket võitlust osutus vilistlaste ja õpetajate tiim siiski tugevamaks.

Selle kolme tunni jooksul, mil spordipäev aset leidis, käisin ma ringi, vaatasin, kuidas õpilased nautisid neil aladel osalemist ja õpetajad ning vanemad tulihingeliselt kaasa elasid. Ma olen kindel, et üritus oli igati korda läinud. Seda kinnitasid ka inimesed, kellega mul õnnestus mõni sõna juttu vesta ja nende muljeid kuulata. Kõik olid positiivselt meelestatud. Kuigi ilm oli külmavõitu, tunti rõõmu, et saadi selline mõnus talvepäev koos veedetud. Suur tänu kõigile, kes kohal käisid ja said osa esimesest ülekoolilisest talispordipäevast.
__________________________________

Allar Levandi
TÜG-i talispordipäeva patroon

Kas olete ka teistes koolides varem mõnel spordipäeval patrooniks olnud?
Ei mäleta, viimastel aastatel kindlasti mitte.

Olite kohe nõus tulema laupäevasel päeval siia Tabasalu Ühisgümnaasiumisse?
Pole probleemi, ilus ilm on ju!

Olete rahul, et tulite?
Absoluutselt! Ma näen ära, kuidas inimesed suusatavad – väga hea.

Mis te arvate sellest, et koolides spordipäevi korraldatakse? On see vajalik?
No, ikka on vajalik. Kas või seepärast, et midagi koos teha. Üksinda võib ju ka, aga koos on toredam.

Kas see, mis nägite, vastas Teie ootustele?
Isegi ületas. Lapsi ja noorukeid on nii palju välja tulnud. Väga positiivne.

Kui tihti Te ise suusatate?
Praegusel perioodil üritan iga päev ikka midagi teha. Suusatan võib-olla üle päeva.

Kuidas Teie kooli ajal oli? Kas suusatamist palju? Talispordipäevi?
Rohkem oli suusatamist kui kooli.

Millega Te praegu tegelete?
Praegu tegelen erinevate asjadega. Üks osa on töö. Teine osa – ma puhkan: laupäeval ja pühapäeval. Aga töö on erinev: suuski müüme, suusavarustust, tegeleme heategevusega. Ühesõnaga, aeg on sisustatud.

Carolin Kadaja
Tabasalu Ühisgümnaasiumi direktriss

Kuidas tulite mõttele, et korraldada meie koolis talispordipäev?
Kui Tabasalu kool on tervist edendav kool ja on suusapark muretsetud, lund jätkub, siis oli see kuidagi loogiline mõte. Õpetajad ja õpilased tulid kenasti sellega kaasa.

Olete tulemustega rahul?
Minu meelest oli õnnestunud päev. Väga paljudelt vanematelt on tulnud positiivset tagasisidet ja see on ainult rõõm. Tegelikult me ei osanud ju ette ennustada, kui palju täpselt rahvast tuleb, aga tuli oodatust rohkem ja selle üle on hea meel.

Kui te vaatasite neid alasid, siis kas tekkis soov ka ise osa võtta?
Ma osalen õpetajate võistkonna liikmena pushpallis. Kohati läks köievedu väga tuliseks, ma polegi näinud nii aktiivselt klassijuhatajaid ja lapsevanemaid oma lastele kaasa elamas – seda oli väga ilus vaadata.

Kuidas on Teil endal suhted suusatamisega?
Mulle meeldib väga suusatada ja kogun treeningkilomeetreid Tartu maratonile minekuks.

Kuidas oli Teie kooliajal suusatamisega? Oli see populaarne?
Minu kooliajal kõik suusatasid ja see oli väga tavaline. Nii tehti seda vist kõigis koolides. Aga nii häid tingimusi kui siin, et kooli kõrval park, kus rajad sees, seda pole olnud. Meie sõitsime liinibussiga metsa selleks, et suusatada.

Milliste emotsioonidega lahkute tänaselt spordipäevalt?
Aitäh küsimast, minu süda on väga rahul. Loodame süstida noortesse ning miks mitte ka vanematesse suusahuvi ja -pisikut.

Rainer Rebas
Lapsevanem

See on esimene ülekooliline talispordipäev Tabasalu Ühisgümnaasiumis. Mida arvate sellest üritusest?
Väga tore üritus.

Arvate, et läks korda?
Kindlasti.

Kas tuleksite ka järgmisel aastal?
Kindlasti tuleksin.

Millistelt aladelt teie laps osa võttis?
Pallimängust, köieveost, suusatamisest.

Kas laps jäi ise rahule?
Jäi rahule.

Kas saite ka ise osa võtta?
Vilistlastega lähen pushpalli mängima.

Milliste emotsioonidega lahkute?
Väga rõõmsate.

Fred-Erik Piirmaa
11. klass

Tulid just rajalt, kuidas enesetunne on?
Väga hea!

Kuidas sinu meelest rada täna oli?
Rada oli keerukas, raske, pehmet lund oli palju.

Kuidas libisemine oli?
Hooldetöö oli väga hea. Õige määre. Kõik oli super.

Kas väsitas ära ka?
Eks ikka natuke. Selline distants nõuab veidi rohkem pingutust.

Milliste emotsioonidega lahkud suusarajalt?
Jäin rahule!