Kolmas Harju ning Tallinna koolide 9. klassidele mõeldud teabepäev avati 6. märtsi pärastlõunal. Lisaks võõrustajatele tulid kohale veel nelja kooli noored: Laulasmaa kool, Kose gümnaasium, Tallinna Tõnismäe reaalgümnaasium ja Õismäe gümnaasium.

Olematu riigi pass

Miks on tarvis turvalisust ning sisekaitset õppida? Vastuse andis aulatäie õpilaste ees esinenud Sisekaitseakadeemia nõunik Priit Männik.

"Eesmärk ei ole saada kõiki õpilasi tulevikus akadeemiasse, sest nii palju lihtsalt ei mahu. Aga kursused, praktika ning õppelaagrid läbinu saab kaaslasi igal juhul aitada," ütles Männik. "Tegutseda saab abipäästja ning abipolitsenikuna. Saab näiteks teada, et kõrbevat rasvapanni ei kustutata veega," jätkas nõunik.

Vaid relvakoolitust ei saa 10.- 12. klasside õpilastele anda, sest nad pole täisealised. Kokku on sisekaitse õppesuund kümnes koolis üle Eesti. Kui eks-siseministrist Riigikogu liikme Marko Pomerantsi loeng turvalisusest kuulatud, ootasid fuajees õpilasi akadeemia kadetid ning asjatundjad.

Tutvustati nelja kolledži ehk politsei- ja piirivalvurite, päästjate, finants- ja justiitsala asjaasjatundjate töid ning tegemisi.

Eriti suur tung oli laua juures, kus sai uurida fotorobotit. Samas kõrval näitasid kadetid võltsitud reisidokumente, millega on püütud Eestisse saabuda.

Teiste hulgas on võetud ära olematute riikide passe. Kooli ukse ette oli ennast tutvumiseks parkinud kriminalistide buss. Koos maskoti ehk õpetatud kotkaga sai teha fotosid.

Päästjate laua juures tuli õpilastel täita praktilisi ülesandeid ning panna kokku ühendustorusid. Mis algul tundus lihtne, oli lõpuks päris raske. Foto: Allar Viivik

Robotfoto direktorist

Tulevase õppesuuna võimalusi sai kõige paremini proovida erinevatel võistlustel. Nii tuli neljaliikmelistel võistkondadel tunda vormiriietuse osi, õlakuid, päästetehnikat ning kujutada fotorobotil ka inimesi. Kokku alustas mõõduvõtmist 16 õpilasvõistkonda.

Heas hoos olid võõrustajad TÜG-ist, kes panid välja 8B ja 9B ühise esinduse. Tasuks tore esikoht. Võistkonda kuulusid Mae Laur, Ülari Reitel, Raiko Pappel ja Marco Sepp. Nad jätsid selja taha Tallinna Tõnismäe reaalgümnaasiumi ning Kose gümnaasiumi esindused.

Aga üksikalal võisteldes said pealinlased revanši. Parima robotfoto TÜG-i direktorist Carolin Kadajast pani kirjelduste järgi kokku Katarina Belousova Tallinna Tõnismäe reaalgümnaasiumist. Ta jättis selja taha Marlene Leppänenini ning Christofer Rebase. Mõlemad õpivad Tabasalus.

__________________________________________________

TÜG-i koostöö Sisekaitsekadeemiaga

• Esimesed kontaktid koolide vahel tekkisid 2010. aastal. Asub ju Harku vallas Murastes akadeemia politsei- ja piirivalvekolledž.

• Esimese sisekaitsepäevani TÜG-is jõuti 2011. aasta märtsis. • Sama aasta 30. augustil kirjutasid kahe kooli juhid Carolin Kadaja ning Lauri Tabur alla koostööleppele. Lisaks sisekaitsele on 10.-12. klassides õppesuunad ka matemaatika-ettevõtlus ning humanitaaralad.