A&R Carton gruppi kuuluva aktsiaseltsi sõsartehaseid on Euroopas palju: Rootsis, Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal ja ka Venemaal. Osades riikides on tehaseid üks, osades aga kaks.

Eesti A&R Carton ajalugu algab ettevõtte juhi Margus Üürikese sõnul aastast 1994. Varem oli siinmail vaid müügiesindus, mis kauples Soome, Rootsi ja Saksa toodetega. "Siis toodi siia ka tootmine. Tabasalus soetati kaks hoonet ning esialgu käis tootmine ühes neist," räägib Üürike. Peatselt remonditi teinegi ning tootmishooned ühendati ajutise vaheosaga. Aastal 2000 ehitati sootuks uus vaheosa. Mullu mais valmis Cartonil ka suur ladu.

65% Tabasalus toodetavates pakenditest on nähtud ette toiduainetele. Veidi vähem kui veerand karpidest jääb Eestisse. Ülejäänud veetakse Soome, Rootsi, Islandile, Taani ning Ameerika Ühendriikidesse. Lisaks saavad Tabasalu pakendeid Argentina, Tšiili, Hiina, Tšehhi, Leedu, Hollandi jpt teiste riikide tootjad. "Toodang läheb 17 riiki," täpsustab Margus Üürike.

Kuni 20 miljonit

Kui palju pakendeid ettevõte aastast toodab? Üürike ütleb, et tuhandete kaupa nad karpe ei trüki, sest see ei tasu ära. "Näiteks soovib klient õlletopsialuseid 10 000 tükki. Aga meie trükime neid ühele poognale 50. Seega on väljaminev kogus väga väike," selgitab ta. Aastas läheb mehe sõnul Tabasalu tehaseväravatest teele umbes 3000 tonnist toodetud pakendeid. Lehtedes või poognates on see umbes 15-20 miljonit.

Kuidas saab kartongist kommikarp või näiteks pesupulbripakend? Üürike räägib, et kogu tooraine on välismaine. Tabasallu tuuakse vaid õhukest kartongi. "Lainepapp ega paber ei ole meie teema. See, millele trükitakse ajakirju, on meile liiga õhuke. Lainepapp on jälle liialt paks," ütleb ta. Kartong veetakse sisse Soome, Rootsi ning Saksamaa paberitehastest.

Kartongipoognad läbivad trüki-, stantsi- ning liimimasinad. Mõned karbid saavad ka vahatatud. Viimaseid vajavad just kalandusega tegelevad firmad. "Näiteks on karbid, mis saadetakse kohe laevadele. Viimastesse pakitakse kala või fileed. Neid veetakse Jaapani restoranidesse," ütleb Üürike.

Kommipakkidest jäätiseni

Tuntumatest firmadest pakivad tooteid Cartoni pakkidesse Carlsbergi ja Tuborgi õlletehased, Domino küpsisemeistrid, paljud Norra piimatootjad, soomlaste pudru- ja näikileivategijad.

"Igal aastal läheb 6-7 merekonteineritäit kommikarpe Ameerika Ühendriikidesse. Suur ostja on firma Anthon Berg. Nad valmistavad ühe tootena 64 osast koosnevat alhokolikommide komplekti," ütleb Margus Üürike. Ka südamekujulised Anthon Bergi kommikarbid, mida müüakse üle ilma tax-free poodides, on Tabasalu päritolu.

Kuid karpe toodetakse ka pesupulbritele ning näiteks kalastustarvetele. Valgevenesse lähevad näiteks pulbripakid, Islandile kalakarbid. Toodetakse ka väikesi saapapaelte, elektripirnide ning naelte pakendeid.

Eesti toodetest on Tabasalu pakendites Balbiino ja Premia jäätised.

"Näiteks väga popp Regati jäätis ning ka jäätis Raks. Ensto on tellinud elektritarvete karpe. Livikole oleme tootnud väikeste suveniirpudelite pakendeid ning Olde Hansale mandlite karpe," räägib Margus Üürike.
________________________

AS A&R Carton

• Asutatud aastal 1994.
• Töötajad 48. Töö käib kahes vahetuses ning vajadusel ka kolmes vahetuses.
• Enamus töötajates elab Tabasalus või Harku vallas. Kuid paljud sõidavad AS-i A&R Carton kohale ka Tallinnast.
• Aastatel 2005-2006 oli firma käive umbes 2,5 miljonit eurot. Praegu on see ligi 6 miljonit eurot.
• Veel aastal 2005 jäi 80-90% toodangust Eestisse. Praegu on kodumaise toodangu osa veidi alla 25%.
• Vaata lisa www.ar-carton.com.