Kas see tähendab, et väikesed omavalitsused võivad siiski edukalt hakkama saada? Padise vallavanem Leemet Vaikmaa on seda meelt, et väiksus ei tähenda koheselt seda, et omavalitsus hakkama ei saaks: "Väiksel omavalitsusel on omad plussid - ühtsem kogukond, kiiremad ja personaalsemad lahendused probleemidele," nimetas Vaikmaa.

Padisel läheb küll hästi, aga...

Vallavanem Vaikmaal on hea meel, et Padise võimekuse tabelis kõrgel kohal on. Tema sõnul on valla tugevus rahvas ja maa.

"Rahvas on meil võimekas, elanike tulumaksu laekumiselt oleme olnud omavalitsuste seas kindlalt esikahekümne seas, koputades esikümne ukselegi. Lisaks on meil suur territoorium ning pikk rannajoon," rääkis Leemet Vaikmaa.

Padisele tuleb kasuks ka Tallinna suhteline lähedus ehkki umbes pool valla rahvastikust töötab linnades.

Samas lahkuvad siistki noored inimesed, elanike arv kahaneb umbes 1-2% aastas. Ka kinnisvaraturg siin väga ei toimi, üle 20 aasta ehitati Padisele korterelamu, mille lasi rajada valla territooriumil tegutsev ettevõte oma töötajatele.

Vallavanema sõnul on Padiselt peaaegu täielikult lahkunud ka riik, talle meenub, et riigi palgal olevatest ametitest on veel alles metsnik ning et postkontor töötab miinimumnõuete järgi.

Liitumisplaanid siiski silme ees

Kaks viimast aastat on Padise jaoks olnud eelarve osas päris keerulised, laenamise võimalus keerati kinni, eelarve vähenes 1/3 võrra. Ehk on seegi üheks põhjuseks, miks vaadatakse ümbruskonnas ringi, et millise omavalitsusega võiks leivad ühte kappi panna.

Harjumaa suurvalla plaani laitis Padise maha. Küll aga vaadatakse lääne suunal, praegu Lääne maakonda kuuluva Nõva valla poole. Kunagi oli Nõva Harjumaa osa, miks mitte olukord taastada.

Teine reaalne variant oleks võimekuse tabelis Harjumaal viimasel kohal olev naabervald Vasalemma. Leemet Vaikmaad paneb aga kahtlema Rummu asula probleem. Seda sasipundart Padise enda külge saada ei taha.

"Vasalemma häda on samuti see, et riik kolis ühel hetkel ära, vangla pandi kinni. Pikemas perspektiivis näen siiski varianti, et Vasalemma tõuseb taas," rääkis Vaikmaa.

Arendused Padise vallas:

Täna (9. oktoobril) avati Padise vallas Harjumaa kergliiklustee.

Padise klooster teeb suurprojekti koostöös Soome linnaga Vantaa.

Plaanis on arendada Harju-Risti veesüsteemi.

Eraettevõtjad on siinsesse turismimajandusse viimasel ajal investeerinud ligi 10 miljonit eurot.

Leemet Vaikmaa kiidab ka riiki, viimastel aastatel on korda tehtud mitmeid maanteelõike:

"Padise-Paldiski maantee on väga kena ning siinkandis on tehtud tee-ehituses palju, likvideeritud mahajäämust," rääkis Vaikmaa.

Kohalike omavalitsuste võimekus - alla 2000 elanikuga omavalitsused (2008-2011)

 omavalitsuselanike arvkoht üldpingereas
1Padise vald179036.
2Emmaste vald132239.
3Imavere vald97141.
4Noarootsi vald87647.
5Kihnu vald71550.
6Albu vald131652.
7Vihula vald196253.
8Kõue vald164454.
9Paide vald176159.
10Kaiu vald142960.