"Loodan, et teile saab ole-ma noorte ees esinemine sama huvitav kui lastele uute õpetajatega suhtlemine," ütles kooli direktor Carolin Kadaja uusi pedagooge tundi saates.

Huvi oli tõepoolest kahepoolne. Vallavanem Kaupo Rätsepp rääkis neljandale klassile koduvallast - kuidas on see kasvanud, mis on vallavalitsuse ülesanded, mida vald ootab oma elanikelt, miks antakse välja valla ajalehte. Ajalehega olid lapsed hästi kursis - Muraste mõisa remont maksab kaks miljonit eurot, olid lapsed viimast lehte lugenud.

Ott Kasuri, kes oli äsja saabunud Türgist, kõneles 8. klassi õpilastele Türgi laste kooliteest ja õpingutest. Ja tal oli hea näide varnast võtta - ei ole Türgimaal koolides nii avaraid klasse, arvuteid, kõike seda, mis on meil siin, Tabasalus. Aga laste õppimisjanu - see on võrreldav eesti lastega.

Poliitik, Harjumaalt Riigikogusse valitud Reet Roos kõneles kuuenda klassi õpilastele ajaloost, kodutundest, rahvuslikest väärtustest.

Tallinna Sadama üks juhte, vallavolikogu liige Allan Kiil kõneles üheksandale klassile sadamatest kui tööandjatest ja uute tööpaikade loojatest. Ka ajaloolises Tallinna asupaigas oli enne sadam, siis hakkas selle ümber arenema asustus, tekkis linn. Nii on see tavaliselt kogu maailmas. Mida suurem on sadam, seda suuremaks kasvab ka asum selle ümber.

Keerulisim oli ehk ettevõtjast lapsevanemal Peeter Kambergil seista 11. klassi noorte ees ja kõnelda ettevõtlusest. Kõnelda nii, et peatselt ellu astuvatel noortel tekiks tahtmine ettevõtjaks hakata. Asjalikud küsimused esinejale näitasid, et noortel see huvi on olemas.

Meisterkokk Angelica Uudekülliga said lapsed koos aga toiduvalmistamise saladuste jälile.

Pärast tundi kokkuvõtet tehes tõdesid kõik külalislektorid, et presidendi algatatud projekt "Tagasi kooli", kus kolmesaja teise Eesti kooli hulgas osaleb ka TabasaluÜhisgümnaasium, rikastab ja mitmekesistab õpilaste maailmapilti, annab aga ka ajutiselt õpetaja rolli asunud eri ametite inimestele otsesema sideme kooliga ning aitab mõista koolis toimuvat.