1. Mis jääb meelde mööduvast, 2010. aastast? (oma valdkonnas)

2. Kas tehtu kõrval jäi ka mõni asi hinge kripeldama?

3. Milline on Teie jõulusoov?

 

Linnapea Harry Pajundi

1.  Ilmselt ei ole kellelegi uudiseks, et 2010. aasta plaanidele ja tegemistele jättis oma jälje majanduses valitsenud langus. Vaatamata sellele, oleme oma säästueelarvega suutnud plaanitud tegevused ellu viia. Pärast pikaajalist tööd on valminud Saue linna uus üldplaneering. Tänu eralasteaedades lastehoiu toetuse sisseviimisega on Sauel praktiliselt lahendatud lastehoiu küsimus. Huviga ootame uue Noortekeskuse valmimist, et saaksime pakkuda Saue noortele uusi ja põnevaid vaba aja veetmise võimalusi. Oluliselt peaks paranema seega ka teiste huviringide võimalused.

2. Kindlasti jäi. Enim pani südame kripeldama, kui 2010. aasta eelarvet koostasime ning olime sunnitud tegema muude kokkuhoiumeetmete hulgas kärpeid ka juba traditsiooniliseks saanud toetuspakettides.

3.  Loodan, et jõulude ajal valitseb kõikides Saue linna peredes jõulurahu. Lapsed saaksid nautida vaheaega ja tõelist talveilma. Vanematel oleks uue aastal kindel ja tasuv töökoht. Ning vanavanematel oleks aega ja võimalusi tegelda lastelaste ning iseendaga. Ettevõtjatele soovin uute turgude leidmist ning seeläbi lisatöökohtade loomist.

 

Volikogu esimees Valdis Toomast

1. Olulisemad märksõnad mööduval aastal volikogus langetatud otsustest on kindlasti Saue linna üldplaneeringu kehtestamine ja Saue Gümnaasiumi laiendamiseks vajaliku detailplaneeringu kehtestamine, tänu millele saame alustada ühe, koalitsioonilepinguga kokku lepitud eesmärgi täitmise — Saue Gümnaasiumi juurdeehituse projekteerimisega. Volikogu töö korraldamise seisukohast on kindlasti oluline mainida ka volikogu assistendi tööleasumist, mis on aidanud tõhustada nii volikogu istungite kui ka komisjonide koosolekute operatiivset korraldamist ning nende ühtset protokollimist.

2. Kripeldama jäi ehk see, et seoses piiratud eelarveliste võimalustega lükkus edasi volikogu infosüsteemide arendamine, kuid juba uuel aastal on see uuesti päevakorras ning töö selles suunas jätkub. Seoses hiljutise väga kurva sündmusega Saue linna juhtimises, otsustasime ära jätta traditsioonilise volikogu esimehe ja linnapea vastuvõtu, kus me tavaliselt oleme saanud tänada Saue aktiivseid ja silmapaistvaid linnakodanikke. Sellegipoolest avaldan tänu kõigile, kes on panustanud Saue linna arengusse.

3. Arvestades tänavust, taas kord lumerohket talve, on minu jõulusoov, head linnakodanikud, et meil säiliks rahulik meel ja üksteisemõistmine. Rahulikke jõule kõigile!

 

Isamaa ja Res Publica liidu fraktsiooni esimees Rainer Sternfeld

1. 2010. a oli märkimisväärne mitmegi suure verstapostini jõudmise näol — ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni (ÜVK) jaoks EL-i toetuse saamine; uus noortekeskus sai nurgakivi ning on peatselt valmimas; Saue linna uue üldplaneeringu valmimine ja kinnitamine volikogus ning organiseeritud koostöö algus korteriühistute vahel. Kuid lisaks nendele suurtele asjadele tuleb meelde ka see, et tänaseks on 2010. a jooksul sündinud Saue linna 94 last ning lastehoiu probleemi lahendamine on andnud 50–70 lapsele hoiukoha.

2. Hinge jääb vaevama linnapea Orm Valtsoni surm — et ta pidi meie seast nii vara lahkuma. Linn kaotas tema lahkumisega kogenud juhi, aga eelkõige see inimlikult suur kaotus.

3. Saue linnale soovin, et 2011. aastal oleks maksulaekumine eelarvest suurem — see kindlustaks kooli juurdeehituse. Igale inimesele aga soovin eelkõige tugevat tervist ja rahu hinge.

 

Abilinnapea Rafael Amos

1. Tänu Saue usinatele noorvanematele on linnas kenasti käivitunud väikelaste päevahoiu süsteem. Ka volikogu poolt kinnitatud uus lastehoiu toetuste maksmise kord on probleemi lahendamisele oluliselt kaasa aidanud. Rakendatud on lasteaia järjekorra elektrooniline arvepidamine ning sotsiaaltoetuste vajajad on saanud võimetekohast abi. Tööpuudus, mis viimastel aastatel kummitamas, hakkas tasahilju, kuid siiski vähenema. Rõõmu teevad invaühingu toimetamised ja tegusate mittetulundusühingute tegutsemine linna kultuuri- ja spordielu hüvanguks.

2. Avatud Noortekeskuse ehituse venimine. Valmimise tähtaega on mitu korda edasi lükatud, kummatigi on täiesti selge, et sel aastal maja üle ei anta. Rahapuudusel on jäänud tegemata mõned hariduse ja sotsiaalala investeeringud, mis linna arengukavas kirjas olid.

3. Kannatlikkust, usaldust ja lootust. Kõik ei ole nii masendav, kui ajuti paistab. Armastage oma ligimesi ning naeratage rohkem! Kui päikest ei ole taevas, võiks ta olla Teie südames.

 

Pearaamatupidaja Ingrid Niid

1. 2010. aastal toimus arvestuses II põlvkonna tiigrihüpe — linna raamatupidamises mindi üle arvete elektroonsele haldussüsteemile. Saue linna rakendustega käisid tutvumas mitme omavalitsuse kolleegid. Juba on ka järgijaid ja uuest aastast lisandub sarnaste lahenduste kasutajaid veelgi. Meeldejäävaim oli Maksuameti kokkuvõtte Saue linna elektroonsest arveldussüsteemist: „Teeb kadedaks!“

2. Nii suurte ümberkorralduste käigus jäi kindlasti vähe aega suhtlemiseks, selgitamisteks, esitlemisteks.

3. Jõuda ajamaatriksis II kvadranti, st tegeleda oluliste, kuid mittepakiliste asjadega.

 

Linnasekretär Jekaterina Tikerpuu

1. 2010. aasta jääb meelde muudatustega personalitöös. Saue Linnavalitsuse teenistusest lahkusid meil pikka aega töötanud inimesed ning tööle tulid noored. Meelde jäävad sekeldused seaduse muudatustest tingitud registritoimingutega. Ja muidugi jääb meelde kurbus ja ehmatus, mis tabas linnavalitsuse ametnikke seoses linnapea Orm Valtsoni ootamatu surmaga.

2. Kuigi 2010. aasta oli kokkuhoiu ja kärbete aasta, siis sai kantseleis täidetud üks 2009. a täitamata soovidest ja linnavalitsuses hakkas uuesti tööle infolaud. Kripeldama jäid dokumendihalduse edasiarendamisega seotud küsimused.

3. Soovin, et oskaksime rõõmustada ka pisiasjade üle. Et euro tulek uuel aastal ei halvendaks meie inimeste elu-olu. Et masu lõpeks. Soovida oleks ju paljugi, aga lihtne jõulusoov oleks, et jõulud tooks kõigile hinge rahu ja küünlasära annaks soojust südamesse ning sära silmadesse!

 

Sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna juht Heli Joon

1. Meenuvad enneolematult soe suvi, uute oluliste seaduste, perekonnaseaduse ja põhikooli ja gümnaasiumi seaduse jõustumine, samuti Saue linna registreeritud töötute arvu vähenemine alates märtsikuust.

2.  Kahjuks ei õnnestunud anda sotsiaaleluruumi neile, kes seda siiani ootavad. Loodan, et järgmisel aastal läheb paremini.

3. Soovin, et kõikide toredate linnaelanike jõulusoovid, mis tulevad südamest ja on mittemateriaalsed, täituvad.

 

Saue Gümnaasiumi direktor Jaan Palumets

1. Mööduv aasta oli väga töine. Meelde jäi kindlasti sisehindamisel koolile antud kõrge hinnang. Hulk toredaid ettevõtmisi koos kolleegidega, kooli 25. sünnipäev ja aktiivne ning teotahteline õpilaskond.

2. Kindlasti tuleb jätkata eelmistel aastatel alustatut. Kool peab ju ka järgmistel aastatel muutuma, uute ainekavade ning uue Põhikooli- ja Gümnaasiumiseaduse kaudu, koostöös kõigi osaliste vahel. Kindlasti vajab lahendamist ka kooli juurdeehituse probleem, mis tagaks nüüdisaegse õpikeskkonna kõigile õpilastele.

3. On hea, kui Sul on tee sihtmärk silme ees, kuid lõpuks on ikkagi oluline teekond ja reisikaaslased. Soovin kõigile mõistvaid kaasteelisi, õnne, tugevat tervist ja salajaste soovide täitumist uuel aastal!

 

Saue Lasteaia „Midrimaa“ juhataja Anne Teetamm

1. Lasteaiale on 2010. aasta olnud raske, kuid jääb meelde mitmegi kordaminekuga. Läbisime edukalt riikliku järelevalve ning esitasime Haridus- ja Teadusministeeriumile sisehindamise aruande, mille põhjal anti õigus esitada uuesti aruanne 3 aasta asemel alles 6 aasta pärast. Alates 10. juunist 2010 kuulub Saue Lasteaed Midrimaa Tervist edendavate lasteaedade hulka. Heategevuslikult kevadpeolt saime kookide annetustest raha 14 594 krooni. Alates käesoleva aasta septembrist on saanud lasteaiakoha kõik lapsed, kes on vanemad kui 3 aastat.

2. Uus aasta ei tõota samuti kerge tulla, kuid rasketel aegadel tuleb olla leidlik ja oma teod rohkem läbi kaaluda. Loodan inimeste mõistmisele ja osavõtlikkusele.

3. Tänan meeldiva koostöö ja usalduse eest lastevanemaid, kelle rahulolu on meile tasu tehtud töö eest. Soovin, et kollektiiv oleks teotahteline, koostöövalmis ja sama tubli ka uuel aastal! Volikogu liikmena soovin uuel aastal meeldivaid kohtumisi inimestega, kelle heaks saan midagi korda saata ja olulist teha. Jõulusooviks on, et kõikidel jätkuks aega ning südamesoojust oma perele, lähedastele ja kõikidele headele inimestele. Soovin, et uus aasta tuleks parem, edukam ja rõõmurohkem kui mööduv!

 

Saue Muusikakooli direktor Kristiina Liivik

1. 2010. aasta oli Saue Muusikakooli väga tegus ja huvitav. Nimetasime selle aasta akordionimuusika aastaks. Lähtuvalt sellest korraldasime maakonna akordionimuusika konkursi. Rahvusvaheline Noorte Jazz-improvisatsiooni festival Visioon kandis alapealkirja „Akordion Jazz’is“. Kuulsime palju põnevat akordionimuusikat Eesti, Ungari ja Soome muusikutelt. Saue Muusikakoolis asus akordionit õppima rida noori akordioniste. Saue Muusikakooli noored muusikud olid edukad maakonna konkurssidel. Pianistid saavutasid auhinnalisi kohti vabariiklikul R. Tobiase nim konkursil Hiiumaal. Saue Poistekoori poisid olid edukad konkursil Kaposvaris (Ungari), kus saavutasid publiku Grand Prix ja II koha. Samuti olid tublid kõik vokaalansamblid, kes saavutasid konkursil Orus auhinnalisi kohti. Toimus väga suur hulk meeleolukaid õpilaskontserte Sauel, Harjumaal ja mujal Eestis. Saue Muusikakooli lõpetas VIII lend. Suurepärane on muusikakooli kollektiiv, kelle töö Saue linna muusikaharidusse on hindamatu.

2. Olulised asjad ja eesmärgid on muusikakoolil saavutatud. Kool areneb ja liigub edasi. Toimuvad erinevad projektid „Saue Kontserdisügis“ ja Festival Visioon. Kooli saavutused on head ja aktiivsus kõrge, seega nurisemiseks pole põhjust.

3. Milline on jõulusoov? Soovin, et kiirel jõuluajal oleks aega oma lähedaste, armsate inimeste jaoks. Rõõmu, rahu ja palju armastust igasse südamesse!

 

Saue Huvikeskuse juhataja Sirje Luberg

1. Meelde jäävad õnnestumised spordi vallas:

• liivaväljaku avamine Jaanituleplatsil, mis laiendab sportimisvõimalusi Sauel;

• rekordarv osavõtjaid Õhtujooksul. Huvitegevuses väärib esiletoomist täiskasvanute keraamikaringi tööde osalemine näitusel „Harjumaa kaunimad käsitööd“, samuti sügisel alustanud robootikaringi III koht konkursil „Robotex 2010“. Aasta meeldejäävad kultuuriüritused:

•  laulu- ja tantsupidu „Saue Sõlg“, kus koos Saue lauljate ja tantsijatega osalesid ka külalised Kohilast ning Ukrainast;

• Huvikeskuse korraldatud kultuurireis Gotlandile.

2. Endiselt kimbutab ruumipuudus laste ja noorte sporditegevuseks, samuti ei õnnestunud saada projektidega raha Huvikeskusele klaasiahju soetamiseks.

3. Soovin kõigile sauelastele rõõmsaid Jõule koos pere ja lähedastega!

 

Saue Päevakeskuse juhataja Liivi Lents

1. Aasta 2010 jääb Saue Päevakeskuses meelde kui üksmeelse kollektiivi kujunemise aasta. Lisaks sellele on ka päevakeskuse kliendid aktiivsed ja heatahtlikud. Saue eakate aktiivsus üritustel osalemisel ja eriti reisidel on tähelepanuväärne. Selle aasta viimane reis Riiga ja Siguldasse sai teoks täis bussiga, torm Monika ja lõppematu hea tuju saatel. Tänu klientide südamlikule ja soojale suhtumisele toimubki päevakeskuses vilgas elu ja majas valitseb rahulik ja üksteist toetav õhkkond.

2. Hetkel kripeldab väike rõõmus ootusärevus eeloleva eakate aastalõpupeo osas.

3. Et Saue linna eakad ja erivajadustega inimesed oleksid ikka sama heatahtlikud, elust huvitatud ja rõõmsameelsed, nagu nad on olnud siiani.

 

Saue Raamatukogu juhataja Marika Salu

1. Mööduv aasta oli lugemisaasta. Mõte oli tuua inimesi rohkem raamatute juurde ja tuletada meelde, kui suurt naudingut võib lugemine pakkuda. Pealegi on lugemine üks vähestest tasuta ajaveetmisviisidest — raamatukogude kasutamise eest ei küsita endiselt tasu. Iga uut raamatut lahti tehes aga avaneb meile uus maailm.

2. Üleskutse lugejatele — võlgadeta uude aastasse! Palun tagastage laenutähtaja ületanud raamatud juba detsembris.

3. Ilusat ja valget jõuluaega ning küllaga edu, õnnestumisi ja huvitavat lugemist uuel aastal kõigile.

 

Saue Noortekeskuse juhataja Erna Gerndorf

Saue Noortekeskuse jaoks oli 2010. aasta väga eriline — just meie jaoks mõeldud uus maja saabki valmis! See on hea märk Saue noortele ning kõigile sauelastele: Olge oma unistustes julged, unistage ja mõelge kõrgele ja kaugele! See annab võimaluse teostuda ka neil soovidel, mis tunduvad teostamatud.