Õppeaastat alustasime 272 õpilasega, mis on pea kaks korda vähem kui 15 aastat tagasi.

Kuigi õpilaste arvu vähenemine kummitab kõiki omavalitsusi, teeb koolirahvale muret laste sündivuse langus Orissaare vallas.

Kui õppimise tavastatistikat kommenteerida, siis rõhutada tuleb õppetöö kvantiteedi tõusu: klassikursuse kordajate arv on pea olematu. See tähendab, et mitmesugused tugisüsteemid (konsultatsioonid, parandusõpe, individuaalõpe, logopeediline abi), lisaks ka pikapäevarühm, tagavad õpilase rahuldava edasijõudmise põhikoolis. Kiitma peab ka sotsiaalpedagoogi, klassijuhatajate, aineõpetajate, parandusõppe õpetajate ning lapsevanemate koostööd, et tagada õppe-ja kasvatusprobleemide õigeaegset lahendamist. Koostöö võiks olla alati ulatuslikum, kuid iga aasta annab uusi kogemusi ka selles valdkonnas.

Kahtlemata torkavad avalikkusele rohkem silma tulemused, mis on saavutatud aineolümpiaadidel ja erinevatel konkurssidel. Rääkides õppetööst, siis tuleb kindlasti nimetada tänavused gümnaasiumi hõbemedaliga lõpetajad Roosi Väli ja Diana Traumann. Aineolümpiaadi maakondlikus voorus olid väga tublid Magnus Mets (geograafia, ajalugu) ja Fred Peetersoo (geograafia, bioloogia), kes esindasid maakonda geograafiaolümpiaadi vabariiklikus voorus. Magnus Metsa 4. koht vabariiklikul geograafiaolümpiaadil on kahtlemata ääretult tubli tulemus. Õpetaja Külli Rihvki aastatepikkune sihikindel töö on taganud õpilaste eduka esinemise nii aineolümpiaadidel kui ka riigieksamite sooritamisel.

Arvestades õpetöö tulemusi ja esinemisi aineolümpiaadidel, valiti selle õppeaasta parimateks õppuriteks:

Ann Kärner – I kooliastmes, Annely Kasela – II kooliastmes, Jan Teevet – III kooliastmes ning Roosi Väli gümnaasiumiastmes.

Õppetöö ei ole ainult töö klassiruumis, vaid võimalusel minnakse ka õppereisile või viiakse tunnid läbi lausa ões. Nii viidi tänavu teist korda läbi õuesõppepäev, mil erinevate ainete õpetajad sidusid erialaseid teadmisi praktilise tegevusega. Praktiliste õppustega on seotud ka merenduse ja piirivalve valikained. Nii läbivad noored meremehed ohutusalase baasväljaõppe, kus õpitakse ellu jääma ekstreemsetes tingimustes nii vees kui ka tules ja suitsus. Lisaks õpitakse esmaabi andmist.

Piirivalveametnike õppes on üleminekuaeg, sest politsei- ja piirivalveameti liitmisega kaasnevad muutused ka väljaõppe sisus. Tulevikus toimub sisekaitsealane eelkoolitus, kus õpetatakse koos piirivalve-, politsei-ja päästealaseid põhitõdesid. Ühendatud ameti juhtkond toetas sellist väljaõpet üldhariduskoolis ning nendepoolsel eesvedamisel toimus esmakordselt 10. klassi õpilastele suuremahuline praktika vabariiklikus õppelaagris Paikuse

Politseikolledžis, Muraste Piirivalvekolledžis ning Väike-Maarja Päästekolledžis.

Sellel õppeaastal toimus gümnaasiumiõpilastele esimene riigikaitse valikkursus, mille viis läbi leitnant Gustav Kutsar. Kursus leidis õpilaste hulgas poolehoiu ning riigikaitse leiab edaspidigi koha gümnaasiumi õppekavas.

Ka huvitegevus oli lõppenud õppeaastal tulemuslik. Tütarlaste ansambel (K. Aljas, L.Miller, H. Madisson, K. Tarvis, K. Simastel, H. Eist [SÜG]) Anne Kannu juhtimisel oli võidukas ansamblite konkursil maakonnas ning vabariiklikul konkursil saavutati 3. koht. Mo-teater (M. Porovart, J. Teevet, L. Porovart, T. Paju, T. Teevet, K. Seema) Mare Nooda juhendamisel oli edukas maakonnas ja tuli üleriigilise põhikoolide teatrifestivali laureaadiks, samuti luulefestivali laureaadiks. Põhikooli mälumängurid (J. Teevet, L. Kiirend, T. Ränk ja E. Pihl) olid võidukad maakonnas ning vabariiklikus finaalis said viienda koha.

Nimetatud saavutuste valguses ei ole üllatuseks see, et igatpidi aktiivne Jan Teevet valiti ka kooli parimaks huvitegevuses.

Sportimine on Orissaares alati populaarne olnud ja eelkõige kergejõustik, aga ka korv- ja jalgpall. Tänavu on noored kergejõustiklased olnud väga tublid ning mitmed neist on tulnud maakonna meistriteks. Rõõmustav on ka see, et võistlussarjas TV 10 olümpiastarti, milles kool esinenud juba 39 aastat, on meie noored kooli taas vabariigi paremikku tõstnud. Kas suudetakse liidrikohta säilitada, see selgub lõppvõistlusel.

Kooli parimateks sportlasteks valiti Merily Porovart ja Härmo Lambut.

Õppeaasta lõpp kulmineerus vahva võimlemispeoga Orissaare staadionil, milles osales suurem osa õpilasi. Tunnustus ja tänu Ene Laagile ning teistele abilistele selle eest!

Kõikide õpilaste igapäevaste saavutuste taga peame nägema õpetajate ja juhendajate tublit tööd. Ega koolis kõik ei lähe alati nii hästi, nagu soovime, kuid kui me oleme vaeva näinud ja osapooled on lõpptulemusega rahul, siis võime töö kordaläinuks lugeda. Tänu kõigile pedagoogidele!

Ka õpetaja peab õppima, et areneda. Tore on tõdeda, et sel õppeaastal atesteeriti vanempedagoogiks Ene Kööts ja Hilde Kurg ning Margot Ansper lõpetas TLÜ-s bioloogiaõpetaja bakalaureuseõppe.

Peame olema ausad ja küsima: “Mis saab edasi, Orissaare Gümnaasium?“

Järgmisel õppeaastal peame palju mõtlema sellele, kuidas hakkame täitma uue õppekava nõudeid ning mida toob vastu võetud põhikooli-ja gümnaasiumiseadus kaasa meie koolile.

Aga kõigepealt on vaja meil kõigil puhata, et targalt mõelda. Aga targalt saab mõelda see, kes asjast aru saab ja kui aru ei saa, siis vaja juurde õppida!

Ilusat suvepuhkust kõigile!