Töötuse olukord vallas muutus võrreldes aasta algusega veidi paremaks. Kui aga vaadata arvudele kuude lõikes, siis aasta lõpp on meie töötute arvu jälle kasvatanud. Vähim töötute arv vallas oli 77 inimest novembri lõpus. Läinud aasta alguses oli meil ametlikult registreeritud töötuid 123, aasta lõpus oli see arv vähenenud aga 117 töötuni, mis on ca 3 protsenti tööealisest elanikonnast. Kuigi inimeste sissetulekud on suurenenud ja töötute arv vähenenud, on siiski suurenenud sotsiaaltoetuste vajadus vallas. Kõik, kes on satt unud töötu raskesse seisusesse ja sellest olukorrast väljapääsu ei leia, pöörduge julgesti valda ja me üritame teid aidata kõigi vahenditega, mis meie käsutada ja kasutada on.

Peohõnguline aasta

2012. aasta oli eelkõige valla sünnipäeva aasta. Sünnipäeva raames toimus mitmeid toredaid üritusi. Peale aktuste ja pidulike koosviibimiste andsime välja oma raamatu. Selles raamatus räägivad oma loo kümned ja kümned inimesed - õpetajad, kultuuritöötajad, külaliikumise eestvedajad, ettevõtjad - inimesed, kes on olnud tänase Kose valla loojad. Suur tänu teile veelkord. 

Just sellise tordiga tähistati aasta tagasi valla 20. sünnipäeva. Foto: Angela KilkJust sellise tordiga tähistati aasta tagasi valla 20. sünnipäeva. Foto: Angela Kilk

Kõue vallaga ühinemise läbirääkimised on lõpusirgel.

Eriti tore ja palju kiidusõnu saanud oli aastapäeva kontsert Kose kirikus. See mõjus kõigile nii, et me korraldame samasuguse kontserdi ka 2013. aastal vabariigi aastapäeval ja loomulikult taaskord Kose kirikus.

Koos on parem

Kõue vallaga ühinemise läbirääkimised on lõpusirgel ja mõlema valla volikogud on kahe valla liitumist kinnitanud. Veebruaris kinnitatakse ka ühinemisleping. Siinkohal tänan kõiki Kõue ja Kose valla elanikke, kes väga aktiivselt võtsid osa aruteludest ja tegid ett epanekuid ühinemislepingusse.

Ainult kõik koos suudame arendada kahe valla baasil tugeva Lõuna-Harju keskuse, kus toimetavad külaseltsid, sirguvad lapsed, arendatakse ett evõtlust, kultuuri, haridust ja tavasid, millele panid aluse meie esivanemad juba Kose kihelkonna päevil.

Koos Aegviidu, Raasiku ja Anija vallaga loodud MTÜ Ida-Harju Koostöökoda jätkas ühist tegevust ka 2012. aastal, LEADER programmi abil said endale rahvariideseelikud Kose gümnaasiumi noored. Toetuse vääriliseks hinnati ka MTÜ Tammiku Töökoda, MTÜ Roogoja Hobiselts, Ravila külaarendamise selts, Kose valla naiskoor Krõõt, Kuivajõe meeskoor. Taotluste kogusumma oli 14 190 eurot.

Toetuse vääriliseks hinnati 2012. aastal ka kuue ett evõtt e taotlused summas 51 534 eurot. Lisaks eeltoodule rahuldati vallavalitsuse taotlused kogusummas 128 000 eurot Kose laululava ehituseks, millega alustatakse 2013. aasta mais, ja Kose kalmistu jalgteede rajamiseks, mis said 2012. aastal tehtud.

Võrreldes eelnevate aastatega on tunduvalt tõusnud vallas tegutsevate ett evõtete aktiivsus raha taotlemisel, Kose valla kontaktisikuteks LEADER programmis on abivallavanem Merle Pussak ja vallavanem Vello Jõgisoo. Kõik need toetused on vägagi arvestatavad valla kultuuri-ja külaelu arengule ning ett evõtluse toetamisel. Jääb vaid loota, et vaatamata keerulisele majanduslikule olukorrale suudetakse leida ka vajalik 10 protsendi suurune omaosalus seltsidele ja klubidele ning 40 protsendi suurune omaosalus ett evõtetele ning kõik plaanitu ellu viia.

Ehitustöö jätkub

2012. aastal alustasime Kose Teeninduskooli renoveerimisega. See, kuhu oleme jõudnud, on kõigile hoonest möödujatele näha. Olen optimist ja usun, et hoone sisetööd saavad valmis lubatud ajaks, s.o märtsi lõpuks. Välistööde ja sisustusega loodame hakkama saada ja maja avada sügiseks. Pikemalt sellest räägime eraldi loos.

Möödunud aastal lõpetati regionaalse investeeringutoetuste programmi toel Kose gümnaasiumi söögisaali renoveerimine ja köögiseadmete vahetus. CO2 kvootide müügist saadud vahendite abiga renoveeriti Kose gümnaasiumi fassaad. Kohe esimestel kütt ekuudel on märgata ka soojaenergia kokkuhoidu. Seega on tehtud investeeringud läinud õigesse kohta. Koolimaja on soojem ja rahakulu väiksem.

Möödunud aastal viisime lõpule ka Kose-Kose-Risti kergliiklustee projekteerimise ning riigihanke. Esitatud on taotlus EAS-ile ja loodetavasti saab töödega alustada 2013. aasta kevadel. Vastavalt tööde lepingule peab tee valmima 15.08.2013. Töid teostab AS TREF Nord.

Kahjuks on veninud Kose tenniseväljakute ehitus. Kuigi suutsime koostöös MTÜ-ga Kose tenniseklubi leida vahendid tööde lõpetamiseks, tekkisid probleemid väljakute kattematerjali mahapanekul ja tööde lõpetamine nihkus 2013. aasta kevadesse.

Mured soojaga

Suurt muret valmistab vallavanemale meie soojamajandusega seonduv. Kuidagi ei ole me suutnud koostöös soojatootja U-M Soojusega katlamaju rekonstrueerida ja viia üle odavamale kütt ele.

Kasutades katlamajades kütusena põlevkiviõli, toasooja hind aina kasvab. Oleme jõudnud juba kümne vabariigi kallima soojatootja hulka. Sellise hinna tasumine on muutunud üle jõu käivaks.

Kõik katsed kasutada CO2 kvootide müügist saadud vahendeid kombijaamade ehituseks on liiva jooksnud. Täna on soojatootja kuulutanud välja hanke katlamajade renoveerimiseks ja üleviimiseks taastuvenergiale. Hanke avamise kuupäevaks on 12. veebruar 2013. Selle hanke tulemusena ehitatakse uued katlamajad Kose, Kose-Uuemõisa ja Ravila alevikesse.

Üleminek taastuvenergia baasil toodetud soojale alandab ka toasooja hinda. Palju hind alaneb, oleneb hanke tulemustest ja hetkel ei riski mingit arvu pakkuda. Kui kõik läheb plaanitult, siis peaks Kose, Kose-Uuemõisa ja Ravila katlamaja valmima veel 2013. aasta kütt eperioodi alguseks.

Rasked otsused ees

Kõike eeltoodut ei ole suudetud ellu viia üksi. Tänan siinkohal valimisliidu Ühtselt liikmeid ja meie head koalitsioonipartnerit Sotsiaaldemokraatlikku erakonda, kellega koos on üsna mitmed ühised valimislubadused juba kolme aastaga ellu viidud. Tänan kõiki mitt etulundusühinguid, seltse ja seltsinguid ja ett evõtt eid kaasabi eest nende keeruliste ülesannete täitmisel.

Esmaseks ülesandeks oli läinud aastal ja ka edaspidi valla edasine areng ja valla allasutuste töötajate töötasu. Selle arengu nimel seisab meil ees kindlasti kõige muu hulgas ka rida ebapopulaarseid ja valusaid otsuseid.

Sellised on minu mõtt ed möödunud aastast. Vaatamata tagasilöökidele kaevandustasu laekumises suutsime ühiste pingutustega meile pandud ülesanded täita. Loodan, et vaatamata rasketele aegadele meie täna koostatud plaanid täituvad. Tänan veelkord kõiki, kes on valla tegemistes oma jõu ja nõuga kaasa löönud ning soovin kogu vallarahvale tegusat aastat.